Skoro roční dcera nesedí

2
24.7.26 04:57

Skoro roční dcera nesedí

Ahoj holky, prosím o radu. Dcera bude mít za 2 týdny rok. Je tedy narozená o 5 týdnů dřív. Leze krásně od nějakých 9 měsíců, už dlouho obchází nábytek, začíná se pouštět, slézá ze sedačky apod. nohama napřed. Je hodně aktivní, neustále v pohybu, na všechno vyleze, celý den u něčeho stojí a hraje si víceméně nejvíc ve stoje. Sama si ale ještě nesedla. V židličce sedí hezky, posazená sedí - když jí z lezení dopomůžu do sedu, tak chviličku sedí, hraje si, ale pak jde zase hned na kolínka. Má vysoké šikmé sedy. S pediatričkou jsem to řešila v 10 m s tím, že je hlavní, že leze a přijde na to. Nicméně 2 měsíce jsou pryč a ona stále nesedí. Trápí mě to a navíc je to hrozně nepraktické, že ji nikde nemůžu posadit. Máte někdo podobnou zkušenost? Moc díky.

Edit: Abych to upřesnila. Neposazuju jí vyjma jídelní židličky. V 10 m jsem s ní byla na fyzio, kde mi schválili krmení v židličce s opěrkou nohou s tím, že má na obě strany hezký šikmý sedy a na nezbytně nutnou dobu ji do židličky dát můžu. Abych pravdu řekla, tak v lehátku už odmítá být a navíc v záklonu sama nic jíst nemůže, to mám strach. To posazení jsem uváděla pro to, že je schopná sedět, není to tak, že by se zhroutila. Ale aktivně to nedělám. Objednala jsem ji příští týden na fyzio, ať na to pro jistotu zase koukne. Děkuju všem.

Příspěvek upraven 24.07.26 v 15:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
356
24.7.26 05:40

Ano, dcera dřív chodila než seděla. Dle pediatricky v pohodě, pořádně sedět začala cca ve 14 měsících. Aktivně jsem neposazovala, malinko to komplikovalo cvičení a plavání, tak holt některé věci nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21888
24.7.26 06:35

Já bych ji asi neposazovala a nechala ji, ať si na to přijde sama. Některé děti to tak mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5860
24.7.26 06:46

Je to naprosto normální a sed je jako poslední. Neposazuj jí, škodíš jí tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9204
24.7.26 08:50

Syn taky napřed chodil a az pak seděl. Chodit začal v 10 měsících a sedět jen chvili potom. Naučil se to tak, ze z chuze spadl na zadek. Několikrát se převrátil na zada nebo bok, ale po x pádech na tom zadku zůstal sedět a bylo to. Pak se do toho sedu naučil dostat i z lezení. Ale v kočárku a na jidlo jsem ho posazovala az za cca mesic, kdyz uz seděl casto sám a hlavne stabilně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
24.7.26 09:06

Moje dcera taky začala aktivně sedět až v nějakých 14 měsících, ani jsme to nijak neřešili a když jsem to později konzultovala s fyzio, kam jsem ji vzala jen tak na kontrolu, tak mi řekl, že je to v pohodě, že to tak prostě některé děti mají, že nejdůležitější je správné lezení :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36889
24.7.26 09:31

Normální. Neposazuj ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13168
24.7.26 09:34

Dcera lezla skoro 3 měsíce, než se sama posadila.
Do té doby jsem ji krmila v lehátku, vůbec mě nenapadlo ji posazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
24.7.26 13:04

Ještě bych byla klidná.
Starší dcera od 9m obcházela nábytek, ale nelezla a neseděla.
V 11m teprve začala lézt a týden před 1. rokem se teprve naučila sedět. Hned na to do měsíce už i chodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
24.7.26 13:14
@Sany80s píše: Více

To se ale asi nechalo krmit, že?

Já se přiznám, že starší jsem do židličky tedy musela posazovat, jinak by nic nesnědla.
Chtěla jíst od 10m sama. Krmit by se nenechala a to by v lehátku nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13168
24.7.26 14:30
@Markéta188 píše: Více

No, nevím úplně, jak to myslíš, jako že jsi dítě posadila do židličky a jedlo ti jen samo, jinak to nešlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6435
24.7.26 17:36
@Sany80s píše: Více

Jojo, prostě vše sama rukama i lžičkou.
Ona mi rvala lžičku z ruky, když jsem ji chtěla krmit, ikdyž měla i dvě svoje :D
Když jsem ji chtěla dát něco do pusy, třeba kousek mrkve, tak mi to zase rvala z ruky a neotvírala pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí