Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kolarkaa bohužel, já už jsem to letos vzdala, taky ji mám, ale tak třeba kdyby ještě v dalších týdnech bylo krásně, tak třeba by z toho ještě něco bylo, ale už tomu moc nevěřím, to se rozleze všude… může za to ten déšť, no,
ten nemají rajčata ráda…
minulé roky, když bylo pořád horko a sucho, tak byla rajčata nádherná!
@Kolarkaa Je to plíseň, někdy taky rostlina vypadá ok, ale plody jsou chycené. Taky už jsem jich pár vyhodila ![]()
Holky díky. Tak myslíte, že mám celou tu rostlinu vyndat a vyhodit, i když vypadá ok (viz foto zelených rajčat), aby uchránila zbytek rostlin?
@Kolarkaa píše:
Holky díky. Tak myslíte, že mám celou tu rostlinu vyndat a vyhodit, i když vypadá ok (viz foto zelených rajčat), aby uchránila zbytek rostlin?
Pokud se ti zdá rostlina ok, nech ji. Ostrihej skoro všechny listy a zkontroluj pořádně stonek, jestli nemá plísňové fleky, šedočerná místa, pokud ne, dej tomu ještě šanci. ![]()
@Kolarkaa A takto zkontroluj všechna rajčata, a hodně je prostřihej, ať nejsou nahusto.
Nevyhazovala bych, ten zbytek muze bejt uz taky chycenej. Sledovat plody, listy, kdyztak ostrihat. Jestli mas doma nejakej bio postrik, tak postrikat, jinak bych se na to vybodla. Do konce sezony ti to, co tam mas, nejspis stihne uzrat. Ja mam rajcata v horsim stavu, co prestaly ty deste, tak se postup plisne prakticky zastavil. Pravidelne je teda osetruju, ale ne chemii, to uz v tehle dobe nema cenu.
Ja uz sebrala 2 mísy cherry (roustou hned vedle) a ok.. teď jsem otrhala listy všem rajčatům, co se dalo a uvidíme.. děkuju ![]()
Doporučuji chytrou houbu - už i na chytlá rajčata, co nejsou plísní prolezlá. My letos museli vyházet všechno a to bylo plno úrody nedozrálé, u babičky se nasadila zavčas houba /na počínající plíseň/ a úroda to přežila. Ale chce to chytit v počátku. Další rok pak dát tu houbu do sazenice /prostě ji prolít roztokem/, ono to pak lépe té plísni odolává.
@Kolarkaa polyversum biogarden, dělají se z toho i nějaké mastičky (a patrně jsou v lékárně, ale neviděla jsem to tam), má to všestranné užití a na ty rajčata to je bomba teda…
EDIT - ta chytrá houba je i pythie, ale na rajčata polyversum biogarden - no prostě jedná se o stejnou účinnou složku, jen jiný název
Příspěvek upraven 20.08.20 v 13:56
Me urodu zachranil Kuprikol, stoji par korun a plody se po postriku nesmi jist 3 dny
@Jencus to používá můj strýc, chválí si to. Ale už to je prostě chemie, navíc je potřeba stříkat před objevem plísně dle jeho slov, pak to už skoro nefunguje (ale nevím, nemám osobní zkušenosti, jen tu houbu vím, že počátky plísně v pohodě „sežere“).
@Jencus Kuprikol ma urcite delsi ochrannou lhutu, tyden urcite, ty tri dny ma tak Ridomil. Tim bych postrikala tak zacatkem sezony, ted uz to prakticky nema smysl.