Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, potřebovala bych od vás poradit, čím vyčistit fleky od ovocných čajů a červený řepy? Všechny bodýčka a trička mám u krku flekatý, bryndáky, taky froté prostěradla a po i několika přeprání zůstávají šedomodrý fleky… Zatím jsem žádný odstraňovač skvrn nezkoušela. Znáte něco ověřeného? A když už se ptám, můžu dát ročňákovi čaj pro dospělý? Např. šípkovej? Díky ![]()
Já jsem spokojená se solí na skvrny… Řepa mi tím pustila - i plíseň, razítko, pomerančové fleky… ![]()
Čaj si nejsem jistá, ale slabý třeba šípkový bych asi dala… ![]()
díky
a to myslíš kuchyňskou sůl? Nebo když se zeptám v drogerce, asi budou vědět ![]()
Já ji mám z obchodu s látkovýma plenama a spol., ale určitě ji mají i v DM. Jinde jsem nezjišťovala, můžeš zkusit. Namočíš, posolíš, necháš přes noc a je to pryč - buď úplně nebo se zbytek opere ![]()
Ahojte, tak jsem včera zkusila žlučové mýdlo, to nepomohlo… Fleky trochu pustily po Dr. Beckham roll-on, nakonec jsem sáhla po savu perex, na bílý bodyna super, jen žlutý prostěradlo mám krásně batikovaný ![]()
Anguo, prosím tě, tu sůl používáš běžně i na barevný věci? Mám vše u bavlny. Zeptám se úplně polopatě: takže vrazit do lavoru s vodou, přidat sůl, promíchat a nechat do rána? Díky ![]()
Jj, běžně na barevné, nic mi to neudělalo s barvou ani u tmavě červeného trika (bavlněného). I kočár jsem tím sypala, bo mi zplesnivěl
Postupovala jsem tak, že jsem věc namočila, vytáhla na pracovní desku (nebo někam), rozprostřela, fleky posolila a zanechala svému osudu. Ráno jsem trochu rozhrnula sůl (udělá se taková krusta, jak to uschne) a podívala se - v lepším případě byl flek do rána pryč, u razítka tam ještě náznak zůstal, ale nechala jsem to i s tou solí a frkla ještě normálně oprat do pračky. Můžeš přidat tu sůl i k pracímu prášku, ale prý účinkuje až od 60° - což jsem třeba na razítko ještě aplikovala, bo bylo na froté prostěradle a tomu 60 neva
Normální triko by se s tím asi taky pro jednou vyrovnalo
![]()
Pak napiš, jestli to pustilo ![]()