Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj dámy ![]()
Mám dotaz na maminky malých šíšů a šišatinek..
Náš čtyřměsíční blbánek má odmalička sleženou hlavičku na pravé straně (z jeho pohledu). Naštěstí už se mu to dost srovnalo, necvičila jsem s ním, jen poctivě polohovala a motivovala a za pár týdnů přestal pravou stranu preferovat. Tak snad mu ve škole nebudou říkat Ríša-šíša ![]()
Co mě trochu překvapilo je, že se na bříško přetáčí přes levý bok, tedy přes tu „méně oblíbenou“ stranu. Jak to měly vaše děti?
Děkuji a přeji pěkný sváteční den ![]()
@eVerča Máme to taky tak a taky na jeho pravé straně. Je mu 3,5měs. a začíná se přetáčet taky víc doleva, což jsem taky nechápala. Tak teď vím, že nejsme sami, kdo to tak má ![]()
@bejbyn Že by důkaz naší důslednosti?
Že ta preference jedné strany jde vážně tak dobře nenaučit? Cvičila jsi s malým?
Necvičila, nevím jak, jen hračky dáváme doleva i na něj mluvíme zleva, aby musel tu hlavičku otočit. V kočárku ji má stejně doprava. V postýlce jsem ho dávala na levý bok, to už nejde, protože se hned přetočí na břicho. Stočená plína či nějaká zábrana nepomáhá, stejně vždycky nějak uhne, aby měl hlavičku doprava.
Tu jednu stranu má pořád slehlou, tak to v poradně řeknu doktorce, jestli se s tím ještě dá něco dělat ![]()
@eVerča píše:
@bejbyn Že by důkaz naší důslednosti?Že ta preference jedné strany jde vážně tak dobře nenaučit? Cvičila jsi s malým?
Ono stačí když mu bude pomáhat se přetáčet i na druhoustranu, aby se mu v hlavince správně připojily neurony a vyvíjel se soumerne, je to tak se vším ![]()
Jo jo, pomáhám i na druhou. Tak on se začal pořádně přetáčet před pár dny a co si pamatuju, tak i dceři trvalo asi 2 týdny než to šlo přes oba boky..
Jinak @bejbyn, náš Ríša už sám od sebe usíná na „naučeném“ levém boku, ale v kočárku je na tom stejně jako tvůj
Mně MUDr řekla, že krční svaly má ok, takže cvičit netřeba..tak snad ví, co říká..doufam ![]()
Přetáčí se přes levou prtže pravou preferuje- spíš se pravou odrazí. mě holky nepoužívaly levou starnu vůbec (vojtovaly jsme) a otáčely se přes levý bok. naše mudra nad tím u první mávla rukou, mě to endalo takže jsme stejně vyhledala fyzioterapeutku a vyplatilo se, řekla že dřív jsme začly tím kratší dobu budem cvičit. ale je to individuální, třeba má fakt všechno ok a neí třeba plašit
Taky jsme měli sleženou hlavu na pravé straně, pak jsem začala polohovat přes den na spaní na levý bok, ale v noci jsem to neřešila. Taky se začal na břicho přetáčet přes opačnou stranu. Už se to dost spravilo (máme 7 měsíců), ale jak umývám vlásky tak to vidět je.
Ahoj holky, docela mě uklidnilo, že v tom nejsem sama a taky doufám, že máme ještě naději. Začátkem ledna byly malému 3 měsíce a má z levé strany tak slehlou hlavičku, že to vypadá, jako by mu ji někdo usekl..snažím se mu ji 14 dní polohovat přes den doprava, nebo alespoň rovně, protože v noci to uhlídat moc nejde..je to fakt boj. Dá ji tam na pár vteřin a pak hází hlavou ze strany na stranu, až si odstrčí i to, co mu ji podepírá..a když to nejde, tak tam zarve nos i přesto, že se mu hůř dýchá. Když se narodil, byl úplně dokonalý. Kulatá hlavička, nádherně ušička u hlavy a po tom, co se tak vrtí, přiléhává si i uši ( čepku mi na hlavě nesnese ) a teď je má klapaté. Budu muset zkusit čelenku alespoň na doma..mám z toho upřímně špatný pocit. Morduju ho, pořádně se nevyspí, protože do něho pořád šiju, ale navíc nemám pocit za těch 14 dní, že by se něco změnilo k lepšímu. Vím, trvá to určitě déle, ale kdyby alespoň náznak..
Doktorka řekla, že uvidíme ve 4 měsící a kdyby se to nezlepšilo, můžu volit nějakou tu helmu, ale to mě děsí už teď. Nejen, že bude před námi jaro a léto, ale už jen to, že nesnese čepici..vůbec si to neumím představit. Snad to polohování přes den ještě pomůže..díky za jakýkoliv příspěvek. V.
Ahoj Verdal, my jsme to s malým měli úplně stejné, v porodnici krásná kulatá hlavička a ve třech měsících, jakoby mu ji někdo ufiknul:-(. V noci jsem do něj moc nedloubala, protože spal velmi špatně, takže jsme byli rádi, že spinká. V 5 měsících jsem se objednala na ortopedii ve F-M na konzultaci ohledně té helmičky, info zde: http://plagiocefalie.cz/. Týden před 6. měsícem jsme šli na konzultaci a musím říct, že už to měl trochu lepší, ale pořád to byla dost velká šíša. MUDr. Lipina, neurochirurg, nám řekl, že pokud se hlavička sama nespraví do toho půl roku, tak už je pak menší pravděpodobnost, že se mu to úplně spraví samo, ale pokud vy máte teprve 3 měsíce a polohuješ, tak je docela dost dobře možné, že se mu to výrazně spraví už jen tímto…My se nakonec rozhodli pro helmičku, dostal ji v den 6. měsíce a musím říct, že ji snáší velice dobře. Horší je to pro mě…vím, že mu to nijak nevadí, ale stejně se těším, až to sundáme…Bydlíme kousek od F-M, kde je jediné pracoviště v ČR, které se tím zabývá, proto jsem se rozhodla do toho jít, kdybychom bydleli někde dál, tak bych do toho nešla, abych pinďu někde tahal přes půl republiky…jezdí se tak co 3 týdny na kontroly a vybrušování helmičky. Kdybys chtěla bližší info, ráda podám. ![]()
Ahoj Katko („Katka379“) Chtěla jsem se zeptat, jak to tam v FM chodí. Když se udělá sken halvičky a odchylka je víc než normál, tak máš nárok na helmičku, nebo to je podle toho, co pan doktor Lipina řekne? Máme 4,5 měsíce a jsem na 26.3. objedná do FM. Příjde mi, že malá má jednu část obličeje zaraženou, tak jsem na 100% rozhodnutá jít do helmičky a udělat všechno, co bude v mích silách, aby měla hlavičku pěknou. Samozřejmně že né na úkor jejího zdraví.
Ahojky, funguje to tak, že jdeš nejprve k MUDr. Lipinovi, ten malou prohlédne a řekne ti vše ohledně deformit, posoudí, zda se nejdená o předčasný srůst lebečních švů a pokud bude dle něj deformita výraznějšího charakteru a bude to na helmičku, napíše doporučení a hned půjdete na sken. Je to bezbolestná metoda, náš malý ani nebrečel. Nasadí se na hlavu taková čepička a paní vás obejde modrým světýlkem a udělá si obrázek do PC. Na grafu vám ukáže, v jakém pásmu deformity se nacházíte. Do týdne zhotoví helmičku, kterou vás naučí nasazovat, vše vám vysvětlí a domluví s vámi další kontrolu. Jsou tam velice příjemní, objednané berou na čas, kontrola nezabere mnoho času. My jsme spokojeni. Určitě to malé pomůže. Není to ani žádná drasťárna, myslím, že já to nesu hůře, než náš malý:-). Už se těším, až helmu mít nebudeme. Za konzultaci s Dr. Lipinou se platí 500,–, za zhotovení helmy 1000,–, poté už vše hradí pojišťovna. Kdyby něco, písni ![]()
Ahoj Katko, moc děkuji. Když budu mít nějaký dotaz, tak se ozvu :.)))