Složitější situace:) Nárok na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Složitější situace:)
Zdravím všechny a budu moc ráda za rady:).
Nemůžu se moc zorientovat, co, jak a kdy zařídit, na co mám nárok a na co ne…
Moje situace: loni jsem v létě jsem ukončila prezenční studium vysoké školy, hned potom jsem nastoupila do zaměstnání na částečný úvazek (je za mě placené soc. a zdrav.) a pracuji zde doposud. Nejsem vdaná, ale sdílíme s přítelem 1 domácnost a uvedu ho jako otce dítěte. Přítel normálně pracuje. Maličká se má narodit kolem 11. srpna.
Mám nárok na mateřskou dovolenou?
A pokud ano, nebude příspěvek nižší, než kdybych nastoupila rovnou na rodičovskou? (plat mám velmi nízký)
Můžu si zvolit délku rodičovské?
Někde jsem se dočetla, že to nějak lze „převést“ na otce dítěte a pak se to odvíjí podle něj… A také to, že od nového roku i studentky mají nárok na mateřskou…
Kdy a kde tohle všechno začít vyřizovat?
A jak je to s uznáním otcovství? Kdy máme zajít na matriku? Předpokládám, že to budu potřebovat k vyřízení výše zmíněného nebo ne?
Budu vděčná za všechny rady, jen prosím nějak srozumitelně, právnické poučky moc nedávám:)
Radmi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,pokud vím,tak mateřskou dostaneš pokud jsi odpracovala min.280 dní.Takže nevím,jak dlouho už pracuješ..pokud ji nedostaneš,dostaneš ode dne porodu dítěte rodičovský příspěvek.Pokud pracuje přítel,tak si můžete zvolit délku rodičovské(taky to tak mám,nedostala jsem mateřskou,ale rovnou rodičovskou,protože jsem studentka.Díky tomu,že přítel má trvalý pracovní poměr,tak si on mohl vybrat,jaký chceme rodičák).
A na matriku jsme šli před porodem,asi až v 9.měsíci,aler doporučuji jít dříve.Ne všechny maminky rodí v termínu
A nezapomeňte si na tu matriku vzít vaše rodné listy(tebe a přítele) a i tvou těhotenskou průkazku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuješ, jako zaměstnanec, takže nárok na ppm mít budeš. Jak to bude s výpočtem netuším, pokud by byla nižší než 7600, tak se ti bude dorovnávat právě do této částky. Na základě tvého nároku na ppm si můžeš volit délku rodičáku, ale pokud by byla ppm nižší jak těch 7600, tak si můžeš volit výšku rodičovského příspěvku maximálně těch 7600. Pokud bys ho chtěla vyšší, zřejmě by to šlo na základě příjmu otce dítěte a jeho denního vyměřovacího základu. Od výšky rodičáku se odvíjí i délka pobírání, všichni teď dostávají 220tis a ty se rozpočítají, takže už není klasicky 2, 3 a 4letá, ale můžeš pobírat třeba 2,5roku a přitom ji celou vyčerpat.
Na matriku se tuším chodí před porodem, to snad ještě poradí nějaká nevdaná maminka, na základě toho prohlášení na matrice bude mít dítě otce v RL.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suwari píše:
Ahoj,pokud vím,tak mateřskou dostaneš pokud jsi odpracovala min.280 dní.Takže nevím,jak dlouho už pracuješ..
To bude asi i záležet, co znamená ukončila prezenční studium, jako zda ho ukončila úspěšně či ne
Ǔspěšně ukončené studium by se jí započítávalo jako příprava na budoucí povolání do těch 270dnů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
na matriku muzes jit kdy chces. samozrejme je to jednodussi pred porodem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ovšem jestli bude mít malá tvoje příjmení, tak na matriku nemusíš…my jsme teda nebyli… Až potom po porodu jsme šli s občankama a malého papírama z porodnice pro RL. Jinak pak samozřejmě před porodem je to nejlepší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky moc:). Mně šlo hlavně o to, aby mě nešoupli automaticky na 4letou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky bych se potřebovala prosím poradit se složitější situací. K 31.12.2011 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou. Odpracovala jsem tam 2 roky. Od 1.1.2012 jsem na ÚP. Otěhotněla jsem až v lednu, tudíž jsem se nevešla do 180 dní ochranné lhůty. Vím, že momentálně nárok na PPM nesplňuji. Ale možná se mi podaří najít nové zaměstnání. Z čeho by se mi pak počítala mateřská? Pouze z nového zaměstnání, když tam již nestihnu odpracovat 12 měsíců, nebo poměrnou částí i ze starého zaměstnání? A v jaké výši bych musela pobírat nový plat, pokud bych ráda mateřskou v nejvyšší výši? Děkuji za rady
- Citovat
- Upravit