Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojda holky, tak včera mě paní doktorka v CAR objednala na vyšetření SONO HSG, s tím, že mě upozornila na to, že to prý není moc příjemné a pokud bych chtěla laparoskopii, tak mě na ni klidně objedná a můžeme rovnou udělat laparku. Mám si to rozmyslet a dát ji vědět, četla jsem ale, že to SONO je prý dost bolestivé ve většině případů, tak jsem se chtěla zeptat, co byste mi doporučily, jaké máte zkušenosti? Díky moc za rady!
No těžko říci, já jsem měla sono. které nakonec ukázalo, že je všev pořádku, ale po roce jsem se při přetrvávajících potížích rozhodla pro laparoskopii… u ní se zjistí všechno lépe, ale ten zákrok je mnohem invazivnější… a potom to taky bolí a musíš pod narkozu a s tím já právě nejdříve moc nesouhlasila… rozhodni se sama, ale při laparo máš mnohem větší šance, že problémz objeví na tom sonu to nemusí být úplně vše vidět… přežít se dá obojí ![]()
@jannie88 tak hlavny rozdiel mas v tom, ze hsg je tak na hodinku, potom mozes ist hned domov a normale fungujes, ale pri laparo musis absolvovat predoperacne vysetrenia, anesteziu, plus vacsinou hospitalizacia cca 3 dni, nasledne pn a vyberanie stehov.
ano, oboje je bolestive, ale hsg boli len pol dna a laparo neporovnatelne dlhsie.
ja by som urcite volila to hsg.
Holky, díky za Vaše rady
Já právě znám i případy, kde jim po sonu řekli, že je vše v naprostém pořádku a pak po tom, co se dale nedarilo otehotnet sli na laparku a tam zjistili, ze jeden vaječník je tak srostly, že ho museli odstranit…takže nevím, jestli není lepší jistota, když se do Tebe uplně podívají.
@jannie88 no ale to odstranenie vajecnika jej aj tak nic neriesilo, nie? ![]()
Nene, to neresilo, jen to potvrdilo to, ze na HSG se pletli, kdyz ji rekli, ze vajecniky jsou naprosto v poradku - průchodné.
No ja taky nevím jak je to možné, ale vím, že to tak měla
Dokonce i doktorka nám sama od sebe řekla, že se může stát, že to není tak dobře vidět, že se může zdát, že to je ok a nemusí být, že se to vždy nepovede ![]()
@jannie88 a kolko ubehlo casu medzi hsg a tou laparkou?
lebo pri hsg ide ta kontrastna latka prave cez vajcovody, takze ak su upchate, tak neprejde.
@jannie88 tak ono staci jeden zapal, ci hocijaka infekcia skryta, alebo operacia v brusnej oblasti a zrasty sa vytvoria.
Fakt stačí takhle málo jo?
No tak v tom případě si ma ta LPS jeví jako jistější možnost, že to zkontrolujou uplně a rovnou se při tom podívají i na dělohu…
Ahoj, já byla na sonoHSG (HyCoSy) a šla bych na to klidně znova. Neříkám, že to nebolelo, ale jednalo se jen o pár minut a pak jsem hezky po svých a bez bolestí odešla domů. Žádná narkóza, nemocnice, stehy… Je pravda, že laparka „vidí“ víc problémů - například endometriózu, zánět atd., ale jestli se vyplatí jít kvůli nějakému teoretickému riziku pod kudlu, si musí každá přebrat sama. A je naivní si myslet, že laparka nebolí, jak se doktoři občas tváří. Když se člověk probere z narkózy, tak to samozřejmě cítí (mám dvě kámošky po laparce a obě vypadaly po operaci poměrně zbídačeně).