Operace septa - pomohla vám?

363
28.8.12 17:39

Operace septa - pomohla vam?

Krasne odpoledne :-)
Chtela bych vas poprosit o radu… Mozna ani ne tak o radu, ale proste se chci zeptat.
Mam za sebou uz 3 ZT. Vsechny skoncily v prvnim trimestru. Po vsech ZT jsem musela na revizi, ale v podstate to bylo vzdy bez problemu.
Po druhem ZT jsem si u doktora vybehala ruzne testy a prisli jsme na to, ze mam septum v deloze dlle doktora nic vazneho. Tenkrat mi rekl, ze to neni ani na operaci, ze mam otehotnet a nemam na to vubec myslet. Jak porucil, tak se i stalo a ja otehotnela jeste ten mesic, ale bohuzel to dopadlo zAse spatne.
Ted mi doporucil podstoupeni operace toho septa, ale ja jsem to odmitla, protoze mi prijde, ze by me nejradeji jen rozrezal na kousky, pro jistotu, kdyby to nahodou pomohlo, ale stejne nevi, co se mnou delat. Kdyz jsem mu zacala sama navrhovat nejake alternativy, tak na me spis ziral a vicemene mi je schvalil, ale sam mi je nikdy nenavrhl.
No uz k nemu nepujduzacala jsem chodit do CAR ve Zline a jsem tam zatim spokojena, ale tak by me zajimalo, zda tato operace nekomu opravdu pomohla od potratu ke zdravemu miminku.

Ja vim, ze nekdo mi rekne, ze doktori vedi, co delaji, ale v nekterych pripadech o tom vubec nejsem presvedcena. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7499
28.8.12 19:25

Moje kamarádka měla septum, léta se nedařilo otěhotnět, pak absolvovala 2 pokusy IVF, až po tom druhém jí odstranili septum a další pokus se hned zdařil a když chtěli druhé dítě, zadařilo se hned na poprvé. Já osobně si myslím, že pokud je to septum velké, rozhodně je třeba jej odstranit, protože pokud nezpůsobí potrat v prvním trimestru, ohrožuje celé těhotenství předčasným porodem a hypotrofií plodu. Zákrok to není nijak velký, provádí se i ambulantně při hysteroskopii. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
28.8.12 19:47

Ahoj, já ti taky napíšu příběh mojí kamarádky. Snažili se o miminko skoro tři roky a pořád se nedařilo. Potom jí také zjistili septum v děloze, odstranili jí ho a za dva měsíce po zákroku přirozeně otěhotněla, úspěšně porodila a teď už čekají druhé. :) Ale ambulantně jí to nedělali. Doktorka u nás ji objednala někam do jiné nemocnice (nechci kecat, ale myslím že do Pardubic), kde s tím měli hodně zkušeností. Dělali jí to laparoskopicky a pár dní si tam poležela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.12 15:24

Jelikož septum mám (také ne přes celou dělohu, ale jen subseptum a nejde mi otěhotnět, snažím se nalézti statistiky jestli operace může pomoct. Zatím jsem našla, že rozhodně ano, takže jdu na odstranění příští týden a pak se uvidí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
16.10.12 18:59

@kovarovakobyla - můžu jen poprosit o odkazy kde jsi to našla? Děkuji… já jsem zatím rozhodnutá do toho nejít, ale chtěla bych více informací. Prostě doktorům nevěřím, speciálně některým, ale to je na jinou diskuzi. Nevěřím tomu, že vědí, co dělají…někdy mi přijde, že je to jen metodou pokus-omyl :nevim: U mě se například nemají čeho chytit, všechny testy mám OK, tak jsou rádi, když je požádám o kartu a veškeré záznamy a odcházím někam jinam. Očividně se jim uleví. :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.10.12 16:09

@Sorbetka
například tady:
http://translate.google.com/translate?…|cs&u=http://www.rbej.com/content/8/1/52

ale když si to zkusíš vygooglit nenašla jsem zatím jediný závěr, že by operace byla na škodu. Může být leda tak na nic. Já mám už jasno, protože jsem celkem stará (31 let) a navíc mám neprůchodné vejcovody, takže mě by IVF resp. ET stejně do dělohy se septem nikdo neudělal :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.10.12 16:10

@Sorbetka
http://www.rbej.com/content/8/1/52 - tady je to originál v AJ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.10.12 16:14
  • načítám...
  • Citovat