Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebovala bych poradit s trvalým pobytem ve vztahu k lékaři/nemocnici apod. Momentálně mám trvalý pobyt v místě mého starého byliště, kde už 3 roky nikdo nebydlí. Dům je zarostlý, poštovní schránka zrušená i na poště. Rodiče to zařídili tak, že si na magistrátu zřídili tzv úřední adresu kdyby jim přišla nějaká obsílka ze soudu, katastru, apod a trvalé bydliště si stále nechali na původním místě, protože původní bydliště je ve městě a místo, kde bydlíme teď, jsou vesnice v okolí. Jde mi o to, že mě čeká porod, pak přihlášení dítěte k lékaři, školka a další podobné věci a já teď řeším, jak to je s doktory a školkami. Prý když si nahlásím bydliště na vesnici, budu spádově spadat pod jinou nemocnici a lékaře a mají právo mě ve městě odmítnout. Konkrétně, kdyby měl někdo zkušenost, se jedná o Brno nebo Brno venkov (Ivančice). Doufám, že dotaz dává smysl a díky za názory/zkušenosti.
Teda bydlím v Dolních Kounicích(přestěhovaná z Brna) a nikdy jsem neměla problém, aby mě v Brně někdo odmítnul. To spíš v Kounicích mě odmítl třeba zubař, protože nemá místo. Myslím že to není podle trvalého bydliště, ale podle kapacity daného doktora nebo nemocnice.Jen ze školkou to bude horší pokud nežádáš v místě trvalého bydliště. To mají přednost ty děti co mají trvalé bydliště v místě školky.
Já měla trvalé bydliště 450km od místa, kde jsme bydleli. A nebyl problém ani s porodnicí, ani úřadem ani lékařem. Do školky dcera nechodí.
Trvalé bydliště u lékařů nehraje roli
Léta jsem měla TP u rodičů, bydlela v krajském městě a měla tam i doktory a nikdo nic nenamítal. Dítě jsem rodila v jiné nemocnici než pod kterou spadám a taktéž mě nikdo nevyhodil.
Jiná situace je se školkou, tam se opravdu TP posuzuje a je to jedno z hlavních kritérií (alespoň u nás)
Já teda mám trvalé bydliště, tam kde bydlím, ale všechny doktory mám v jiném okrese a nikdy žádný problém. Malého jsem teda nechala dát k doktorovi tady, kvůli ježdění na prohlídky, ale určitě by mi ho vzali i ve městě. S porodnicí byl jediný problém. Chtěla sem rodit ve městě jak mám doktory, ale musela sem se tam dopravit sama. Kdybych byla nucená si zavolat rychlou šla jsem do spádové, oni mě do té mé vybrané odvést nemohli. Školka a škola se řeší podle trvalého bydliště, takže podle mě by bylo nejlepší se přehlásit tam kde teď bydlíš. Doktorům to bude jedno, ale budeš zvýhodněná co se týče školky a pak i školy. I škola se bere podle trvalého pobytu a pokud by měli třeba plnou třídu a kvůli tvému dítěti by ji museli dělit na 2, tak ho nemusí přijmout.
U školek a škol je třeba si to zjistit přímo v dané školce. Protože někde jim stačí třeba nájemní smlouva, že bydlíte v dané lokalitě a trvalé bydliště být nemusí.
Tak díky, opravdu to teda vychází nejlíp tak, že si změním trvalé bydliště teď na Brno venkov, snad pak nikde nebude problém. Holt si nesmím volat sanitku.
Díky za zkušenosti! ![]()