Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. V pátek před prázdninami jsem byla se synem u Dr ( měl rýmu cca už přes týden, trochu kaslal a 2dny před měl zvýšenou teplotu ( pouze 1 den ). Dr nic neshledala, ale kvůli dlouhodobější rýmě vzala stěr z krku, jestli tam něco nenajdou. Od července má Dr dovču a zastupuje ji jiná. Měli jsme si volat, ale nějak jsem to ve středu před svátky nestihla a tak jsem volala až dnes. Sestra se hned ptá, jak se syn má ( je v pohodě až na končící rýmu ), a že prý má ve steru spaloveho streptokoka a kdy prý můžeme přijít na kontrolní streptest. Jsme teď u prarodičů, tak říkám, že za týden v úterý a prý to stačí, ale rozlezelo se mi to v hlavě a přijde vám to v pořádku? Samo že pojedu se synem hned zítra k Dr na kontrolní stěr, ale docela mě vyděsilo, že Dr řekla, že za týden to stačí.
Příspěvek upraven 09.07.18 v 17:20
nejrůznější breberky má každý, pokud nedělají problémy, tak se to ani neléčí. Dceři tak vyšel jednou zlatý stafylokok, v malém množství. A taky se to neřešilo.
@vokishka : já vím a ani nikdo z nás nemá problémy ( typu angína, spála a kdyby naše Dr nedělala stěr, tak to ani nevíme ), ale u té spaly ( streptokoka ) mě to trochu děsí ![]()
Mě tedy tvrdila doktorka, že streptokok A se u dětí má přeléčit vždycky i když nedělá problémy ![]()
@ivašot. : Také jsem to slyšela, proto mě trochu překvapilo, že neřekla, přijďte co nejdříve. Hlavně vůbec by se na to nepřišlo, kdyby Dr kvuli rýmě neudělala stery, tak to ani nevíme.
měly jsme 14 dní zpět podezření na spálovou angínu (děti měly ve škole). Streptest u lékařky vyšel negativně a doktorce se nezdála vyrážka (prý vypadá spíše na pátou nemoc či něco takového). Pro jistotu udělala výtěr. Ten vyšel pozitivně, lékařka sama volala a řekla, že určitě přeléčit, i když už příznaky nejsou… dostala penicilin
Tak jsme dnes byli u ( zastupující ) Dr, znova udělala synovi stery ( měli jsme s sebou i dceru, tu jen prohlídka a prý když je bez příznaků, tak stery dělat nebude ). A přímo nám řekla, že když je bez příznaků, že mu žádné ATB dávat nebude. A já teď nevím, co dělat, prý je to u 25% populace normální a prý u něj to není na přeléčení ATB. Já se ale bojím, co když bude mít z toho streptokoka problémy ( srdce, ledviny, neurologické problémy ). Co mám dělat? Naše dr bude až za 3 týdny. Ach jo.
@Sůvička80 V současnosti je trend bezpříznakové nosičství neléčit. To by některé děti musely jíst ATB celé roky.
@Havlova : děkuji. Tak synovi znovu vyšel pozitivní streptokok ( prý docela dost, takže prý bacilonosič jako 25% populace ) a když prý nebude mít problémy, tak ho máme brát jako zdravého.