Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím chtěla bych se zeptat ohledně spánku. Dceru jsem ráno nikdy nebudila vstávala vždy sama mezi 6:30-7:30. A přes den jsem budit musela protože jsem chtěla aby večer rozumně usnula ( kolem 20h večer) a asi před 14 dny se naučila více běhat. Nevím jestli je to tím ale dřív ji buzení přes den nikdy nevadilo, spala v kočárku a sotva jsem na ní promluvila už koukala s byla vždycky v pohodě. A teď najednou 14 dní vlastně od té doby co více běhá pláče, je protivná slzy jak hrachy a půl h až hodinu chce být jen na ruce. Večer je už taky poslední dobou taková víc unavená spíš priknourana. Otázka zní jestli ji přes den nechat spát delší dobu nebo jak potřebuje a hold večer půjde později. Ale je mi jí líto a i strašně protivný že pak když ji vzbudím najednou takhle pláče a je hodně mrzutá což v minulosti nikdy nebývalo. To jí radši snad budit nebudu a bude chodit spát v 9 třeba no. Co myslíte je lepší ji nechat přes den spát dýl?
@MonikaV116 píše: Více
Kdykoli jedno z našich dětí vstává přes den jinak než že se samo vzbudí, tak zbytek dne je strašnej. Taky jsem syna zkoušela budit, aby večer usnul, ale už to nedělám. Mělo to minimální efekt a ještě byl půl dne protivnej.
@Eva2610 No já právě vždy přes den budila a bylo to v pohodě hned se na mě smála z kočárku a už to tak není a je mi protivný ji budit za cenu toho že pak prostě hodinu řve ale fakt jako slzy jak hrachy takže přemýšlím že taky přestanu ale je to spáč ne možný že se sama vzbudí až po 2h spánku zas aby nechodila spát o půlnoci no 🤣
Máme čerstvého dvouletaka a ráno vstává mezi 7-8 hodinou, málokdy dřív nebo dýl. Oběd má má mezi 11-12 hodinou, někdy usne hned po obědě, někdy hodinu po obědě a spí zhruba 2-2,5 hodiny. Když potom moc řádí, dá si klidně šlofíka od šesti do sedmi a pak jde normálně v devět spát. Spánek nechávám na něm, jen večer trvám na tom, že v devět do postele a jestli si houká a povídá pět minut nebo hodinu je mi jedno, ale on je spáč, většinou se otočí na břicho a do chvilky spí.
Tak to zkus, třeba jak běhá, tak je unavenější a usne ti večer úplně v pohodě.
@KáťaKašpi Dcera je taky spáč už takhle když přes den spala od 12-13h hodinu tak usnula v 8 ne zas nechci aby pravidelně usninala třeba v 11 ale kolem 9 by to bylo ok ☺️ radši ať chodí večer dýl trochu ale budu vědět že se přes den vzbudí sama a bude v pohodě ☺️
@Eva2610 asi jo třeba dneska jsem s ní půl musela chodit a mít ji na ruce když jsem ji po 15 min dala vedle sebe na gauč že si budeme prohlížet knížku tak řev a slzy jak blázen chtěla být jen na mě nalepená a nejlíp abych chodila a takhle to bylo skoro hodinu no… Nevím přikládám to k tomu že více běhá tak je unavenejsi a potřebuje asi více spát ☺️
Mně se syn s pláčem budí sám. Dělal to i starší, po probuzení proste řev a blbá nálada. Ale já mu tedy spánek přes den hlídám a klidně budim. U nás je to fuk, malokdy je úsměv po probuzení ![]()
U něj je ideální, aby vstaval přes den max ve 12, aby do 9 večer usnul. Dnes to má posunuté kvůli změně času, vstaval před půl 1, takže večer bude dlouhý ![]()
Dítě jsem budila jen v případě, že bylo potřeba někam jet. Jinak ne. Sama nesnáším, když mě někdo budí ![]()
Nikdy jsem dcery nenudila z kočárku, max v autě, když už jsme potřebovali někam jít na čas, jinak vždy a všude nechává dospat…1,5letá nedonošená chodí přes 5 měsíců, spát chodí už jenom jednou, případně usne v autě, má pohodlnou protisměrnou polohovací sedačku…večer usne okolo 7. Až 8.hodiny, v noci se budí několikrát, vstává v 5 až 6h…
@Dahlia0409 dobře ale když ji najednou přestanu budit tak aby nespala 3h a večer nešla spát o půlnoci o to mi jde
Zkus a uvidíš. Syn usínal mezi 22-23h. Teď usíná 20:30-21h. Má 2,5 roku, chodí do jeslí a ráno teda budeme, pokud se nevzbudi sám, nejpozději v 6:45
Ja dcerku budim, protoze jinak by mi tu litala do 22:00 a to chodim spat i ja. Tyden, nebo 2 byla trochu protivna, ale pak si zvykla. Ja jsem zastance toho, ze hlavni je dlouhy nocni spanek, a pres den to reguluji, mne samotne by vadilo, kdybych pres den usnula, spala tri hodiny a pak vecer nemohla usnout… cely rezim na prd.
Samozrejme, kazde dite je jine - ale podle me to neni buzenim jako takovym, ale zuby, zmena pocasi, nebo neco takoveho. Ja bych zkusis vydrzet, budut jinak, nez si prehazovat rezim.