Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj mamky, v čem spí vaše miminka? Nejdřív asi hnízdo a zavinovačka. Do jaké doby asi? A co potom pořídit? Jakou máte zkušenost?
A stejně tak dotaz na kočárek. V zimě fusak nebo na jaře taky tenký fusak a potom? Máte v kočárku i polštářek?
Díky za tipy nebo i odkaz na produkt, který byste doporučily.
Hele, ono ti to upřímně to dítě „řekne“ samo. Zavinovačku to mé mělo naposledy v porodnici, hnízdo doma nemáme. Malá spí buď na mně (můžu si to jako prvorodička dovolit, nic mě doma nehoní
) nebo vedle mě na posteli ve svém spacím pytli (nic honosného, koupili jsme v Tescu ve výprodeji za 250
), přes noc v postýlce - ke spaní používáme zase jen ten spací pytel (mrkni na zásady bezpečného spánku).
V kočárku máme zatím stále zimní fusak, ale už pomalu uvažuju, čím ho nahradím, zatím nejsem moc rozhodnutá a zvažuju možnosti.
@Chiruna25 A není ji ve spacím pytli v noci zima? Co jsem se dívala, tak jsou docela tenké.
A používáš už nějaký polštářek nebo uvažuješ třeba do kočárku. Dívala jsem se i na obyčejný v IKEA, že je jen hodně nízký. Nebo mají například Sleepy.
https://www.ikea.com/…la-00028508/
https://www.sleepee.cz/…and-piskova/
@AnnaJanova existují různé typy těch pytlů, některé jsou do zimy, některé na teplo - máme zimní (TOG 2,5), malá se narodila v lednu a zima jí není a nebyla, minimálně na to nevypadala a spí klidně
V ložnici máme okolo 19 °C, dávala jsem jí ze začátku body a na to dupačkové pyžamo, teď už spí většinou jen v bodyčku s dlouhým rukávem, protože má na všechny dupačky dlouhé nohy ![]()
Žádné polštářky nemám, řídím se pravidly bezpečného spánku, kdy se zdravým malým dětem do minimálně jednoho roku polštářky pod hlavu nedoporučují ![]()
@AnnaJanova 57492785
V hnízdě asi do 10 měsíce. Pak polštář a deka. V kočárku na jaro a léto jsem téměř nic neměla. Jen podložu, v kočáře jsem vozila deku, pletenou s velkými oky.
Novorozená dcera spala v hnízdečka zakrytá plenou/dekou, pod hlavou ten polštářek z druhého odkazu. Syn až do půl roku spal v zavinovacce, pak v takovém kokonu, protože jinak se budil. V kočárku měl taky zavinku, pak deku nebo v zimě fusak. Dcera byla letní, takže nejdřív i do kočáru hnízdečko, pak fusak rozepnutý a na podzim/v zimě zapnutý. Naplánovat a koupit můžeš ledasco, ale každé dítě je jiné. Syn spával jako batole i ve spacím pytli, dcera absolutně odmítala.
Syn byl v postylce v zavinovacce a pod dekou, nebo peřinkou, je narozeny na podzim. V kočárku taky zavinovačka a deka, nebo lehčí fusak, než byla zima. Hnízdo ani spací pytel jsme neměli
Syn spal do 3m v zavinovacce. Na noc i v postýlce, pak se začal odkopavat, takže s perinkou. A to spí do dnes, ale teď už mu je teplo a spí jenom pod povlečením. V tomhle je po manželovi.
V kočárku spí od narození přes den, tam prikryvam podle počasí, někdy fusak nebo deka. Kočár musí být prikryty do úplně tmy, jinak ho to budí. To má zase po mě.
Ahoj holky,
jsem maminka dvou dětí narozených jaro a léto. U obou jsem používala zavinovačku, péřovou a dokoupila jsem si letní dečku na druhou holčičku, protože byla narozená v létě. I tak ale musím říct, že jsem ji i v těch horkých dnech pokládala na rozbalenou péřovou zavinovačku. Zabalila jsem ji jen do pleny. Musím říct, že to peří byl zázrak. Alex když jsem položila na peří, tak to bylo jako mávnutí kouzelným proutkem, krásně se v něm uvelebila a spala. To peří jí dalo jakoby stabilitu. A babičky ty byly nadšeny, protože jim udržela i hlavičku a nebály se pochovat
)..
Na podzim čekám dalšího chlapečka a vezmu si jí určitě do porodnice, jen budu muset dokoupit klučičí povlak
), ale to mám ještě času dost. Teď jsem koukala, že mají i super nové péřové výplně, které se dají prát v pračce. Což mě láka, holky dost ublinkávaly.. Tak to vypadá, že to nakonec vyměním celé i když je i po dvou dětech v super stavu. Spací pytel jsem nikdy nevyužila. Jsem zastáncem zavinovaček už od narození a měla jsem svoji hned v porodnici.
Po zavinování jsme využili hnízdečko a celoroční deku, vše od sleepsheep. Přikládám také odkaz, odkud jsem pořizovala a na článek:
https://www.sleepsheep.cz/
https://www.sleepsheep.cz/…pro-miminko/
Chci se zeptat máte někdo prosím tip na hezké brindáky ve stylu Elodie Details nebo stylové dudlíky. Děkuji a mějte se fajn ![]()