Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já mám 8 měsíční, takže tomu nejhoršímu jsme se vyhli, ale tohle mudrování přes telefon mi přijde pěkně k hovn… ![]()
Mohla něco zanedbat.. můj názor ![]()
Naše Dr. ordinuje normálně, v dobe kovidu teda měl člověk predem zavolat.
Děti teda moc nemarodí, takže ji potřebujeme tak jednou za rok, když už se mi to zdá na ATB nebo něco extra typu bradavice, zánět spojivek. Virozky, kasliky lecime samodomo.
Spoustu věcí s ní řeším přes mail (žádanky, potvrzení na tábory, léky na roupy apod.).
U nas se musí taky volat, ale když volám, že je dite nemocný, máme vždy přijít ještě ten den nebo max druhý den, dle času a závažnosti. Doktorku máme už druhou, první nebyla pečlivá, u jednoho z dětí leccos zanedbala a na moje dotazy se akorát tvářila, že jsem matka, co moc studuje na netu… nová doktorka hned napsala spoustu zadanek a velmi se divila, že to už dávno nemáme obehane… nebyla bych u doktorky, ke které nemám důvěru a u které mám pocit, že něco zanedbava.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
jdu se poradit a zeptat, zda nemá někdo podobnou zkušenost. K současné lékařce jsme se synem nastoupili, když mu byli tři roky a zrovna začínala pandemie (2020). Od té doby ho viděla jednou. Naštěstí nebývá tolik nemocný, ale když už jsem si opravdu nevěděla rady, tak doktorka řešila vše online nebo přes telefon, přijímá od začátku covidu i nemocné pouze na objednání, ale než k tomu dojde, zašle recepty (nejčastěji Bendovy kapky - ty už ani nechci dávat) a nechce dítě zkontrolovat ani v průběhu ani po nemoci. Za pár dní máme jít na pětiletou prohlídku, do toho syn samozřejmě jako naschvál onemocněl, na což mi akorát doporučila nurofen a sirup na kašelna pohotovosti zjistili afty v krku. Mám si vyžádat krev, moč atd po takové době nebo byste měnili lékaře? Jsem už zoufalá, mám výčitky, že jsem to podcenila, zároveň jsem tak nějak pořád doufala, že až se pandemie uklidní, začne brát akutní případy normálně a ne jen přes telefon.. jak to dělají vaši pediatři?
a afty v krku jsou nějak akutní? to se přece neléčí nijak, i když je to krajně nepříjemné,
i naše dětská léčí přes telefon a pouze sirupama, ale kupodivu to vždy stačí - akorát je blbé, že pak každá nemoc dlouho trvá, zaměstnavatel není nadšený, když na každý dítěte kašel mám 3 týdny OČR, a moje finance také krvácejí, když mám 5 dní zadarmo,
na pětiletou prohlídku ti ho určitě vezme naživo, krev proč chceš odebírat? když je dítě zdravé, moč musíte donést na tu pětiletou prohlídku
Ji a teda staršímu brali krev jedinkrst v roce a půl, mladší nikdy. Neni potřeba. ![]()
Moc se bere na každou preventivku.
Naše objednává, aby se nehromadili lidé v čekárně. Ráno zavoláš, řekne v kolik přijít (ten samý den) a v podstatě hned bere. V závěru lepší, než tam vysedávat s nemocným dítětem.
@stinga špatně jsem to napsala - jak začal byt nemocný dva dny zpět, tak začaly horečky kolem 39 a bolest v krku, až dnes ráno jsem zjistila, že tam má ty afty a nechtěla jsem čekat do pondělí, kdyby to bylo na atb (ještě neměl anginu a nebyla jsem si jistá). Proto pohotovost, jinak bych to asi nehrotila ![]()
Odběry krve? K čemu?
Moč se vyšetřuje standardně při každé preventivní prohlídce.
Hodně věcí v dětském lékařství i ve všeobecném lékařství (pro dospělé) jde řešit distančně. I virový zánět průdušek se léčí takřka stejně jako jiná virová respirační infekce, tedy symptomaticky. Rodič nemusí letět hned k doktorovi, co kdyby to bylo na průduškách.
Naše Dr. přes telefon zvládne takové ty jasně případy, kdy nepotřebuji poradit, ale právě předepsat jasnou věc. Jinak i přece celý covid normálně ordinoval, jen se vždy volali předem a brala ten samý den, nejpozději druhý den na přesný čas. Osobně mne přijde, že covid tomu ordinovaní dost pomohl.
Tak to, že objednává všechny pacienty je v pohodě. Já také všechny objednávám. Ale nemocné samozřejmě vyšetřím ten den co volají (případně pokud jim jde jen o neschopenku, tak třeba druhý den). Nepřijde mi v pořádku posílat léky aniž by dítě viděla. Samozřejmě, že když mi někdo volá, že má rýmu, krátce trvající kašel, průjem, tak se taky někdy domluvíme po telefonu, spousta těch lidí ani nechce vyšetřit. Ale pokud chtějí vyšetřit, nebo mají nějaké horečky, velkou bolest v krku…, tak vždy vyšetření nabídnu.
Jinak aftozní stomatitida je u dětí celkem běžné onemocnění, nemá specifickou léčbu, nějaké odběry krve určitě není třeba dělat. Co se týče změny lékaře, tak pokud Ti přístup lékařky vadí, tak samozřejmě změnit pediatra můžeš, ovšem také záleží jestli nějakého jiného seženeš. Je jich málo.
@stinga píše:
a afty v krku jsou nějak akutní? to se přece neléčí nijak, i když je to krajně nepříjemné,
i naše dětská léčí přes telefon a pouze sirupama, ale kupodivu to vždy stačí - akorát je blbé, že pak každá nemoc dlouho trvá, zaměstnavatel není nadšený, když na každý dítěte kašel mám 3 týdny OČR, a moje finance také krvácejí, když mám 5 dní zadarmo,
na pětiletou prohlídku ti ho určitě vezme naživo, krev proč chceš odebírat? když je dítě zdravé, moč musíte donést na tu pětiletou prohlídku
dcera měla afty v krku, v puse…rozjelo se to v zánět dásni a zánět v krku…horečky…pohotovost a atb.
Ja bych změnila doktorku. Naše ordinuje a ordinovala i cely covid. ![]()
@Veru1987 píše:
dcera měla afty v krku, v puse…rozjelo se to v zánět dásni a zánět v krku…horečky…pohotovost a atb.
no u dětí je aftozní stomatitida opravdu akutní onemocnění s vysokými horečkami a spoustou aftů. Děti nechtějí jíst a pít což tomu nepřispívá. Většinou tedy antibiotika nejsou potřeba, jedině u nějaké bakteriální superinfekce, ale rozhodně souhlasím s tím, že to je akutní onemocnění.
@Lucka1111 píše:
no u dětí je aftozní stomatitida opravdu akutní onemocnění s vysokými horečkami a spoustou aftů. Děti nechtějí jíst a pít což tomu nepřispívá. Většinou tedy antibiotika nejsou potřeba, jedině u nějaké bakteriální superinfekce, ale rozhodně souhlasím s tím, že to je akutní onemocnění.
Dcera to měla v roce a půl a zachránilo nás UM… pila jen to… snad co 2hodiny a dávky… krabice byla tak na 2-3dny… ale díkybohu za něj
Ahoj holky,
na pohotovosti zjistili afty v krku. Mám si vyžádat krev, moč atd po takové době nebo byste měnili lékaře? Jsem už zoufalá, mám výčitky, že jsem to podcenila, zároveň jsem tak nějak pořád doufala, že až se pandemie uklidní, začne brát akutní případy normálně a ne jen přes telefon.. jak to dělají vaši pediatři?
jdu se poradit a zeptat, zda nemá někdo podobnou zkušenost. K současné lékařce jsme se synem nastoupili, když mu byli tři roky a zrovna začínala pandemie (2020). Od té doby ho viděla jednou. Naštěstí nebývá tolik nemocný, ale když už jsem si opravdu nevěděla rady, tak doktorka řešila vše online nebo přes telefon, přijímá od začátku covidu i nemocné pouze na objednání, ale než k tomu dojde, zašle recepty (nejčastěji Bendovy kapky - ty už ani nechci dávat) a nechce dítě zkontrolovat ani v průběhu ani po nemoci. Za pár dní máme jít na pětiletou prohlídku, do toho syn samozřejmě jako naschvál onemocněl, na což mi akorát doporučila nurofen a sirup na kašel