Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, chci se zeptat, zda máte někdo zkušenost s možností udělat spermiogram ze vzorku doneseného z domova. Jak se na to na odběrových místech a v CARech tváří, jestli to jde domluvit, když si to člověk zaplatí, nebo jestli jsou spíš skeptičtí a je nutné provést odběr na místě. Umím si představit, že můj chlap není první, který se o tuto možnost zajímá.
Díky za sdílení Vašich zkušeností ![]()
@pozitivnispirala je možné to donést, jen musí byt vzorek v pokojové teplotě, prostě je dobre to strčit třeba do bundy a do 15min přivézt. Ale domluvte se hlavně na klinice. Nic se za to nepriplaci.
Partner byl kdysi před stránku myslím muzicinu.cz, spolupracovalo tam několik center. Ale musím říct, ze výsledky byly ovlivněné k horšímu. Při osobním odběru za nějaký ten mesic byly výsledky lepší. Prý si ještě potřeboval vyřídit telefon po 30 minutový cestě…
![]()
@pozitivnispirala píše:
Ahoj, chci se zeptat, zda máte někdo zkušenost s možností udělat spermiogram ze vzorku doneseného z domova. Jak se na to na odběrových místech a v CARech tváří, jestli to jde domluvit, když si to člověk zaplatí, nebo jestli jsou spíš skeptičtí a je nutné provést odběr na místě. Umím si představit, že můj chlap není první, který se o tuto možnost zajímá.Díky za sdílení Vašich zkušeností
Ahoj, máme zkušenost a není to tak jednoduché, my jsme teda museli vyplnit sto papírů a prohlášení, manžel to pak musel donést osobně a před sestřičkou podepsat, že ten vzorek je opravdu jeho atd. Tento postup mají v Pronatalu, jiná centra mohou mít samozřejmě jinak. Ale manželovi to prostě v centru nešlo „odebrat“
, takže nezbývalo než odjet domů a tak to bylo hned
. Jo a jak již někdo psal, je třeba to pak udržovat při tělesné teplotě a doručit nejlépe do 15 minut.
Díky moc za sdílení! Teď jsem teda volala přímo do CARu a prý to tak klidně můžeme udělat, naštěstí bydlíme asi 10 minut cesty a máme velkou termosku na jídlo, tak to asi vyřešíme tahle
Akorát si musíme předem vyzvednout sterilní zkumavku na vzorek, objednat se na nějaký konkrétní termín a na místě vyplnit nějaké formuláře.
Bydlíme kousek od CARu, takže manžel „odebiral“ doma. Nebyl s tím žádný problém, jen po něm chtěli obcanku a podepsat to.