Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím vás ženy,
Chtěla bych se zeptat, jestli jste se některá setkala s dlouhodobějším špiněním?
Vždycky jsem měla cyklus pravidelný úplně ukázkový po 28 dnech. Teď poslední menstruace mi přišla nečekaně o týden dřív. A cca po týdnu mi začlo špinění, takový lehký diskomfort v podbřišku, nejdřív jsem si říkala ok třeba je to tím že poslední dobou jsem opravdu měla stresy, rozchod s partnerem atd…. Nebo je to třeba přecejen už příchod menopauzy (je mi 44). Ale teď už je to víc jak týden, ten výtok je tmavší a ty pocity kolem toho jsou všelijaké :-/ na konci srpna jsem byla na konizaci tak to mi taky nepřidává optimismu. K doktorce jsem už objednaná ale jelikož pracují nervy, tak bych se chtěla zeptat, jestli jste se s tím některá setkala a nakonec to bylo ok* nebo jak :-/
Díky moc*
Dobrý den, vidím, že zatím žádná reakce na příspěvek. Zkušenost vlastní nemám, ale asi by to bylo stejně jen jak věštění z karet a odhadováni. Kdyby vám bylo hůř, větší krvácení nebo bolest, raději bych jela třeba do nemocnice na gyndu než čekat k vašemu lékaři. Ale třeba to nic nebude a je to třeba jen stres.
@siili určitě super, že jdeš k doktorce, chce to určitě kontrolu. Muzes si z lekarny koupit ascuritin, třeba bys viděla změnu, ale..pokud doktorka na ultrazvuku nic nenajde, tak si nech udelat hormonální profil (odber z krve na gynde na začátku cyklu a pak po ovulaci) a dost možná to bude nizka hladina progesteronu, což se da doplnit leky (utrogestan, amelgen a dalsi - tabletky se zavádí, nebo ja brala i polykaci prášky a byla jsem s tim moc spokojená). Možná ti bude vnucovat i HA. Ja osobně bych do toho nešla. Pokud bys mela nizkou hladinu progesteronu, mela bys vysokou hladinu estrogenu, tzn. možná na sobě pocitujes unavu, nízké libido, mas celulitidu, precti si neco o hormonální nerovnováze, třeba se v tom najdes. A jsou i alternativnejsi možnosti než leky resit nedostatek progesteronu, ale to napíše třeba někdo jiný. V lékárně je to napr. Drmek.
@suzka1 Jj jdu k doktorce už teď ve středu nakonec. Pořád špiním
je to divný.
Taky si trochu myslím, že to může být těma hormonama. Když jsem si o tom četla tak minimálně kvůli tomu stresu, který teď byl hodně vygradovaný, tak to by sedělo.
Nezvykne si to tělo na to, když bude mít ten progesteron uměle? Za jak dlouho se to srovná?
Díky ![]()
Měla jsem to přesně před rokem, bylo mi 43. Na gyndě všechno v pořádku, doktor mi doporučil taky ascorutin a za pár dní to přestalo.
@siili haha,kdy se to srovná? Me se to třeba nikdy nesrovnalo
Ale třeba to nic nebude, nebo ti pomůže ascorutin, nebo zkus si koupit drmek v lékarne a hned jak začneš spinit, tak to začni užívat. Nebo uvidíš, co doktorka. Já už do menopauzy budu polykat nějaké prášky, které jsou dle gyndarky cajicek, ale jsou na predpis a prostě si musím každý druhý měsíc volat o recept.. držím palce, třeba to máš jen na chvili a zase se vse hodí do normálu ![]()
@suzka1 OMG…no to je teda blbý :-/ a jak dlouho už bereš ty prášky?
Já teď počkám do zítřka, co zjistí nebo nezjistí a podle toho no ![]()
Díky ![]()
@siili musí te zaručeně nejdříve vysetrit, o tom žádná. Může to být spousta věcí. Me to takhle zlobi už 18 let
A dost dlouho trvalo, než jsem dostala leky, které sedí. Ale děti mám také, není nic ztraceneho
Ale je to otravné, ale když mam leky, tak to neřeším. Funguje to, prášek polknu za 2 sekundy a funguje to. Gyndarka mi nabízela i odstranění dělohy, že by byl problém vyresen, ale na to si netroufam. Bojim se všech možných vedlejších účinků a polykat jeden prášek denně mě prostě nevadi, když vim, že to funguje.
@suzka1
Tak zatím to vypadá tak, že na gyndě nic nenašla a mně špinění teď v sobotu plynule přešlo do menstruace, tak se uvidí jestli to menstruací skončí či ne, pak kdyžtak ty hormony nebo cosi na zastavení krvácení.
Piju teď kontryhel a v druhé půlce cyklu chci zkusit ten drmek ^^ no uvidíme ![]()