Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Doporučíte pěknou společenskou hru pro 4-5 ti letou dceru?
@mína77 jé, myslím, že těch je vcelku dost. Ale záleží také na její povaze a zda ji baví u hry přemýšlet, nebo spíš forma náhody.
Máme 4 letou dceru a zhruba od 3 let hrajeme: pexeso, domino, Krteček hledá kamarády, Berušky, Krtečkova zahrádka, pak něco co nevím, jak se jmenuje. aLe jsou to barevné plastové tyčinky (3 barvy), naskládají se do sloupce na střídačku a na příč a tahají se dle hozené barvy na kostce. Hra je v dřevěné formě i pro dospělé. Tato má ještě další obměny a my vymýšlíme i další pravidla. Dál pak Prasátka - přesný název nevím, hraje to u příbuzných…
Jinak myslím, že už jsou dost velké i na klasické člověče.
Hodně štěstí při výběru ![]()
@nemi - mikádo
U nás jednoznačně vyhrála Gargamelova past. Pak padající opičky a Tik tak bum junior. Z karet pak autobus.
Tak u nás jedou padající opičky. Na vánoce mám Gargamelovu past a tik tak bum junior. jinak pexeso, kvarteto, černý petr, berušky.
Člověče nezlob se, Černý Petr, Kvarteto, Pexeso, Padající opičky, Útok žraloka, Domino,…
@PetraJ nene, mikádo to není. Mikádo (co znám ze svých mladých let
) byli tenké špjličky, které se nahodila rozhodili. Tohle se vždy dají 3 vedle sebe od každé barvy, pak na příč zase 3 od každé barvy a tak dál, až se vytvoří sloup. Pak dle toho jaká barva padne na kostce, se musí jeden špalíček vzít, tak aby věž nespadla. Komu spadne, prohrál ![]()
Ale no vidíš, karty jako takové mě nenapadli, to by vlastně už taky mohla zvládnout ![]()
Máme tuto a je fajn ![]()
http://www.maxikovy-hracky.cz/…ok-viva-topo
@nemi - aha, tak to teda nevím, co myslíš.
Jinak karty určitě zvládne, nějaký kvarteta, u nás se hraje i prší a hlavně ten autobus, to nevím, jestli někdo znáte. Já to neznala, naučila jsem se to v práci, tam to hrajem s klientkama. A holka se to naučila, ještě jí nebylo ani pět.
Loni jsem koupila starší, sedmiletý holce k vánocům Dostihy a sázky. Hezky ty originální, jako jsme měli my. Těšila jsem se, až to budem hrát, kdysi mě to hodně bavilo. Týden po vánocích jsem myslela, že Dostihy poletěj z okna.
Každej den jsme u toho seděli několik hodin. ![]()
Takže dobře ty hry vybírejte. ![]()
S pětiletou dcerou zatím jen Člověče, nezlob se (když hrajem jenom s ní, tak klasické, když i s prostřední, tak obrázkové), Z pohádky do pohádky, Pexetrio, Colorino, Krtek a počasí, Noemova archa, složitější zatím ne, protože s námi chce většinou hrát i tříleťačka. Na narozeniny dostane Gargamelovu past, protože má ráda Šmouly, na Vánoce se chystám pořídit další hru jen pro starší – asi Děti z Carcassonne, Kuřecí olympiáda nebo Tik tak bum junior.
Dostihy a sázky jsou taky postupně v plánu (ale to až k dalším narozeninám/Vánocům), stejně tak Aktivity, Želví závody, Labyrinth junior, Stratego junior, Ovocný sad a další (mám celý seznam
), pak se mi ještě líbí hry naučné jako Moje první Česko, Umí prase létat?, paměťové jako V kostce - Moje první obrázky, a logické jako Hádanky dráčka Fráčka a všechny Smart hry od Mindoku.
@nemi
A není to Jenga věž?
Já mám teda děti v jiné věkové kategorii (10,8,3,3 a kojence), ale už s nejstaršími, když byli malý - věk tvé dcery, jsme hráli třeba Z pohádky do pohádky, Člověče nezlob se, pexeso a různé druhy karet, domino a mikádo. Nyní doma máme Gargamelovu past, mladší holky ji s námi taky hrají. Pak máme doma Krtkův soubor her, Dostihy a sázky, Snacking Safari, dvoje monopoly, Walt Disney aktivity od piatnika, Zamotej se, soubor her Prehistorik, padající opičky. Ale děti spolu často hrají. A některé z nich už se staršími hrají už i malé holky, protože to třeba odkoukali a moc to všechny baví. Hlavně ji kup hru, kterou přežiješ ty
. Budeš ji muset s ní hrát ![]()
U nás už asi dva týdny frčí tohle mikádo: http://www.hrackarna.cz/…-124627.html?…. Nikdy by mě nenapadlo, že tu naši holčinu by chytla taková blbina!
Ale hrozně se jí líbí ta dóza, ve které je balené. Vím, že je to hrozně blbej důvod, ale je to tak ![]()
@ClaudiaCardinale píše:
U nás už asi dva týdny frčí tohle mikádo: http://www.hrackarna.cz/…-124627.html?…. Nikdy by mě nenapadlo, že tu naši holčinu by chytla taková blbina!Ale hrozně se jí líbí ta dóza, ve které je balené. Vím, že je to hrozně blbej důvod, ale je to tak
Tak pixlu tu má fakt pěknou. ![]()
Jinak mikádo taky máme doma a dneska jsme třeba hrály s holkama další hru mýho mládí - Logika.
Holka ho zvládla už loni, to jí nebylo ani pět let.
Holky, díky za tipy. Všechno jsem to prostudovala plus i jiné hry a prozatim jsem objednala Gargamelovu past. Teď je to taková šmoulománie tak to je taková jistota.
Ještě bych ráda alespoň jednu, máme doma jen Člověče nezlob se a občas si s ní na její popud zahraju Carcasonne, ale pro dospělé. Tak kdyby jste měli ještě nějaké tipy, sem s nimi.