Společenství vlastníků, ušetřená částka po rekonstrukci domu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.6.14 21:51

Společenství vlastníků

Chtěla bych se zeptat, zda nemá někdo zkušenost s naším problémem. Máme společenství vlastníků bytů, rekonstruovali jsme celý dům a při opravě balkónů nám na něj chtěli namontovat sušák na prádlo - prý to takhle naplánovali do projektu. Odmítli jsme to, protože jsme měli vybraný jiný systém, který nám vyhovuje více. Rekonstrukce je už hotová i zkolaudovaná a my jsme žádali členy výboru, který se o rekonstrukci staral, aby nám byla vrácena částka, která se v celkovém objemu ušetřila tím, že se pro nás nový sušák nekupoval ani nemontoval. Byli jsme odmítnuti s argumentem, že kdyby někdo nechtěl zasklení balkónu, také mu nevrátí 40 tis. Vůbec netuším, kde hledat (nějaké zákony?), zda jsme v právu či opravdu ne.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1201
6.6.14 21:57

Tak já si myslím, že na to nárok nemáte..moje mamka bydlí v paneláku plném důchodců, kteří si nechali udělat výtah na oě strany kvůli 8 schodů.,které jsou už pro všechny náročné..no a mamka bydlí v přízemí takže výtah vůbec nepoužívá..a taky nechce vrátit peníze za to, že s ním nejezdí..bylo to taky financováno ze SV.. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
6.6.14 22:01

Myslím si totéž, co @Leniczka23 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
6.6.14 22:04

No já si myslím, že když už tak by měli peníze vrátit všem, protože jste se na ten sušák složili všichni a ne jen vy. A takhle teda ty peníze zůstanou na něco jiného ve fondu ne? U nás to tak funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
6.6.14 22:04

My jsme taky susak nechteli, mame balkon zaskleny, ale museli ho namontovat, pry kvuli nejake smernici. Tak mate jeste stesti :-) Ale jako vy jsme to meli se schrankou, my jsme meli novou schranku a ostatni se menily a nic nam nevratili, vlastne me to ani nenapadlo. Myslim, ze zadna takova smernice neni, spis je to o domluve a o vasich stanovach.
Jedina kompenzace byla, kdyz se menila okna, ti co je menili drive, dostali nějakou castku.

Příspěvek upraven 06.06.14 v 22:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 22:05

@saramo Možná jsem to špatně napsala, je to 30 bytů, koupilo a namontovalo se 29 sušáků, každému na jeho balkón jeden (krom našeho).

• Citovat
  • Upravit
66800
6.6.14 22:07

Příklad s výtahem není dobře zvolen. Matka má právo výtah využívat, neplatí jeho provoz. Stejně tak se společenství vlastníků skládá na opravu střechy, i když nebydlí v posledním patře a nezatéká jim.
U zakladatelky bych to přirovnala k situaci, kdy se budují nová bytová jádra a někteří vlastníci už je mají. Pak tito vlastníci mají ponížený fond oprav o náklady na rekonstrukci. U věšáku jde o bagatelní položku, správci se to nechce řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
6.6.14 22:09

Výbor není všechno, zkus podat na schůzi shromáždění podnět k hlasování. Nicméně něco jako fond oprav je podle mě nepřesná terminologie, takže se z něj těžko dá něco vracet. V podstatě se jedná o dlouhodobé zálohy na budoucí opravy a údržbu. Takže bych požádala o hlasování o snížené zálohy v následujícím období, poměrně k ceně sušáku a montáže.

Nicméně upřímně si myslím, že na to nárok nemáte. Projekt byl jistě znám dlouho dopředu, jistě jste byli na všech schůzích a jistě se dá se zhotovitelem předem jednat o tom, že se sušák zamění za jiný typ(třeba si ho sami seženete a rozdíl ceny doplatíte atd.). Projekt se schválil a pokud se ozýváte s konkrétním požadavkem až po realizaci, tak se nedivím, že Vás odmítli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
6.6.14 22:15

@blecha72 Tam šlo o to, že v mezipatře stavěli východ z výtahu na obě strany který si odsouhlasili důchodci, mamka ho nechtěla a taky se to financovalo i z jejích peněz..nejde o provoz výtahu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
6.6.14 22:17

Shromáždění vlastníků na schůzi nějak rozhodlo - možná i o těch sušácích, možná delegovalo výbor a o sušácích rozhodl on. Balkóny se obvykle považují za společné prostory a vy byste bez svolení shromáždění neměli společné prostory nijak upravovat (jiný sušák může narušit vzhled domu, poškodit omítku). Lze dohodnout příspěvek na pořízení vašeho sušáku ve výši ceny sušáku. Nárok na to ale nemáte. Z fondu oprav se nikdy nikomu nic nevrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 22:18

@Anjes Sušák jsme odmítli hned, jakmile jsme se dověděli, že jej výbor odhlasoval do projektu, rovnou jsem říkala, že máme vybraný jiný, že bychom rádi peníze zpět, aby pokryly naši investici. Už tehdy se nám předseda vysmál. Na schůzi jsem ohledně této věci veřejně vystoupila, předseda mi řekl, že tímto se nebudeme zabývat, přidal argument o tom zasklení balkónu a jelo se dál. Pokud v právu nejsme, nechci nijak prudit, ale pokud ano, ráda bych si za svým stála už i proto, že se mi nelíbí jednání toho našeho výboru. Kdyby mi to předseda nebo kdokoliv jiný vysvětlil, bylo by vyřešeno, ale když se mi vysměje a na schůzi to nehodlá řešit, zavání mi to kulišárnou.

• Citovat
  • Upravit
66800
6.6.14 22:19
@Leniczka23 píše:
@blecha72 Tam šlo o to, že v mezipatře stavěli východ z výtahu na obě strany který si odsouhlasili důchodci, mamka ho nechtěla a taky se to financovalo i z jejích peněz..nejde o provoz výtahu..

Ano, je to stejný problém jako se střechou či opravou jedné praskající zdi. Společenství vlastníků se podílí na financování bez ohledu na to, zda se jich to přímo týká. Přízemní byty jsou na tom trochu bity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
6.6.14 22:24
@Anonymní píše:
@Anjes Sušák jsme odmítli hned, jakmile jsme se dověděli, že jej výbor odhlasoval do projektu, rovnou jsem říkala, že máme vybraný jiný, že bychom rádi peníze zpět, aby pokryly naši investici. Už tehdy se nám předseda vysmál. Na schůzi jsem ohledně této věci veřejně vystoupila, předseda mi řekl, že tímto se nebudeme zabývat, přidal argument o tom zasklení balkónu a jelo se dál. Pokud v právu nejsme, nechci nijak prudit, ale pokud ano, ráda bych si za svým stála už i proto, že se mi nelíbí jednání toho našeho výboru. Kdyby mi to předseda nebo kdokoliv jiný vysvětlil, bylo by vyřešeno, ale když se mi vysměje a na schůzi to nehodlá řešit, zavání mi to kulišárnou.

Máte možnost nahlédnout do faktur, jestli byly práce a materiál u vás proplaceny. Mám zato, že „předseda“ vás má za potížisty, nic řešit nehodlá. Jeho postoji nahrává rozhodnutí většiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
6.6.14 22:29

@blecha72 :roll: každopádně to nemění mou odpověď..vrácení peněz podle mně nehrozí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 22:51

Děkuji vám všem za vyjádření, pokud nikdo nenapíše nějakou jinou zkušenost, tak to pustím k ledu a budu si dělat starosti s něčím užitečnějším:-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max