Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To je podle mě blbost, tem měřák nechápu, ale asi nefunguje a teplá voda se ohřívá buď v bojleru a tam je spotřeba elektřiny nebo v karmě, kde je zase spotřeba plynu. Nebo pokud tam je průtokáč, tak taky elektřina.
Právě, že tady žádná karma ani bojler není, jde to odněkud z centrálu a majitelka mi řekla, ať teplou vodou šetřím, že kubík stojí 300,– Kč. Budu se muset někoho zeptat, protože bych ráda věděla, kolik asi tak za ten měsíc spotřebuji, protože ona nastavila zálohy strašně nízko.
To se nám stalotaky nevěděli jsme ale o tom a jak každej rok chodí domovnice tak podle papírů zístila žecelej rok se to nehlo a ono to bylo pokažené tak se to muselo nechat vyměnit
Bydlím taky sám a komplet spotřeba vody (teplé i studené) za celou garsonku (koupání a sprchování, pračka, vaření a umývání nádobí, splachování záchoda, umývání podlahy…) je měsíčně 1100-1200 litrů. A to si myslím, že i trošku plýtvám. Takže tě majitelka asi trochu postrašila. Ze spotřeby teplé vody vůbec neměj obavy.
Ale pro jistotu si spotřebu všeho na konci měsíce zapisuj.
A mimochodem, existuje vyhláška, že měřiče vody se mají nechat každých 6 let vyměnit (vyhláška už neříká, jestli ty „nové“ musí být opravdu nové nebo můžou být renovované). Pokud je majitelka po šesti letech nenechala vyměnit, tak tu vyhlášku porušuje.
@Jura007 Já se snažím zase hodně šetřit a spotřebu všeho si zapisuji. Jen ta teplá voda mi nedá spát, že by se měřák nepohl ani o píď? ![]()
Ten měřák by se měl hejbat hned jak pustíš teplou vodu. Asi bych to oznámila majitelce.
Majitelka minulý týden odjela do zahraničí a vrátí se zpět do ČR asi až v lednu či únoru. A kdybych zašla za domovníkem, ten mi pomůže?
Tak to bude měřák zarostlý vodním kamenem. Asi o něho majitelka nepečuje. Takže je to její boj a tvoje plus. Měřák slouží k tomu, aby se podle něj účtovala spotřeba teplé vody. Aco ti chce účtovat, když nic nenaměří?
Mimochodem, máš ve smlouvě o užívání bytu, nájemní smlouvě, podnájemní smlouvě… zapsaný počáteční stav všech měřičů?
Mám, mám zapsánou elektriku, tu jsem si musela nechat přepsat na sebe, to už mám vyřízené, platím 500,– Kč měsíčně a spotřebovala jsem za měsíc cca 60 jednotek (asi Kw či jak se to měří) - je to tak zhruba adekvátní záloze? Pak teplá a studená voda, tam jsme zapsali stav a uvidí se za rok při vyúčtování, ta je na majitelku. Plyn na vaření a topení je taky na majitelku, taky bude až vyúčtování, ale za topení jí většinou vrací, pokud budu topit na 20 stupňů, což mi stačí.
Spotřeba elektřiny se měří v kilowatthodinách (kWh) a jedna kilowatthodina stojí přibližně pětikorunu plus mínus něco (podle toho, jaký máš tarif - pro domácnosti je asi nejběžnější D02, což je myslím 4,50 Kč za kWh, plus mínus pár halířů podle regionu).
Název toho tarifu máš uvedený ve smlouvě o odběru elektrické energie.
No domovník by tipomohl pokud je to svj tak určitě protože my jsme taky bydleli v svj a tam se o to nestaral majitel ale domovník no ale nám se to netoilo celej rok a tak jsme vpodstatě neměli žádnou spotřebu takže ani žádný výdaj.
Pardon, ohledně toho tarifu jsem se ukecnul…
Nejběžnějším tarifem pro domácnosti bude asi tarif D45, ale ten se liší v řádu desetihalířů za jednu kilowatthodinu… ![]()
@Jura007 Děkuji
. Já těm tarifům nerozumím, ale vědět tu cenu, to se mi hodí, vypočtu si přibližně, zda budu mít přeplatek či nedoplatek, ačkoliv si myslím, že se určitě ještě platí i za pronájem elektroměru - nevíte kolik?
Ahoj holky. Potřebuji poradit. Bydlím měsíc v podnájmu a tak trochu si hlídám spotřebu vody a elektřiny, ať pak při vyúčtování moc neplatím. Elektřina a studená voda je mi jasná, ale u teplé vody - máme červeně vyznačený měřák na záchodě v takové té skříňce a před měsícem tam byla spotřeba: 572,34 a nyní je totéž. Je možné, že za měsíc spotřebuji teplé vody tak málo, že se to vůbec nepohnulo? Omlouvám se, určitě působím, že jsem naprostý idiot (i proto ten anonym), ale je to moje první samostatné bydlení a u rodičů jsem se o takové věci pochopitelně vůbec nezajímala.