Spropitné, kde, komu a kolik?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Tímeaaa
20.1.15 13:25

Spropitné, kde, komu a kolik?

Dnes mi kurýr přivezl balíček bez dobírky a napadlo mě, jestli je nebo není normální dávat spropitné. Když beru balík na dobírku tak něco navíc nechám, když bez dobírky tak si většinou peníze s sebou neberu. Chodím pro balíky pod barák, nenosí mi je nahoru.
ALE, když mi pošťačka donese balíček ochotně až ke dveřím tak jí tringelt ráda dám. :kytka:

Jak se chováte vy? Co je pro vás samozřejmost a co ne?

Nechci se bavit o restauraci tam nechávám pravidelně, snažím se minimálně těch 10% z útraty, ale kamarádka se kterou si občas chodívám sednout na oběd nedává nikdy nic. Přijde jí to normální. :nevim:

Spíš mě zajímá kde a komu dáváte ještě dýška.
Nebo nikdy nikomu?

Opravdu mě to zajímá, žádný hlubší význam v diskuzi nehledejte :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5271
20.1.15 13:28

@Tímeaaa dávám v restauraci a nebo připlatím za dobře odvedenou práci. Ale nikdy mě nenapadlo přihazovat něco kurýrovi, protože mi to přijde jak v obchodě platba za nákup, tam prodavačce taky nic nenechávám. Ale asi teď nad tím budu dumat :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35691
20.1.15 13:28

Davam v restauraci, obcas kadernikovi a pod. Postakovi teda ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
20.1.15 13:30

V restauraci někdy taky nedám nic - vždy podle obsluhy, jak se chovají, jak si mě všímají. Když mě číšník přehlídne a musím po době sama požádat o jídelní lístek tak má spočítáno :mrgreen:
Za balíček bez dobírky nedávám, při dobírce něco málo jo.
Dávám ještě kadeřnici, když se jí to povede :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550

Ahoj, já dávám podle nálady a chování toho druhého. V restauracích dávám dýško automaticky, teda jen v jedné dávám fakt malé, protože mě tam točí jedna servírka. Jak vidím nucený naučený úsměv a strohé jednání, tak se nepředám.
Jinak jsem na tom jak ty…když mi někdo donese balíček až ke dveřím, nebo se se mnou dá mile do řeči, tak vždycky ráda nějaké to dýško dám…stejně tak i v taxíku atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631

V restauraci něco málo nechávám, ale kurýrovi jsem nikdy dýško nedala. Ani mě to nenapadlo :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15406
20.1.15 13:31

Když platím dobírku, tak zaolrouhlím tak maximálně 5, 10 korun, prostě na celou desítku nahoru. Když je to balík bez dobírky, tak jsem nikdy nic nedávala. Jinak v obchodě, když cena končí 9, tak si tu korunu zpět neberu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
355
20.1.15 13:32

Dávám dle zásluh. :) V restauraci či kavárně, dle sympatií a útraty… V průměru 10-20%. Ale to už musí být personál opravdu milý. Pokud nejsem spokojená, číšník je protiva a nestará se, spropitné nedám - není to samozřejmost… Kadeřnici také dle zásluh. Pošťačce jsem zatím většinou dala jen občas - občas jí šoupnu nějakou věc, jako present. Prodavačce v obchodě klidně také nechám dýško - většinou dorovnám do kulata - ale také jen dle sympatií a služeb. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tímeaaa
20.1.15 13:34
@1Luca píše:
@Tímeaaa dávám v restauraci a nebo připlatím za dobře odvedenou práci. Ale nikdy mě nenapadlo přihazovat něco kurýrovi, protože mi to přijde jak v obchodě platba za nákup, tam prodavačce taky nic nenechávám. Ale asi teď nad tím budu dumat :mrgreen:.

já někdy nechám i prodavačce třeba 2 koruny, stává se mi, že si je ještě předemnou dá pryč, jinde než do kasy tak je to takové vtipné :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1179
20.1.15 13:35

Nedávno jsem nad tím taky přemýšlela, jestli ti co vozí balíky něco očekávají. Ale asi čekají, podle toho jakým tempem loví ty drobáky v peněžence :D Já teda něco málo nechám. Max asi deset korun. Ale když čekám větší balík, tak je poprosím, aby mi to šupli do výtahu a to pak dám třeba dvacku. No není to moc, ale sama mám málo :oops:
Jednou jsem nechala stovku, ale pán byl teda strašně ochotný. Už jsem měla pořádný pupek a donesl mi až do předsíně rozloženou postýlku a přebalovák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
20.1.15 13:35

Dávám automaticky jen v restauraci. Nebo když jsme kupovali větší množství stav. materiálu a dostali slevu, tak jsem dala třeba i stovku za ochotu. Nechapu dávání spropitného kadernicim, kosmetickam a spol.,které pracují na sebe, tudíž proč jim dávat něco navíc? To je jak v obchodě zaplatit o padesát korun víc jen tak :-) Postacce ani kuryrum nedávám.

Příspěvek upraven 20.01.15 v 13:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
20.1.15 13:36

Jinak taky mám kolem sebe pár lidí, co dýška nedávají. Jako neřeknu, kdyby s těmi službami nebyli spokojení, ale když jsem v restauraci, ten dotyčný chce platit a nechá si vrátit do poslední koruny…to bych se vždycky hanbou propadla za něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tímeaaa
20.1.15 13:36
@Gepardice píše:
Nedávno jsem nad tím taky přemýšlela, jestli ti co vozí balíky něco očekávají. Ale asi čekají, podle toho jakým tempem loví ty drobáky v peněžence :D Já teda něco málo nechám. Max asi deset korun. Ale když čekám větší balík, tak je poprosím, aby mi to šupli do výtahu a to pak dám třeba dvacku. No není to moc, ale sama mám málo :oops:
Jednou jsem nechala stovku, ale pán byl teda strašně ochotný. Už jsem měla pořádný pupek a donesl mi až do předsíně rozloženou postýlku a přebalovák.

tak se tady aspoň dozvíš jestli jsou na to zvyklí nebo ne :-D… jj jednou jsem fakt prosila že mi spí dítě ať mi to doveze nahoru a neudělal to :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit
Tímeaaa
20.1.15 13:38
@majki.r píše:
Jinak taky mám kolem sebe pár lidí, co dýška nedávají. Jako neřeknu, kdyby s těmi službami nebyli spokojení, ale když jsem v restauraci, ten dotyčný chce platit a nechá si vrátit do poslední koruny…to bych se vždycky hanbou propadla za něj.

taky mi to bývá trapné, zvlášť když jak říkáš má platit 99 Kč a nechá si vydat tu korunu :nevim:. Přitom obsluha milá, jídlo dobré

• Citovat
  • Upravit
12550
20.1.15 13:39
@Tímeaaa píše:
taky mi to bývá trapné, zvlášť když jak říkáš má platit 99 Kč a nechá si vydat tu korunu :nevim:. Přitom obsluha milá, jídlo dobré

Viď? Podle mě pak ten obsluhující musí přemýšlet, v čem udělal chybu, že zákazníci nebyli spokojení. Přitom neví, že ten zákazník je jen lakomej blb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat