Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mam dotaz zda se nektera z vas taky potyka s timto jevem. Vice jak pred rokem jsem vysadila HA (po 2 letech), behem uzivani jsem nevedela, co to je menstruacni bolest ci silna menstruace, muj problem byl, ze jsem nemestruovala vubec. Po vysazeni to vse vypuklo. Prvni den menstruace cca prvni 2-3 hodiny, krece, prujem, nekdy I zvraceni, studeny pot - proste jak v poslednim tazeni. Po 3 hodinach pak uz v pohode po cely cyklus. Take co mi jeste vyvadi z miry jsou kusy srazene krve, driv jsem myslela, ze to je delozni vystelka, ale je to srazena krev. Nekdy mi to prijde az extreme moc, takze tampon u me prvni 3 dny naprosto nemyslitelne. To jsem si jeste i myslela, ze se treba cistim po HA, ale to uz je ted nepravdepodobne. Chtela bych se zeptat zda nektera s tim ma nejakou zkusenost, diagnozu nebo je to normalni?. Jeste deti nemam a strasne bych si je prala, proto se obavam, ze by to mohlo neco signalizovat. Je mi jasne, ze to budu muset konzultovat s lekarem, ale rekla jsem si, ze zacnu tady. Strasne moc vam dekuji.
Ahoj, myslím, že se tělo ještě dává dokopy po vysazení hormonů. 2roky to byl umělý cyklus, žádná ovulace, tak se s tím teď musí tělo vypořádat a srovnat. Ale možná máš něčeho nedostatek, železo nebo něco jiného, pomohl by asi nejlíp krevní rozbor. ![]()
Já myslím, že to je normální po vysazení HAK. Já to tak měla taky.
Dekuji za odpoved. To to fakt trva tak dlouho nez se telo vzpamatuje?
@Petronela83 přijde mi to normální po vysazení HA
počkala bych tak půl roku, než se to srovná.
Já HA vysadila po 5 letech asi před 3 měsíci a menstruaci mám jen o malinko silnější, žádné jiné změny moc nepozoruju
ale myslím si, že na tom nemusí být nic špatného…prostě máš silnou menstruaci, to se stává
lepší než do sebe tlačit ty umělý hormony…Já doufám, že můj cyklus snad bude už v pohodě po HA, protože bychom s přítelem už chtěli miminko…HA jsem brala hned od 15 let :-/
Ahoj
já to měla naprosto stejně, HA jsem brala 2 roky a teď jsou to víc než tři roky po vysazení a toto se už nezměnilo, jen ty první dvě tři hodiny přetrpět, nejlépe v leže, zvyknout si
nemohla bych to popsat lépe než ty
trohu pomáhaly čistící čaje
je to půl roku co jsem v podstatě „spontálně“ otěhotněla při dovolené
neplánovaně, po tom co jsem byla požádána o ruku jsme si jak se říká „zapomněli dát pozor“
takže ikdyž MS hrozná, otěhotnění naprosto bez problémů
trošku mi přišlo, že to je prostě reakce/řeč těla: „tak ty si myslíš, že mě takhle obejdeš?..ti to vrátím i s úrokama tu HA“
![]()
@JayLee normální to bohužel být může
pokud je citlivější organizmus je to tak trochu jeho „obrana“ (taková je alespoň moje osobní zkušenost) trvá min. dva roky než se tělo od těch hormonů zcela vyčistí - a je to samozřejmě naprosto individuální a prohlídka u lékaře rozhodně není na škodu
(mě tenkrát řekl, že jediný co může je napsat mi něco na bolest
)
@Petronela83 ještě dodám, že i v těhu jsem naprosto zdravá, žádné nevolnosti nic, mimčo naprosto v pořádku
a doufám, že už se tahle MS nevrátí ![]()