Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, je tu nekdo kdo ma, nebo mel v rodině někoho kdo se leci se srdecnim selhani?
Můj otec se tím totiž leci a srdce mu funguje na 20%, ted se to i trochu zhoršilo - 15%
Bere na to léky, ale zajímalo by me da se tomu jeste nejak pomoct, kromě zdravému životnímu stylu atd..
Tuhle diagnozu ma již 3 roky, zatím funguje tak nejak v rámci možnostech
O sebe se umí postarat, ale mam strach s těch prognózach…
Předpokládáme, že to je ejekční frakce.*
Má stimulátor? * ejekční frakce - EF - je podíl objemu krve v srdci, které. je srdce schopné vypudit -„vypumpovat“ při jednom stahu - systole, běžné se pohybuje okolo 65%, sportovci mohou mít i přes 80%, za spodní hranici normy se považuje 50%
@M_Vladim ma implantovan ICD kvůli aritmii, a ma levostranni EF 15%,totiž velmy těžké selhani
Ma za sebou 2 operace srdce, s výměnou mitralni chlopne
Tak me zajímá jaká je prognóza u takových diagnoze
Já. mám za sebou infarkt a trojitý bypas plus trifascikulární blokádu (porucha přenosu impulsu stahu), proto něco trochu vím.
Tohle nevypadá dobře. Srdce má po operaci problém. Pokud bude EF dál klesat, je to na levačku. Pokud stoupat, tak by nemusela být prognóza špatná.
Logicky. ![]()
Ni on mel v nemocnici infarkt, kdyz čekal na operaci, tak ho 10minut oživovali a poničili to srdce, ze funguje uz tak málo, sice operace dobře dopadla, je to 3 roky, ale co s tím?
No… dekuji každopádně za vás názor ![]()
@Ivy92 píše: Více
Srdce poničí ten infarkt, protože je bez výživy.
Je to sval, může částečně zregenerovat, ale je tam jizva, co jednak brání stahu, jednak se může i zvětšovat, protože se její okolí nedostatečně prokrvuje. Kterým směrem se to vydá záleží na tom, jak tam vypadají drobné cévy, jak nervové zásobení a jak je organismus jako takový schopný regenerace. To se těžko odhaduje i doktorům. Nezbyde než reagovat ma vývoj. Proto nejspíš nechtějí předpovídat, aby nedávali falešné naděje, nebo naopak, aby neděsili. ![]()
No EF LK je hodně nízká, jestli to má takto už 3 roky, tak bych nějaké zlepšení nečekala. Kolik mu je let? Jestli není nějaký hodně polymorbidní, nebo hodně starý, tak ideálně ambulance srdečního selhání v IKEM nebo Brně a při zhoršování stavu transplantace srdce.
Netuším kolik měl tchán (srdeční selhávaní jsem zjistila až zpětně ze zpráv, co jsme našli po smrti), k tomu měl chopn nejhorší a další diagnozy a žil hodně let. Občas utekl hrobníkovi z lopaty a nakonec zemřel po další těžké epizodě na vyčerpání.
@Lucka1111 je mu 59 let, je po dvou velkých srdecnich operaci, kedna před 10 lety, jedna před 3 -mitralni chlopne
On sám pro sebe funguje, cítí se tak nejak dobře, jen ze mu ted z 20% udělali odhad 15 % v jiný nemocnice teda, je pravda že mel vysoké PRC mamka dotáhla nějaký vir, on kromě toho CRP priznaky neměl, ale zase to srdce
Nevím jestli je reálné, ze by to procento slo nejak nahoře zase
![]()
@Ivy92 píše: Více
59 let to je ještě mladý. Tak ono to může kolísat, na těch 20% se to může ještě vrátit, ale ta hodnota je opravdu nízká. Podle mě by měl být sledovaný v ambulanci pro srdeční selhání. Jestli teď funguje v rámci možností dobře, tak to je fajn, ale nemusí to tak být vždy. A v těch ambulancích nejsou sledováni jen lidi co jsou k transplantaci hned, ale i lidé s těžkou poruchou funkce srdce, kde lze předpokládat, že by jí časem mohli potřebovat. Ale to neznamená, že k tomu musí dojít, klidně může být roky v pohodě. Určitě má nejmodernější léky a má ten ICD (případně BiV-ICD). Sledování v ambulanci pro srdeční selhání IKEM neznamená automaticky zařazení na waiting list k transplantaci. Ale je jistota, že až to bude potřeba, tak ho zařadí včas.