Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Melody píše:
Bavili jsme se teď v rodině a trochu se pohádali, tak mě napadlo, jestli byste nevypomohli
Jaký je přesný účel plánu k povinným srovnávacím testům v paté a deváté třídě podle ministerstva školství? V té devítce jsem pochopila, že pokud dítě test neudělá, nebude mít nárok se vůbec ucházet o studium maturitního oboru. U páťáků by to bylo taky tak? Že v pátý třídě dítě pohoří a má na celej život „vystaráno“?Nebo se jedná o nemožnost přijetí na víceletá gymnázia? Nevíte náhodou? Nemůžu to na netu oficiálně nikde najít… Díky!
Vůbec mi to teda připadá jako nesmysl…Moje vynervovaný dítě test neudělá a bude ráda, když půjde na prodavačku
jj v 5. tř. pokud test neudělá se nebude smět účastnit přijímaček na víceleté gymnázium. V 9. by nesmelo jít na maturitní obor.
Podle mě je to pakárna, protože pokud budou rodiče jen trochu movití, budou děti dávat na soukromé střední školy - o nich pochybuji, že jim bude moci stát nařizovat, koho vzít mají a koho ne. A je to zcela jistě důsledek toho, že poslední léta ubývá dětí v učebních oborech, tak to chtějí zase naplnit.
pokud to tvoje vynervovany dite neudela v devate, jak to ma udelat u maturity?
mimochodem i tak prodavacka toho musi umet docela dost, to ze na mista prodavajicich casto berou nekoho, kdo o tom vi prd je neco jineho
za me osobne, me se ten nápad líbí, otazkou je jestli jsou ty testy primerene (nijak jsem se o to nezajímala) a zda jsou deti na to pripravene, kazda skola ma jiny uceb. plán, takze tak ![]()
ynax píše:Melody píše:jj v 5. tř. pokud test neudělá se nebude smět účastnit přijímaček na víceleté gymnázium. V 9. by nesmelo jít na maturitní obor.
Bavili jsme se teď v rodině a trochu se pohádali, tak mě napadlo, jestli byste nevypomohli
Jaký je přesný účel plánu k povinným srovnávacím testům v paté a deváté třídě podle ministerstva školství? V té devítce jsem pochopila, že pokud dítě test neudělá, nebude mít nárok se vůbec ucházet o studium maturitního oboru. U páťáků by to bylo taky tak? Že v pátý třídě dítě pohoří a má na celej život „vystaráno“?Nebo se jedná o nemožnost přijetí na víceletá gymnázia? Nevíte náhodou? Nemůžu to na netu oficiálně nikde najít… Díky!
Vůbec mi to teda připadá jako nesmysl…Moje vynervovaný dítě test neudělá a bude ráda, když půjde na prodavačku
Podle mě je to pakárna, protože pokud budou rodiče jen trochu movití, budou děti dávat na soukromé střední školy - o nich pochybuji, že jim bude moci stát nařizovat, koho vzít mají a koho ne. A je to zcela jistě důsledek toho, že poslední léta ubývá dětí v učebních oborech, tak to chtějí zase naplnit.
Takze na soukromou stredni jit muze? Ahaaaa…proto ta aktivita Klause juniora ![]()
Vynervovaný v pátý může (samo nemusí) mít jinou motivaci a jiný nervový pochody v devátý nebo u maturity. Zvlášť klukům to někdy „sepne“ dost pozdě…
K čemu teda v tom případě budou přijímačky? Rozhodování školy samotné?
Nenaplněnost učebních oborů chápu, to je argument, ale to se dá přeci jednoduše eliminovat právě přijímačkama, ne?
Nápad srovnání jednotlivých škol je veskrze pozitivní, jen ta selekce mi vadí…
alsem píše:
za me osobne, me se ten nápad líbí, otazkou je jestli jsou ty testy primerene (nijak jsem se o to nezajímala) a zda jsou deti na to pripravene, kazda skola ma jiny uceb. plán, takze tak
Jj, je to bezva napad, jak nam jeste lip ridit zivot. ![]()
Melody píše:
Vynervovaný v pátý může (samo nemusí) mít jinou motivaci a jiný nervový pochody v devátý nebo u maturity. Zvlášť klukům to někdy „sepne“ dost pozdě…
Nenaplněnost učebních oborů chápu, to je argument, ale to se dá přeci jednoduše eliminovat právě přijímačkama, ne?
Ja to vidim jako snahu statu jeste vic se lidem montovat do zivota. Protoze tohle se fakt da osetrit jinak. A ze to ted nefunguje? A jak by mohlo, kdyz je cely nastaveni pochybny (prijimacky, dotace atd.). Jenze tohle je za a) jednodussi a za b)nekdo si jeste prijde na svy ![]()
Já to tedy také dobře nechápu ( asi se na to budu muset kouknout zevrubněji)..
Ale pokud je moje dcera na vícelétém gymplu ( nyní v sekundě - 7. třída), tak jak to ,že by měla dělat v devítce nějaké zkoušky, když byla přijata na OSMILETÉ STUDIUM
Předpokládala jsem ,že udělala přijímačky a má 8 let studia před sebou - samozřejmě s volbou jiného oboru, pokud se jí v devítce zalíbí..
Na druhou stranu její třídní říkala, že pokud jsou ty plošné testy pro deváťáky dělány vlastně pro všechny děti, tak gympláci by je měli zvládnout levou zadní ( tím se nechci nikoho dotknout - to jsou její slova) - ale obavy stejně mám. ![]()
Lizbeth píše:
Já to tedy také dobře nechápu ( asi se na to budu muset kouknout zevrubněji)..
Ale pokud je moje dcera na vícelétém gymplu ( nyní v sekundě - 7. třída), tak jak to ,že by měla dělat v devítce nějaké zkoušky, když byla přijata na OSMILETÉ STUDIUM![]()
Předpokládala jsem ,že udělala přijímačky a má 8 let studia před sebou - samozřejmě s volbou jiného oboru, pokud se jí v devítce zalíbí..
Na druhou stranu její třídní říkala, že pokud jsou ty plošné testy pro deváťáky dělány vlastně pro všechny děti, tak gympláci by je měli zvládnout levou zadní ( tím se nechci nikoho dotknout - to jsou její slova) - ale obavy stejně mám.
Ja myslim, ze ji se to uz netyka. Nebo pokud nejaky testy budou, bude to ryze srovnavaci, pokud je neudela, pochybuju, ze ji vyhodi ![]()
vzdyt to neni o montovani do zivota, kdyz proste na to dite nema, tak mu ani zadne prijmacky nemuzou dopadnout lepe ![]()
alsem píše:
vzdyt to neni o montovani do zivota, kdyz proste na to dite nema, tak mu ani zadne prijmacky nemuzou dopadnout lepe
No dobře ,tak proč to tedy to dítě nemůže zkusit na jakoukoli školu, pokud o ní má zájem? Komu to vadí? To , že na to nemá, se dozví u přijímaček a je vymalováno..Jakoby toho stresu ty děti neměli dost, když vycházejí ze základky.
Melody píše:
prijimacky jsou prece jasne, aby se vybrali nejvhodnejsi kandidati
Lizbeth píše:alsem píše:No dobře ,tak proč to tedy to dítě nemůže zkusit na jakoukoli školu, pokud o ní má zájem? Komu to vadí? To , že na to nemá, se dozví u přijímaček a je vymalováno..Jakoby toho stresu ty děti neměli dost, když vycházejí ze základky.
vzdyt to neni o montovani do zivota, kdyz proste na to dite nema, tak mu ani zadne prijmacky nemuzou dopadnout lepe
u prijimacek se to nedozvi, je malo deti, takze se bere vsechno, proto jsou testy, aby se na skoly nedostavalo jen do poctu
Grejs píše:
S tema testama absolutne nesouhlasim. Co kdyz diteti treba nejde matematika, ale v jazycich exceluje. Jen kvuli tomu bude muset jit na ucnak ??? A ten Dobes je nejvetsi prase a zlodej co tam muze byt. Jakoby nestacilo tohle, tedka ty prestavky pro deti, potom nejaky sileny program, ktery stal puvodne 10mil. ci kolik a ted novy, ktery je naprosto srovnatelny s tim predchozim za 40mil.
Tunelujou to tam hezky.
Koukam na to taky z pohledu toho, ze moje maminka je ucitelka a tatinek meho pritele je reditel 2 skol a skolky… A jednou moje dite taky pujde do skoly a nechci, aby tohle absolvovalo.
co se ti nezda na prestavkach??? reditel skoly dostal pravomoc vytvorit prestavky skole presne na miru pricemz prestavka musi mit nejmene 5 min
Nebo se jedná o nemožnost přijetí na víceletá gymnázia? Nevíte náhodou? Nemůžu to na netu oficiálně nikde najít… Díky!
Moje vynervovaný dítě test neudělá a bude ráda, když půjde na prodavačku 
Jaký je přesný účel plánu k povinným srovnávacím testům v paté a deváté třídě podle ministerstva školství? V té devítce jsem pochopila, že pokud dítě test neudělá, nebude mít nárok se vůbec ucházet o studium maturitního oboru. U páťáků by to bylo taky tak? Že v pátý třídě dítě pohoří a má na celej život „vystaráno“?
Vůbec mi to teda připadá jako nesmysl…