Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry vecer,,jdu s dotazem zda jste to nektera nemela s ditkem podobne?
mam rocni holcicku a je stale na spickach, stoji jen s oporou a kdyz se zveda tak jde take pres spicky a jen pres levou nohu, uz treti mesic chodi na rehabilitace a doma masiruji nozky a kdyz stoji tak pokladam na paty ale zadna zmena, ![]()
je asi logicke ze dokud proste ty nohy nepolozi na celou plozku tak se mi ani takto po spickach chodit nenauci
mate nekdo zkusenost??
Neměla dcera chodítko? Nevodili jste ji za ruce?
Občas si děti tímto vytvoří zlozvyk a chodí po špičkách. Někdy tak urputně, že se toho špatně zbavují i přes cvičení.
Chce to trpělivost. Cvičeni. A hlavně nevodit za ruce. Nechat dělat jen to co zvládne sama.
Zdravím, také jsme tak měli… Dcerka chodila dlouho po špičkách, spíše tedy obcházela, protože po špičkách se opravdu nerozchodí. Na rehabilitaci poradila bačkůrky (lehce po roce) já bych je jinak nedávala, ale bačkůrky zabrání tomu, aby se na špičky stavěla.
Na roce a čtvrt chodila, ale tedy ještě hodně často pak po špičkách. Teď ve třech letech už je to pryč.
Je to podchycené brzy, určitě i u dcerky se vše napraví ![]()
Naše měla do půl roku třmínky, takže vývoj pohybový byl úplně jinde, žádné pasení, pak jsme strašně bojovali, aby se naučila šikmý sed ![]()
Dcera “chodila” po spickach dlouho. Zacala hned, jak se naucila stat s oporou. Jakmile se postavila, hned na spicky. Vydrzela takto cely den. Vsichni se tomu smali, nebo rikali, ze bude dobra baletka, ale ja z toho byla celkem nervozni. Nepomohly ani boticky, sice v nich stala normalne, ale jeste nechodila, takze sice stala, ale pak sla bud do lezeni a u nabytku se zase postavila na spicky i botickach. I kdyz to bylo o neco tezsi. Ale nechtela jsem, aby byla cely den v botach, kdyz jen lezla, tak uz jsem ji je nedavala.
Po dvou mesicich jsme s ni sla na fyzio a tam mi jen rekli, ze tam neni zadny problem a mam ji jen zatlacit na ty paty, kdyz stoji, aby se do nich oprela. Tak to jsem obcas delala. Casem ale asi stejne sama zjistila, ze je to na patach lepsi a da se rict, ze jakmile zacala stat normalne, tak se ze dne na den zacala pokouset o prvni krucky a chvili pote se rozchodila.
To naslapovani na spicky u nas trvalo tri mesice.