Stále nechodí (16m)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19388
20.7.23 05:01

@Eva2610 co je na tom hysterického?
Pokud je opožděný vývoj, je lepší nechat vyšetřit. Samozřejmě záleží na rodičích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
20.7.23 06:28

U nas bylo to same. Syn se postavil k nabytku a zacal obchazet v 10 mesicich. A pak dalsich 7! mesicu jak kdyz utne, zadny posun. Byla jsem na fyzio, tam ze vse v poradku. Proste je opatrny a nechce padat. To mu zustalo, prakticky nikdy se nebouchl pri padu do hlavy. Jedine co nam poradili bylo dat nabytek k sobe, aby ho to motivovalo udelat krok, max dva. Vic ne. A taky to neresit, jak prej ho budem nutit, tak se bude plazit do 10 :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
20.7.23 10:26
@Jaja08 píše:
Ja tady tu hysterii ohledne toho, ze dite nesmi chodit za ruku, nesmi tlacit choditko… moc nechapu. Syna jsme nikdy za ruce netahali ani jsme k nicemu nenutili, ale pridrzovat za ruce chtel a zacal chodit sam bez padu v roce a dvou tydnech. Kdyz obchazi nebytek, take se prece drzi.Jinak bych to take resila s doktorkou, nic jineho se asi poradit neda.

Můžeš mu tím ublížit na cely život, je lepší počkat teď 2 měsíce, mez pak třeba v dospělosti chodit roky na rehabilitace. A myslí se tím cílené učení chození za ruce a v chodítku. Ne že si dítě řekne o pomoc a je to jakoby se držel nábytku.

• Citovat
  • Upravit
140
20.7.23 16:18
@Jaja08 píše:
Ja tady tu hysterii ohledne toho, ze dite nesmi chodit za ruku, nesmi tlacit choditko… moc nechapu. Syna jsme nikdy za ruce netahali ani jsme k nicemu nenutili, ale pridrzovat za ruce chtel a zacal chodit sam bez padu v roce a dvou tydnech. Kdyz obchazi nebytek, take se prece drzi.Jinak bych to take resila s doktorkou, nic jineho se asi poradit neda.

Souhlasim! Cetla jsem dost zahranicnich studii a tak “prisna” pravidla jak u nas se jen tak nevidi. Matka spatne kychne a uz je spatne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3020
20.7.23 16:39

@Tessa86 Já to považuju za správné, že je tady takový tlak.
Protože tak militantní, jak by bylo „ideální“, skoro nikdo není a stejně v určitých případech všechno podle doporučení neudělá a nedodrží.
Když se řekne, že dítě má být v lehátku maximálně 30 min, většina si řekne, že 60,70, nebo 110 přece nebude takový průšvih. Když by se hlásalo, že je v pohodě, aby tam bylo 2 hodiny, tak proč by tam už nemohlo být 3, nebo 4.
Moji rodiče, stejně jako ostatní v jejich generaci, si s žádným pasivním sedem, přitáhováním za ruce, předčasným rvaním do pevných bot, voděním za ruce a chodítkama atd nedělali hlavu, protože to tak bylo a můj pohybový aparát tomu i odpovídá.
Máti neuměla pořádně nosit vlastní vnoučata, dokud bezpečně nedržela hlavu, protože za nich se děti zakurtovali do zavinovačky s pevnými zády a tam trčely nejmíň půl roku.
Je to můj osobní postoj, nikomu ho necpu, ale radši budu široko daleko nějaký čas za hysterku, než mít dítě, co je ve třiceti chabrus na záda jako já :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
20.7.23 16:47

Myslim, ze stav pohyboveho aparatu odpovida spis dlouhodobe zatezi behem celeho zivota. Z moji generace si s temato vecma nelamal hlavu skoro zadny rodic. Nevim o tom, ze by nase generace byla na tom nejak bidne v porovnani s jinymi zememi, generacemi :think: ja se sice ridila aktualnimi radami, ale jejich dopad na vyvoj ditete bych neprecenovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.23 16:56
@Tessa86 píše:
U nas bylo to same. Syn se postavil k nabytku a zacal obchazet v 10 mesicich. A pak dalsich 7! mesicu jak kdyz utne, zadny posun. Byla jsem na fyzio, tam ze vse v poradku. Proste je opatrny a nechce padat. To mu zustalo, prakticky nikdy se nebouchl pri padu do hlavy. Jedine co nam poradili bylo dat nabytek k sobe, aby ho to motivovalo udelat krok, max dva. Vic ne. A taky to neresit, jak prej ho budem nutit, tak se bude plazit do 10 :lol:

Takže se nakonec rozchodil v tom 17 mesici?

• Citovat
  • Upravit
489
20.7.23 17:05

Dcera začala chodit v 19 měsících. Věděla jsem, že bude chodit později. V 10 měsících totiž ještě neseděla, tak nás doktorka poslala na rehabilitaci k fyzioterapeutce. Zjistilo se, že má volné šlachy, tím pádem větší rozsah pohybu kloubů, takže neměla pořádnou oporu. Pomohl hlavně čas, kdy zesílila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3020
20.7.23 17:07

Abych tedy přispěla i k věci-kamarádčin syn, začal chodit na přelomu 18. a 19. měsíce. Nikdo to neřešil, je z něho normální kluk.
Akorát je na sebe tedy hodně opatrný a jemně řečeno, není uplně sportovní talent.
Což ale každý být nemusí : )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
20.7.23 17:18
@Lenka_Hal píše:
Myslim, ze stav pohyboveho aparatu odpovida spis dlouhodobe zatezi behem celeho zivota. Z moji generace si s temato vecma nelamal hlavu skoro zadny rodic. Nevim o tom, ze by nase generace byla na tom nejak bidne v porovnani s jinymi zememi, generacemi :think: ja se sice ridila aktualnimi radami, ale jejich dopad na vyvoj ditete bych neprecenovala.

Prave ze tím jak je vše čím dal tím víc prozkoumané, tak už se ví, jak to funguje čím dál víc. A když se dítě nutí k něčemu, na co ještě není připravené, musí použít nějaké kompenzační mechanismy, takže třeba při sedání použije víc svaly ruky a krku, místo aby použil svaly středu těla. A to ma opravdu potom vliv na vše, třeba na tu chůzi atd. Souvisí s tím i psychické problémy v dospělosti. význam to ma tehdy, kdy už tam je nějaké opravdu opoždění, pak uz muze být výhodnější, když použije kompenzaci, když to jinak nejde. Ale i rehabilitací se zároveň posilují ty oblasti, které mají.

• Citovat
  • Upravit
26569
20.7.23 17:33
@Denny.5 píše:
Prave ze tím jak je vše čím dal tím víc prozkoumané, tak už se ví, jak to funguje čím dál víc. A když se dítě nutí k něčemu, na co ještě není připravené, musí použít nějaké kompenzační mechanismy, takže třeba při sedání použije víc svaly ruky a krku, místo aby použil svaly středu těla. A to ma opravdu potom vliv na vše, třeba na tu chůzi atd. Souvisí s tím i psychické problémy v dospělosti. význam to ma tehdy, kdy už tam je nějaké opravdu opoždění, pak uz muze být výhodnější, když použije kompenzaci, když to jinak nejde. Ale i rehabilitací se zároveň posilují ty oblasti, které mají.

Ja nerikam, ze je to spatne, jen se to nema precenovat. Kdyby to byl ten zasadni faktor, je cela nase generace na hromade. Co vim, s pohybovym aparatem ma problem spise ta soucasna, kde uz maminky jely mnohem vice v techto doporucenich. Vzdyt pisu, ze sama jsem deti vedla tak, jak se doporucuje ted. I proto, ze mi to prijde proste logicke, intutitivne. Jen to neni treba brat nejak rigidne.
Dala jsem tady uz priklad me dcery. Ona byla vzdy pohybove nadana, ale u nas slo o podlahu. Tak akorat klouzava drevena podlaha…pohybovala se s prehledem prisunovanim zadku. Proc by se poustela nabytku a sla do nejistoty mozneho padu, kdyz se mohla premistit s prehledem a stabilitou tak jak to umela. Nechodila, ac byla davno pripravena. Kdyz na to koukam zpetne, vlastne jsem ji ja brzdila tim, ze jsem ji davno nevzala za ruce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
20.7.23 17:51
@Lenka_Hal píše:
Ja nerikam, ze je to spatne, jen se to nema precenovat. Kdyby to byl ten zasadni faktor, je cela nase generace na hromade. Co vim, s pohybovym aparatem ma problem spise ta soucasna, kde uz maminky jely mnohem vice v techto doporucenich. Vzdyt pisu, ze sama jsem deti vedla tak, jak se doporucuje ted. I proto, ze mi to prijde proste logicke, intutitivne. Jen to neni treba brat nejak rigidne.
Dala jsem tady uz priklad me dcery. Ona byla vzdy pohybove nadana, ale u nas slo o podlahu. Tak akorat klouzava drevena podlaha…pohybovala se s prehledem prisunovanim zadku. Proc by se poustela nabytku a sla do nejistoty mozneho padu, kdyz se mohla premistit s prehledem a stabilitou tak jak to umela. Nechodila, ac byla davno pripravena. Kdyz na to koukam zpetne, vlastne jsem ji ja brzdila tim, ze jsem ji davno nevzala za ruce…

Však tak je to skvělý. No ona nynější dospěla generace toho nemá málo. Ale mas pravdu, že důležité je celé dětství, dřív zase lítaly děti po venku, dneska jim to sezení doma taky v dospělosti moc nepřidá. V každé generaci je něco a ještě asi bude trvat, až se to spraví všechno.

• Citovat
  • Upravit
140
20.7.23 19:12
@Anonymní píše:
Takže se nakonec rozchodil v tom 17 mesici?

Ano, kolem toho 17.mesice to bylo. A pak teda dalsi 1-2 mesice byl hodne opratrny a vratky. Ted jsou mu dva roky a lita jak strela. Dokonce lip nez vrstevnici. Takze bych se nebala, ono to prijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
20.7.23 19:58

Můj starší syn začal po 17 měsíci, a dřív chodil než seděl. To přišlo později ten správný sed. Měl k tomu další věci jako W sed a vynechal lezení. Měl slabší bříško ještě v 5 letech a přetrvávaly mu primární reflexy. To jsme během roka odstranily na ergoterapii. Má dyspraxii, ale lepší se to. Aktuálně má 7 let.
Můj mladší začal chodit v 16 měsících. Od 4 měsíce jsme cvičili slabší bříško na fyzio. Historie se tak trochu opakovala jako W sed, preference plazení, ale nakonec se rozlezl správně kolem 11 m, fyzio říkala, hlavně ho teď co nejdéle udržet na 4, tím se posílil, nalezl toho dost a je na tom motoricky mnohem lépe. Je mu 3,5 a v balancu na kole a koloběžce trumfne toho staršího.
Nejdůležitější je opravdu to lezení. Ten můj starší v 5 letech na cvičení lezl po 4 a doma to měl za úkol taky, lezli jsme s ním všichni jako motivace, a prej to zlepšuje mozek i dospělým. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22508
20.7.23 20:13
@Dollorres píše:
Můj starší syn začal po 17 měsíci, a dřív chodil než seděl. To přišlo později ten správný sed. Měl k tomu další věci jako W sed a vynechal lezení. Měl slabší bříško ještě v 5 letech a přetrvávaly mu primární reflexy. To jsme během roka odstranily na ergoterapii. Má dyspraxii, ale lepší se to. Aktuálně má 7 let.
Můj mladší začal chodit v 16 měsících. Od 4 měsíce jsme cvičili slabší bříško na fyzio. Historie se tak trochu opakovala jako W sed, preference plazení, ale nakonec se rozlezl správně kolem 11 m, fyzio říkala, hlavně ho teď co nejdéle udržet na 4, tím se posílil, nalezl toho dost a je na tom motoricky mnohem lépe. Je mu 3,5 a v balancu na kole a koloběžce trumfne toho staršího.
Nejdůležitější je opravdu to lezení. Ten můj starší v 5 letech na cvičení lezl po 4 a doma to měl za úkol taky, lezli jsme s ním všichni jako motivace, a prej to zlepšuje mozek i dospělým. :mrgreen:

Zajimave. Pritom maji predskolni deti(3-6) lezeni po vsech ctyrech po kolenou jako zakazany cvik :think:. Kdyz lezou sami, tak ok, ale nesmi se tak cilene cvicit. Pry to neprospiva vyvoji dlouhych kosti. Muze se lezt jen po chodidlech a rukach. Ne po kolenou, jak lezou mimca.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí