Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka píše:
Zajimave. Pritom maji predskolni deti(3-6) lezeni po vsech ctyrech po kolenou jako zakazany cvik. Kdyz lezou sami, tak ok, ale nesmi se tak cilene cvicit. Pry to neprospiva vyvoji dlouhych kosti. Muze se lezt jen po chodidlech a rukach. Ne po kolenou, jak lezou mimca.
Ty jo, to je zajimave. Pravda, ze lezl vic na medveda, ale po kolenou taky. Cilene 10 minut denne. Delali jsme s nim docela hodne mimi pohybu.
@Lenka_Hal také nejsem zastánce tahání za ruky ale syna jsem tak párkrát vzala teď ve 14,5m a během dne začal chodit jen za jeden prst a udělal první samostatné krůčky 😀 jen prostě si to potřeboval zkusit a bál se
@Dollorres píše:
Ty jo, to je zajimave. Pravda, ze lezl vic na medveda, ale po kolenou taky. Cilene 10 minut denne. Delali jsme s nim docela hodne mimi pohybu.
Me ty zakazane cviky prisli tak trochu na hlavu. Pak v kazde skolce, co jsem delala, tak byly trochu jine. Lezeni po kolenou se nesmelo v zadne skolce. Nekde se nesmela svicka a v jine ano nebo chuze ve drepu nekde ano a jinde ne. Az jsem si rikala, ze casem snad detem zakazeme pohyb, protoze se vzdy vymysli, co se tim pretezuje a ze na to a to nejsou zrale
.
@Tessa86 píše:
Ano, kolem toho 17.mesice to bylo. A pak teda dalsi 1-2 mesice byl hodne opratrny a vratky. Ted jsou mu dva roky a lita jak strela. Dokonce lip nez vrstevnici. Takze bych se nebala, ono to prijde.
Snad už se taky brzy rozhodne vykročit. A stihneme to před tím 18m. Nerada bych ho tahala na neurologii, i když termín už tam pro jistotu máme. Nejde mi to do hlavy. Lozí 8 měsíců. Od prvního postavení uplynulo 7 měsíců. Je fakt, ze jsme od třetího do šestého měsíce cvičili Vojtovku kvůli slabšímu trupu a asymetrii. Ale chytil se krásně a vše probíhalo dle tabulek. ![]()
Tak možná je ten střed těla pořad slabší a na chůzi nestačí. Ale už se umí pustit a stojí. Proste stojí klidně 2 minuty a pak už ho to nebaví a raději jde na kolena, než aby vykrocil vpřed.
@Kryptozoo naprosto souhlasím! Diky tomu, ze to v dětství u mě nikdo neresil, mam skoliózu a po porodu i diastazu… U prvního jsem se nechala uchlácholit, ze „tak jsi to delala i ty“ a ma ploche nohy… U druhého jsem si vydupala rehabku a je v pořádku. Takze nechat na diteti, do dospělosti se plazit/lezt nebude…
Tak jen malý update pro ty, kteří někdy najdou diskuzi. Nechápu, jestli se tak stalo tím, ze jsem se rozhodla ho nechat chodit dva dny s vozíčkem (aktivním chodítkem), anebo prostě souhra náhod, ale syn začíná chodit! 😀 Už v podstatě první den, kdy to zkusil s choditkem se pokusil mezi námi s manzelem udělat dva kroky. O dva dny později (dnes) udělal 8 kroku a postupně zvyšuje vzdálenost. Sám se do prostoru tedy nepostavi, ale už se odváží vykrocit, což považuji za ultra úspěch. Dnes mu fyzio zatejpovala břišní svaly, které jsou ještě trosku slabší, ale jinak na něm nic špatného neshledala. Naopak se jí v pohybu moc libil, takže si asi proste jen dal nacas. Za týden má přesne 16 měsíců, tak uvidíme, kdy se stane chuze jeho primárním způsobem pohybu.
Ale věřím, ze už je to na dobre ceste.
@Anonymní píše:
Tak jen malý update pro ty, kteří někdy najdou diskuzi. Nechápu, jestli se tak stalo tím, ze jsem se rozhodla ho nechat chodit dva dny s vozíčkem (aktivním chodítkem), anebo prostě souhra náhod, ale syn začíná chodit! 😀 Už v podstatě první den, kdy to zkusil s choditkem se pokusil mezi námi s manzelem udělat dva kroky. O dva dny později (dnes) udělal 8 kroku a postupně zvyšuje vzdálenost. Sám se do prostoru tedy nepostavi, ale už se odváží vykrocit, což považuji za ultra úspěch. Dnes mu fyzio zatejpovala břišní svaly, které jsou ještě trosku slabší, ale jinak na něm nic špatného neshledala. Naopak se jí v pohybu moc libil, takže si asi proste jen dal nacas. Za týden má přesne 16 měsíců, tak uvidíme, kdy se stane chuze jeho primárním způsobem pohybu.Ale věřím, ze už je to na dobre ceste.
Tak super. Nám taky jakmile jsem napsala, ze nestojí sama a nechodí udelala ten den dva kroky a včera se zapomněla a parkrat stala bez opory. Takže taky posun. Bude mít 14m tak to vidím ještě na jeden mesic