Stále nechodí (16m)

Anonymní
19.7.23 20:36

Stále nechodí (16m)

Ahoj holky,

tak to na mě dnes nějak padlo. Syn bude mít za týden 16 měsíců a stále nechodí. Udělá v podstatě jeden krůček a jde na kolena. Od 8 měsíců krasne lozil, postavil se v 9,5m, obcházet začal cca v 10,5m. Od te doby posun minimální.
Před dvěmi týdny se sám stavěl do prostoru, to už přestal dělat. Opory se umí pustit a proste stojí. Stojí a stojí a když ho lákám k sobě tak začne kňourat a pak jde zpátky na kolena. :roll:
S chodítkem (jen jsme zkoušeli, nejsem zastánce) zvládá chodit hezky, za ruku nechce. Jako by ho to chození proste vyloženě obtěžovalo, nezajímalo.
Co by pomohlo? Jen počkat? Nebo tomu mohu nějak pomoct?
Jinak je vývojově asi trošku pozadu, par slov tedy umí. Zvládá napodobit asi 10 zvířátek, ale tím to konci. Ukazování je takové všelijaké. Někdy prstem, někdy celou rukou. :nevim:
Vím, ze srovnáváním si nepomůžu, ale když vidím, jak na hřištích o dost mladší děti běhají a já vyhazuju každé druhé prodrané kalhoty, tak mi to na náladě nepřidává.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18639
19.7.23 20:39
@Anonymní píše:
Ahoj holky,tak to na mě dnes nějak padlo. Syn bude mít za týden 16 měsíců a stále nechodí. Udělá v podstatě jeden krůček a jde na kolena. Od 8 měsíců krasne lozil, postavil se v 9,5m, obcházet začal cca v 10,5m. Od te doby posun minimální.
Před dvěmi týdny se sám stavěl do prostoru, to už přestal dělat. Opory se umí pustit a proste stojí. Stojí a stojí a když ho lákám k sobě tak začne kňourat a pak jde zpátky na kolena. :roll:
S chodítkem (jen jsme zkoušeli, nejsem zastánce) zvládá chodit hezky, za ruku nechce. Jako by ho to chození proste vyloženě obtěžovalo, nezajímalo.
Co by pomohlo? Jen počkat? Nebo tomu mohu nějak pomoct?
Jinak je vývojově asi trošku pozadu, par slov tedy umí. Zvládá napodobit asi 10 zvířátek, ale tím to konci. Ukazování je takové všelijaké. Někdy prstem, někdy celou rukou. :nevim:
Vím, ze srovnáváním si nepomůžu, ale když vidím, jak na hřištích o dost mladší děti běhají a já vyhazuju každé druhé prodrané kalhoty, tak mi to na náladě nepřidává.

Jedine cekat. Mám skoro 14 a ani sama v prostoru nestojí. Já jsem s tím Ok, nikdo mi do toho nekeca. Už je stabilní a myslím, ze by par kroku zvládla, ale boji se. Kluk začal chodit v roce a 2-3 týdnech. Mala cokoliv tlačí a s tím chodí, ale sama nechce. Pokud nemáš nějaké pochyby o tom, ze by bylo něco spatne (za me to matka vyciti) tak bych to neresila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22488
19.7.23 20:42

Ma jeste 2 mesice cas. Pote by vas pediatra nejspis poslala na rehabilitace. Zkusila bych treba 2 tydny netlacit na pilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Denny.5
19.7.23 20:44

Důležité je, aby lezl, cvičí si tím vše co má. Chození bych ještě nechala na něm, někdo chodí brzo, ale zase třeba pořad padá, někdo začne chodit později, ale už chodí rovnou dobře.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
19.7.23 20:48

A jinam se ti zdá normální? Otáčí se na zavolání? Ještě má teda 2 měsíce čas, ale stejně no…
A jinak vůbec nemluví?

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
19.7.23 20:48

Možná tě trochu uklidnim - moje dcera začala lézt v 11 měsících a lezla 10 měsíců. Pak se postavila a začala chodit. Nikdy nespadla. Teď ji budou tři a dodnes je mimořádně opatrná a pouští se jenom do věci, o kterých ví, že je zvládne. Je zcela zdravá. Je to prostě taková povaha. Někdy je to o nervy, ale na druhou stranu nevím, co je to otlucene dítě…Nicméně já jsem trochu hysterická matka a tehdy jsem dítě prohnala neurologii, rehabilitaci i fyzioterapii, takže jsem věděla, že ji nic není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.23 20:55
@Tosidelassrandu píše:
A jinam se ti zdá normální? Otáčí se na zavolání? Ještě má teda 2 měsíce čas, ale stejně no…
A jinak vůbec nemluví?

Na zavolání se otočí, když se mu zrovna chce. :) Ale jo, zdá se mi normální. Je veselý, společensky, má rad lidi, oční kontakt super. Mává ostatním, tleská, nápodobu má čím dal lepší. Aktivně používá jen asi 5 slov. Ale jinak mi nepřijde nějak výrazně zvláštní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.23 21:00
@Eva2610 píše:
Možná tě trochu uklidnim - moje dcera začala lézt v 11 měsících a lezla 10 měsíců. Pak se postavila a začala chodit. Nikdy nespadla. Teď ji budou tři a dodnes je mimořádně opatrná a pouští se jenom do věci, o kterých ví, že je zvládne. Je zcela zdravá. Je to prostě taková povaha. Někdy je to o nervy, ale na druhou stranu nevím, co je to otlucene dítě…Nicméně já jsem trochu hysterická matka a tehdy jsem dítě prohnala neurologii, rehabilitaci i fyzioterapii, takže jsem věděla, že ji nic není.

Děkuji, ja jsem asi podobně smýšlející. Syna už jsem pro jistotu na neurologii objednala. Čekačka je stejně tři měsíce. A na fyzio jdeme za dva týdny. :D Tak uvidíme.

• Citovat
  • Upravit
3958
19.7.23 21:47

Dcera začala chodit v 19,5 měsících. Je naprosto v pořádku. V 19m jsme byli u neurologa, říkal, že těch 19m je pro chůzi v rámci normy a není to žádné opoždění, jak to mnoho lidí nazývá. A té v době říkala dcera sotva 4 slova, to říkal, že je taky v pořádku. Takže klid, tvoje dítě má na všechno spoustu času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
19.7.23 22:02

Ja jen popisu, jak to bylo u nas s dcerou. Byli jsme u dr, kdyz mela dcera 16mesicu a ta rekla, ze pokud nebude chodit v roce a pul, pujdem na rehabilitace. Vzdycky jsem se drzela toho, abych ji nijak nepomahala, zadne drzeni za ruce a pod, ja se doporucuje. Nechat ji jeji tempo. Nam to zrovna vyslo tak, ze jsme jeli za prarodicema (moji mamou), rekla jsem si, ze na ty rehab zacneme chodit po navratu. Prijeli jsme k mame, ta dceru pri prvnim pokusu vzala za ruce a pomohla ji, holt stara skola. No, do ctyr dnu chodila uplne s prehledem. Proste jen mela asi strach se pustit do volneho prostoru a trocha opory ji stacila na dodani si odvahy. Nechci radit, tahat deti za ruce za ucelem rychlejsiho nauceni, ale trocha pomoci, hlavne v te zaverecne fazi, asi taky neuskodi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
19.7.23 22:04

Oba kamarádky synové začali chodit v 18ti měsících a jsou to úplně normální, zdraví kluci.
Nechala bych ho ještě nejmíň dva měsíce na pokoji, on se ještě rozchodi. Chápu, že porovnávání se člověk nevyhne, ale vážně to není žádná olympiáda, čí dítě umí dřív chodit, tím lepší matka… Dlouhé lezení je naopak výhodné, posiluje si tím všechny svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
19.7.23 22:09

Naše dcera začala chodit někdy na konci 16. měsíce. Ted chodi 5 mesicu a chodi lip, nez nektery stejne stary deti, ktery zacaly chodit okolo roka. Jo a taky stale nemluvi. Poradne umí jen NE :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
19.7.23 22:12

Moje téméř 15M taky nechodí. Je na sebe hrozně opatrná, při nejmenší nejistotě jde okamžitě na kolena. Ale chápu tvoje pocity, je na svůj věk ještě dost vysoká, tak taky vypadá v porovnání s ostatními dětmi „nepatřičně“, že ještě nechodí. Proti svému přesdvědčení jsem koupila i chodítko. Víc se asi dělat nedá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.23 22:58
@Lenka_Hal píše:
Ja jen popisu, jak to bylo u nas s dcerou. Byli jsme u dr, kdyz mela dcera 16mesicu a ta rekla, ze pokud nebude chodit v roce a pul, pujdem na rehabilitace. Vzdycky jsem se drzela toho, abych ji nijak nepomahala, zadne drzeni za ruce a pod, ja se doporucuje. Nechat ji jeji tempo. Nam to zrovna vyslo tak, ze jsme jeli za prarodicema (moji mamou), rekla jsem si, ze na ty rehab zacneme chodit po navratu. Prijeli jsme k mame, ta dceru pri prvnim pokusu vzala za ruce a pomohla ji, holt stara skola. No, do ctyr dnu chodila uplne s prehledem. Proste jen mela asi strach se pustit do volneho prostoru a trocha opory ji stacila na dodani si odvahy. Nechci radit, tahat deti za ruce za ucelem rychlejsiho nauceni, ale trocha pomoci, hlavne v te zaverecne fazi, asi taky neuskodi. :nevim:

Jojo, taky už me to napadlo. Známa má syna, kterému choditko v závěrečné fázi moc pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
322
20.7.23 04:39
@Lenka_Hal píše:
Ja jen popisu, jak to bylo u nas s dcerou. Byli jsme u dr, kdyz mela dcera 16mesicu a ta rekla, ze pokud nebude chodit v roce a pul, pujdem na rehabilitace. Vzdycky jsem se drzela toho, abych ji nijak nepomahala, zadne drzeni za ruce a pod, ja se doporucuje. Nechat ji jeji tempo. Nam to zrovna vyslo tak, ze jsme jeli za prarodicema (moji mamou), rekla jsem si, ze na ty rehab zacneme chodit po navratu. Prijeli jsme k mame, ta dceru pri prvnim pokusu vzala za ruce a pomohla ji, holt stara skola. No, do ctyr dnu chodila uplne s prehledem. Proste jen mela asi strach se pustit do volneho prostoru a trocha opory ji stacila na dodani si odvahy. Nechci radit, tahat deti za ruce za ucelem rychlejsiho nauceni, ale trocha pomoci, hlavne v te zaverecne fazi, asi taky neuskodi. :nevim:

Ja tady tu hysterii ohledne toho, ze dite nesmi chodit za ruku, nesmi tlacit choditko… moc nechapu. Syna jsme nikdy za ruce netahali ani jsme k nicemu nenutili, ale pridrzovat za ruce chtel a zacal chodit sam bez padu v roce a dvou tydnech. Kdyz obchazi nebytek, take se prece drzi.

Jinak bych to take resila s doktorkou, nic jineho se asi poradit neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí