Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem. Omlouvám se předem za možná hloupé dotazy ke školce. Nemám žádnou kamarádku, které bych se na to optala, buď stejně staré dítě nebo mladší… Tak zkusím tady. Syn bude mít na konci léta 4 roky a půjde do školky. Máme u domu jednu státní a další státní kousek dál. Ráda bych ho přihlásila do státní školky u domu. Práci budu mít dojezdem autobusem, tak by to bylo nejlepší z logistických důvodů samozřejmě. Vůbec nevím, jak to chodí. Chápu, že mohu podat přihlášek třeba deset, ale reálně když dám jednu do téhle školky a nevezmou ho, bude to pro mě velký problém. Na soukromou mít nebudu. Když dám např tři přihlášky, do téhle a dvou dalších, které jsou bydlišti nejblíže, je to tak, že ho nemusí přijmout ani do jedné? Nebo např by ho přijali do jedné ze tří a do dalších dvou ne, protože už jej jedna školka přijala nebo to prostě je tak, že ho můžou přijmout klidně do všech tří? Teoreticky. Je to Praha 15. Nevím, jestli ty státní školky spolu komunikují nebo jak tohle je. Někdo říká, že když dám tři přihlášky, tak ho přijmou (když splní podmínky a bude kapacita samozřejmě) klidně do tří, někdo říká, že jen do jedné, že v tomhle ta komunikace mezi školkami je. Informace z doslechu, takže ráda bych slyšela zkušenosti rodičů. Moc děkuji a přeji hezký den!
@PaniBambulinova nemáte v těch školkách den otevřených dveří? Možné jsou totiž všechny varianty. Záleží na konkrétním nastavení ve vaší městské části.
@nozu píše: Více
Jo, v jedné příští týden, tam samozřejmě se synem jdeme, v ostatních nejsou, je jen virtuální prohlídka…
Ahoj, určitě si zjisti která je tvá spádová školka a tam syna musí přijmout. Ostatní školky po naplnění kapacity spádovými dětmi (tj děti které bydlí ve vymezeném okruhu školky). Pak si hlídej zápis, ten bývá v dubnu. Většinou potřebuješ vyplnit formulář, dopložit rodný list, svoji občanku a očkovací průkaz dítěte.
Pokud nevíš kde zjistit spádovost (u nás třeba má matrika), tak si rovnou zavolej do školky. Nebudeš první a ani poslední.
@PaniBambulinova píše: Více
No, tak se tam na to zeptej… případně se podívej na stránky Prahy 15, tam by to taky mělo být
U nás (jiná Praha) spolu školky komunikují a už u zápisu chtějí napsat preference.
Jinak se přijímá do školky klasicky dle kritérií bydliště (spádové jsou všecky školky na té Praze, kde je bydliště) a věk. Ale u nás si to pak školky ještě popřehází podle preferencí. Takže se ptej přímo ve školce. Jinak přihlášky do více školek nijak neznevýhodňují přijetí, prostě dle kritérií bydliště-věk vezmou i s ohledem na to, kolik se tam hlásí jiných dětí. Pokud by se do tvé vybrané přihlásilo 30 starších než tvé dítě, tak bys měla smůlu (velmi zjednodušeně), ale je možné, že by vzali jinam, kde se naopak přihlásilo 30 mladších. Za rok lze dítě přihlásit do jiné.
@chs.jasmin píše: Více
V Praze jsou spádové všecky školky v daném městském obvodu. Spádová škola už je jenom jedna, ale třeba školek je na naší Praze 25 a do všech je dítě s bydlištěm zde spádové. Takže bohuel, nemusí dítě přijmout do školky, kterou má nejblíž.
Zeptej se na úřadě Prahy 15 na odboru školství. Třeba u nás to funguje tak, že v rámci městské části jsou spádové všechny školky, na přihlášky se píše pořadí v jakém preferuješ školky, ředitelky se sejdou, dají hlavy dohromady a rozeberou si přihlášky tak, aby se co nejlépe vyhovělo preferencím (přihlíží se k plus bodům třeba za sourozence v téže skolkce a tak). Pokud by školky měly plnou kapacitu, tak ‚musi‘ vzít předškoláky, ostatní podle kapacity, čím starší, tím větší přednost, takže se třeba ne vždy dostane na všechny tříleté.
@chs.jasmin píše: VíceŽe se tak blbe ptám - která je spadova školka to mi řeknou ve školce nebo někde najdu?? Protože já pochopila, že spadová je oblast Horní Měcholupy a Hostivař pro tady ty státní školky, které řeším. A ne jedna.
@j.a.n.i1 píše: Více
Určitě se zeptám, jen jsem chtěla zkušenosti rodičů taky vědět. Moc děkuju!
@ugluk píše: Více
Díky, zeptám se na dni otevřených dveří, jedna je má a do druhé kdyztak napíšu. Moc díky za zkušenosti!
Pokud má syn trvalé bydliště na Praze 15, tak spádové pro něj jsou všechny školky na Praze 15.
Do spadove vás musí vzít ve 4 letech. U nás jsou 2 a v druhé se mě ředitelka ptala kam chci, že spolu komunikuji. Potvrzení o přijetí přišlo tak jako tak z obou, ihned jsem do zavrzene školky poslala, že nenastoupime. To je pak, proč mnohdy stačí počkat 14 dní po zveřejnění v, sledku nebo první týden v září. V naší třídě se přesunulo/ zmizelo i pět dětí za pololetí. Dej 2 přihlášky, to úplně stačí.
Hele vzhledem k věku bych rekla, ze ho někam přijmou určitě, dala bych aspoň dvě přihlášky pro sichr. U nás se nedostal syn předloni, ale v době zapisu neměl ani 3 roky, radnice pak rozhodila nepřijaté děti po okolí a nakonec chodí do úplně jiné školky, než sme se hlásili, je trochu víc z ruky (mame tu 4 co mám blíž), ale někam ho umístili no. Ono obec má povinnost tem 3 letym a starším zajistit místo, ale nemusi to byt zrovna ve školce, kterou sis vybrala, pokud ta bude mít plné kapacity
jinak asi záleží na místě, u nejstaršího sem dala přihlášky 3 a vzali ho všude, tak sme pak museli v te vybrané potvrdit přijetí, ze chceme k nim a oni už hodili do systému, ze je tam a z těch ostatních se přihlášky stáhly.
Příspěvek upraven 17.03.24 v 21:42