Stavba stodoly

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.6.22 15:38

Stavba stoly

Zdravím vás,
mám dotaz ohledně stavby stodoly.. Věřím že se zde najde muž či žena co má takovou zkušenost :)… Uvažuji nad stavbou stodoly za domem na zahradě. Rozměrově by to bylo cca 12×5 m. Jednalo by se o dřevostavbu. Sloužilo by to nyní jako sklad a v budoucnu jako dílna pro truhláře (já sam- nebyla by to výroba o několika lidech.. ) ohledně hlučnosti, ta by byla minimální. Víc hluku nadělá člověk co si doma něco kutí s motorovou :)

Co k tomu je potřeba? Stavební povolení a souhlas sousedů? Lze v této době ještě oficiálně postavit stodolu, která by v budoucnu byla jako dílna? Jedná se o starou zástavbu na vesnici, kde jsou volně stojící domy… Za každým domem jsou hospodářská stavení.. Děkuji za případné info :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
75924
5.6.22 15:51
@Anonymní píše:
Zdravím vás,
mám dotaz ohledně stavby stodoly.. Věřím že se zde najde muž či žena co má takovou zkušenost :)… Uvažuji nad stavbou stodoly za domem na zahradě. Rozměrově by to bylo cca 12×5 m. Jednalo by se o dřevostavbu. Sloužilo by to nyní jako sklad a v budoucnu jako dílna pro truhláře (já sam- nebyla by to výroba o několika lidech.. ) ohledně hlučnosti, ta by byla minimální. Víc hluku nadělá člověk co si doma něco kutí s motorovou :)Co k tomu je potřeba? Stavební povolení a souhlas sousedů? Lze v této době ještě oficiálně postavit stodolu, která by v budoucnu byla jako dílna? Jedná se o starou zástavbu na vesnici, kde jsou volně stojící domy… Za každým domem jsou hospodářská stavení.. Děkuji za případné info :)

pro stavbu stodoly určitě potvrzení potřebuješ,
a pozor - dílna pro truhláře má naprosto přesná pravidla, jak musí dílna vypadat - dělal si v roce 2012 můj tehdejší přítel - podmínky pro tu dílnu byly naprosto šílené, co vše musela splňovat - musel i vybagrovat podlahu - základy, také pracuje jako truhlář v jedné osobě, takže obávám se, že jakákoli stodola tohle splňovat nebude,
nejdřív oběhni úřady, zjisti podmínky a pak se do něčeho pouštěj,
na webu emimino asi konkrétní údaje nezjistíš :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41682
5.6.22 16:16

Truhlářství nadělá pěkný rambajz. Truhláře mám na doma 2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41682
5.6.22 16:17
@stinga píše:
pro stavbu stodoly určitě potvrzení potřebuješ,
a pozor - dílna pro truhláře má naprosto přesná pravidla, jak musí dílna vypadat - dělal si v roce 2012 můj tehdejší přítel - podmínky pro tu dílnu byly naprosto šílené, co vše musela splňovat - musel i vybagrovat podlahu - základy, také pracuje jako truhlář v jedné osobě, takže obávám se, že jakákoli stodola tohle splňovat nebude,
nejdřív oběhni úřady, zjisti podmínky a pak se do něčeho pouštěj,
na webu emimino asi konkrétní údaje nezjistíš :mavam:

To je taky pravda - nehořlavost, elektřina, odsávání, odhlučnění, vytápění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 16:28

@Havlova tak ti hlavně záleží jaké stroje se používají… Já třeba mám teď dílnu v rodině zástavbě, kde je to ofiko… A sousedí vůbec netušili že tam něco je… Jen je překvapilo to že nic neslyšeli.. ono vždy záleží co člověk dělá a jak je prostor odhlučněn.. Brát tanec má dílnu v průjezde a na prase si otevře dveře při práci a všechen hluk jde do ulice ( toho bych… :mrgreen: )

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 16:29

@Havlova vše co je zmíněno je pravda jen odsávání se zase odvíjí na strojích ;)… K pile je od výrobce volně stojící odsávání co je v interiéru.. tak že nic není venku, co by denně hucelo do okolí…

• Citovat
  • Upravit
75924
5.6.22 16:37
@Anonymní píše:
@Havlova vše co je zmíněno je pravda jen odsávání se zase odvíjí na strojích ;)… K pile je od výrobce volně stojící odsávání co je v interiéru.. tak že nic není venku, co by denně hucelo do okolí…

a tu stávající dílnu teda provozuješ načerno? Jinak bys přece věděl, jaké podmínky musí dílna pro truhláře splňovat, a že žádná stodola to fakt nesplní 8o
tady se nehraje na nějaké osobní dojmy a pojmy, ale na zákony a vyhlášky, ne že tobě se to zdá nehlučné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 17:03

@stinga najem :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.22 17:06

@stinga jinak na dílny chodívá kontrola a měří hlučnost. Jedná se přesně o hygienu a podle toho se pak posuzuje, zatížení okolí… Ale to řešit nepotřebují, to vím co vše se musí splňovat. Mě jde o stavbu stodoly, která by se v budoucnu předělala na dílnu.. jinak konstrukčně to je dřevostavba… Mě jde jen o to jestli je ještě v této době možné získat povolení na ostatní stavby (stodola, humna atd)

• Citovat
  • Upravit
41682
5.6.22 17:35
@Anonymní píše:
@Havlova vše co je zmíněno je pravda jen odsávání se zase odvíjí na strojích ;)… K pile je od výrobce volně stojící odsávání co je v interiéru.. tak že nic není venku, co by denně hucelo do okolí…

No, nevím. Všechny truhlárny dělají rambajz. A kor ve dřevěné stodole. Nebo to snad budeš mít jako hobby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75924
5.6.22 17:49
@Anonymní píše:
@stinga najem :potlesk:

ok :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 18:17

@Havlova no asi si představujete stodolu jako před 100 lety… Mrkněte na hrázděné stodole… Jedná se o prostory, které jsou izolované atd.. téměř na bydlení :D

Jinak ohledně hlučnosti, no mnohem hlučnější je soused kámoše co v garáži furt něco kutí.. to je rachot a ten rachotu každý večer 🤣

• Citovat
  • Upravit
574
5.6.22 19:34

V první řadě je potřeba se podívat do územního plánu, jestli to tam vůbec povolí.

Pokud jste např. ve smíšené zóně, tak to asi nebude problém. Jestli je to ale vedené jako zóna bydlení, tak tam může být výslovně zakázané umísťovat stavby výrobního charakteru. Přečti si i tu textovou část územního plánu. Bývá tam ke každé zóně jasně vyjmenované, co je tam povolené a co zakázané.

Pak to chce zajít na stavební úřad a zeptat se, co k tomu budou chtít doložit. Každý stavební úřad to má trochu jinak. Nejspíš budou chtít vyjádření od hygieny a od hasičů. A ti zase asi budou chtít detailní plánek, kde bude rozkreslené umístění stanovišť a strojů v dílně, případně vzduchotechniku atd. Nejlepší je tam zase zajít a poradit se s nima.

Pokud to chcete zkolaudovat jenom jako stodolu, tak to bude o dost jednodušší.

Přinejmenším je potřeba splňovat zastavitelnost, odstupy od sousedních pozemků a asi bude potřeba i projekt od projektanta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41682
5.6.22 20:06
@miri_z píše:
V první řadě je potřeba se podívat do územního plánu, jestli to tam vůbec povolí.

Pokud jste např. ve smíšené zóně, tak to asi nebude problém. Jestli je to ale vedené jako zóna bydlení, tak tam může být výslovně zakázané umísťovat stavby výrobního charakteru. Přečti si i tu textovou část územního plánu. Bývá tam ke každé zóně jasně vyjmenované, co je tam povolené a co zakázané.

Pak to chce zajít na stavební úřad a zeptat se, co k tomu budou chtít doložit. Každý stavební úřad to má trochu jinak. Nejspíš budou chtít vyjádření od hygieny a od hasičů. A ti zase asi budou chtít detailní plánek, kde bude rozkreslené umístění stanovišť a strojů v dílně, případně vzduchotechniku atd. Nejlepší je tam zase zajít a poradit se s nima.

Pokud to chcete zkolaudovat jenom jako stodolu, tak to bude o dost jednodušší.

Přinejmenším je potřeba splňovat zastavitelnost, odstupy od sousedních pozemků a asi bude potřeba i projekt od projektanta.

Proto chce asi napřed stodolu a doufá, že to pak snáz předělá na dílnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.22 20:27

@miri_z díky za info… Mrknu na to :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat