Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem
Pomalu už u nás řešíme vánoce, když jsem se nejstaršího syna (11 let) ptala co by chtěl, tak na mě vyhrkl Voltík 3.. Vím o co se jedná, znám ji z dětských let. Jenomže Voltík 3 stojí v rozmezí 1500-2000. Pak prodávají Voltíka 1 a 2, jsou to menší verze a pohybují se okolo 500-700. Syn takovou stavebnici ještě neměl, nikdy si s ní ani nehrál, takže predpokladam, že nemá pořádnou představu o co jde. Na rovinu říkám, že se mi nechce vyhazovat min. 1500,– za něco co se pak třeba bude někde válet, protože ho to nebude bavit, takže zvažuji že pro začátek koupíme jenom tu menší verzi. Máme někdo zkušenosti jaký rozdíl je verzi 1 nebo 2, oproti té verzi číslo 3? Děkuji za případné odpovědi ![]()
V té verzi 3, pokud se nepletu, už jsou i polovodičové součástky. A to už chce vědět o elektřině něco víc než jen to, že tam běhají trpaslíčci a nosí v kyblíčkách elektrony…
(Pokud jsem si Voltíka nespletl s Logitronikem. Ale myslím, že nespletl.)
Hele, prodávají se u nás i francouzské stavebnice Boffin. Těch je větší škála, jsou většinou levnější a takové polopatičtější. A co je nezanedbatelné, jsou v nich hooodně uplatněné plasty. Takže jsou i příjemné na dotek. No a díky systému spojování představujou takového „plastového Merkura s elektrikou“. A některé jejich aplikace jsou velice velice užitečné, obsahují i malý solární panel atd. atd. Zkusil bych na tvém místě ty Boffiny najít v nějakém e-shopu a ukázat je synovi. A promluvil bych si s ním o tom, proč zrovna Voltík 3. A že jiná volba by mohla být lepší.
@Jura007 minulý rok dostal pod stromeček malou nasobilku http://www.tipa.eu/…ka/d-122000/ a vzadu na krabici je i Voltík
Se mě na to ptal, tak jsem mu zjednodušeně vysvětlila, že spojí správné drátky a rozsvítí se dioda
a ono ho to zaujalo. Díky za tip, večer na to mrknu ![]()