Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o radu. Dcera 9 měsíců se měsíc asymetricky plazila (levá ruka x práva noha) a teď 2 týdny leze po 4 a od plazeni už upustila. Začala si pár dní na to klekat u nabytku a už i stoupat. Ale stoupá si jen pres tu pravou nohu, kterou se plazila. Když ji nastavím levou nozku do rytíře tak se přes ní nezvedne a vzteka se.
Srovná se toto tím lezenim? Nechci u každé věci hned přemýšlet jestli je to na fyzio ![]()
Moc děkuji
Měsícem asymetrického plazení si zafixovala špatný pohyb, měla jsi to řešit dřív alespoň s pediatričkou. Obávám se, že to je na kontrolu buď na neurologii nebo fyzio.
@Malineka doktorka jsme to říkala několikrát a prý ať to neřeším ze děti se plazi všelijak
No tak si vyber. Já bych to rozhodně po 2 týdnech řešila a už vůbec, když si ten vzorec přenesla do jiného pohybu.
@Malineka píše:
Měsícem asymetrického plazení si zafixovala špatný pohyb, měla jsi to řešit dřív alespoň s pediatričkou. Obávám se, že to je na kontrolu buď na neurologii nebo fyzio.
A jak pediatrička pomůže s asymetrickým plazením? Měsíc asym. plazení zase není tak dlouhá doba, vezmu-li v potaz i to, že např. v Praze bývá objednací doba na fyzio dětí v průměru delší než měsíc.
Já to nechápu
on existuje špatný způsob stoupání
? Já se teď pojímá zvednout. Abych to nedělala špatně.
Nikdy jsem neskonalá kterou nohou a jak co dělá. Hlavně že to dělá. Někdy mi přijde že tu opravdu některé nedelate nic jiného, než že pod lupou zkoumate kde jakou vec
![]()
@Thomassss píše:
A jak pediatrička pomůže s asymetrickým plazením? Měsíc asym. plazení zase není tak dlouhá doba, vezmu-li v potaz i to, že např. v Praze bývá objednací doba na fyzio dětí v průměru delší než měsíc.
Pediatrička to má vidět, vyhodnotit a dát žádanku na fyzio nebo neuro.
A to, že nechávají děti tak dlouho špatně plazit ještě neznamená, že je to správně.
Není nad to to dítě nechat zkontrolovat a napravit to, dokud to jde. Ono stačí opravdu třeba jen párkrát zacvičit nebo dítě jinak motivovat a vše se napraví. Vždyť jestli je to dítě podle maminky v pořádku, tak vás na fyzio jedině pochválí. Na mateřské je přeci čas tam s malým dítětem skočit.
Ale jestliže neplánujete jít k doktorovi a řešit to, tak je diskuze zbytečná. Nic nikdo ani nezkoumá pod lupou. To jsou prostě fakta. Asymetrické plazení je prostě asymetrické a z logiky přetěžuje jednu stranu těla a tedy se špatně zapojuje druhá. To je jak když se špatně naučíte jakýkoli jiný pohyb, třeba nějaký cvik. Ovšem to dítě se učí úplně nejzákladnější pohyby, proto to může být mnohem větší problém. Když se to neprojeví dál, tak díky bohu, což ale není zřejmě tento případ.
@Malineka já jsem i na vlastní pěst kontaktovala fyzio když to bylo 2 týdny ta mi řekla dejte ji čas a když to nepůjde zavolejte. Když to byl měsíc volala jsem ji řekla ok, budeme se snažit ji rozlezt. To bylo začátkem srpna a do této chvíle mi nedala termín, chtěla co nejdřív jak se jí uvolnilo místo a pořád nic. Dcera se mezitím sice rozlezla ale teď toto. Já to řešit chci ale mám pocit že se nemám na koho obrátit. Skutečně na to neprdím a velmi mě to trápí…
@Malineka jistěže je dobré nechat dítě zkontrolovat, ale jak píšu, ne všude se člověk k odborníkovi dostane hned, bohužel. V Praze se čeká přes měsíc… a to ještě na dost místech mi řekli, že nové pacienty vůbec nepřijímají ![]()
@teriiiy @Thomassss to chápu, ale to neznamená, že to přeci budeme nějak omlouvat nebo se ujišťovat, že je to v pořádku a dítě to může přejít.
Zkusila bych obvolávat vše možné, anebo si zaplatila soukromého. Měsíc asymetrie je opravdu hodně. Zkuste se přihlásit třeba i na toho Bobatha kamkoli.