Stavět nebo čekat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.6.21 16:52

Hmm, tak to je super. Nic nás nehoní, ale lituju, že jsme do toho nešli už před pár lety. Jste mě nepotešili. Teď mám pocit, že s každým dalším dnem se nám stavba prodraží o další milion, samozřejmě s nadsázkou :mrgreen: Nee, ale fakt se bojím, abysme na to příští rok ještě měli, ale stejně si pořád říkám, že ten realitní boom se musí snad někdy trochu uklidnit.

• Citovat
  • Upravit
7571
17.6.21 18:12
@Anonymní píše:
Hmm, tak to je super. Nic nás nehoní, ale lituju, že jsme do toho nešli už před pár lety. Jste mě nepotešili. Teď mám pocit, že s každým dalším dnem se nám stavba prodraží o další milion, samozřejmě s nadsázkou :mrgreen: Nee, ale fakt se bojím, abysme na to příští rok ještě měli, ale stejně si pořád říkám, že ten realitní boom se musí snad někdy trochu uklidnit.

Tak super to urcite neni, ale je nutne to brat jako fakt.
Ano, kdo koupil nemovitost/postavil barak pred par lety i pred rokem, tak na tom rozhodne vydelal, ale to uz je zase jina diskuze, ktera se tady vedla mockrat.

Ono covid tomu exponencialnimu rustu cen ve stabebnictvi hodne napomohl. Temer vsude byla zastavena vyroba, at uz ocelarstvi, vyroba profilu, cementarny a diky tomu, ze se moc neleta, tak je problem s plasty(polystyren).
Navic Kanada stopla export k sousedum a vsechno drevo vykacene kvuli kurovci jde ted na export vyvazi se do Ameriky, pro lokalni drevoprumysl je to mnohem vynosnejsi, nez prodavat zde.

Jak pravi klasik, lepe uz bylo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
17.6.21 18:16

Prosím tě, co to tak roky sleduju, každý rok všichni vyhlašují, že se vše podražilo :nevim: To samé ovšem i byty a nájmy. A zvyšují se taky mzdy. Nečekala bych, že se něco snad zlevní. Ale nemyslím si, že je důvod k panice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
17.6.21 18:37
@Anonymní píše:
Máme koupený pozemek a chtěli bysme začít vyřizovat projekt, povolení a tak. Jen nás trochu děsí vysoké ceny materiálů. Máme kde bydlet, takže nikam nespěcháme. Myslíte, že by mělo cenu ještě počkat, že by se mohlo zlevnit nebo to spíš půjde ještě nahoru? Přece se nemůže zdražovat donekonečna. Díky za odpovědi.

Dobře už bylo, bude hůř. Otázkou také je, aby bylo z čeho stavět? Teď snad ve všech řemeslech něco schází a nedá se plnohodnotně pracovat.

• Citovat
  • Upravit
Aquarius79
17.6.21 18:38
@Dobrej_tym píše:
Ale nemyslím si, že je důvod k panice.

Ten teprve přijde.

• Citovat
  • Upravit
411
4.1.22 16:47

Tak co holky? Našla jsem tuhle diskuzi. Je půl roku stará. Jak to vidíte? Stavíte nebo čekáte nebo už jste se na to vykašlali? Co vy zakladatelko? Když si to tak vezmu zpětně, tak myslím, že teď je teda situace a výhled ještě horší než v létě. Možná, že teď jak vše zdražuje včetně úrokových sazeb, tak začne zájem postupně opadat a ceny začnou zlevňovat.
Ještě taková soukromá otázka, jestli tady tomu někdo rozumí :) Co by mohlo vést ČNB k tomu, aby zase začala snižovat úrokové sazby nebo je aspoň dál nezvyšovala. Zatím jsem slyšela, že ty úroky mají být ještě vyšší, ale to zase přece taky uplně nemůže nikdo vědět ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20901
4.1.22 16:56

@LolaAA ano, ČNB bude sazby ještě zvedat teďka v lednu, ale nad 5% to prej by jít nemělo. Což jsou hypotéky kolem 6%. A bude to tak do té doby, dokud se nesníží inflace, což předpokládají na začátku příštího roku. Ale to je ještě spousta času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61106
4.1.22 17:31
@LolaAA píše:
Tak co holky? Našla jsem tuhle diskuzi. Je půl roku stará. Jak to vidíte? Stavíte nebo čekáte nebo už jste se na to vykašlali? Co vy zakladatelko? Když si to tak vezmu zpětně, tak myslím, že teď je teda situace a výhled ještě horší než v létě. Možná, že teď jak vše zdražuje včetně úrokových sazeb, tak začne zájem postupně opadat a ceny začnou zlevňovat.
Ještě taková soukromá otázka, jestli tady tomu někdo rozumí :) Co by mohlo vést ČNB k tomu, aby zase začala snižovat úrokové sazby nebo je aspoň dál nezvyšovala. Zatím jsem slyšela, že ty úroky mají být ještě vyšší, ale to zase přece taky uplně nemůže nikdo vědět ne.

Zrovna včera ve zprávách rikal nějakej expert ci co to bylo, že by s doporučil s hypotékou počkat tak 2-3rok, pak by meli jit zas dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.22 13:33

Prosím anonym, osobní údaje.

pokud něco někdy ještě půjde cenově dolů, tak určitě ne nemovitosti :mrgreen: l. 06/21 jsme koupili byt za 2,1mil, v 12/21 se vedle ve vchodě ten stejný byt prodal za 3,5mil. úrokové sazby vidím také, že tak za 2-3 roky půjdou dolů, ale ceny nemovitostí těžko. Za celých 13let co to sleduju (kdy jsme si koupili dům) se tak nikdy nestalo. Proč taky. Lidi to i tak koupí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max