Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle me je tvoje predstava o odmenovani podle kvality prace ponekud naivni. Pokud je to stanoveno takto, prakticky vzdy je to vyhradne o sympatiich a o tom, kdo chodi s reditelem chlastat a kdo ne. Odmenovani podle oducenych let je alespon jaks taks spravedlive. Krom toho, pokud by reditel chtel preci jen odmenit podle kvality prace, muze to udelat pomoci osobnoho ohodnoceni, ktere muze dosahovat az 100% zakladniho platu. Mas osobni ohodnoceni? Jestli ne, tak ucis nekvalitne, nebo jen nechodis s reditelem na tenis?
no ale uznavam, ze kricet na tebe nemuseli. mas pravo nestavkovat.
Jako každý máš právo na svůj názor a právo nestávkovat, je to jako se vším, jít proti proudu se nenosí. Musíš počítat s tím, že ti to asi odboráři dají sežrat, já ti fandím, fandím každému, kde si dokáže stát za svým názorem.
Ahoj, učím na střední škole a stávkovat nehodlám. Ve školství je toho hodně špatně a způsob odměňování je jen jedna z těch věcí špatně. Já se konečně dohrabala se čtrnácti lety praxe do třetího stupně, ale od nástupního platu mě dělí pouhých 1500 Kč - to je fakt moc. Za dvacet let se dohrabu o dalších 1500 Kč dál… Z tohoto hlediska by mi mohlo být zařazení v podstatě jedno - při přepočtu na čistou mzdu mohu jít max o 1000 Kč nahoru nebo dolů.
Jenže mi vadí, že nikdo nemáme osobní - tedy někdo asi no, ale rozhodně to není dáno kvalitou práce a VE ŠKOLSTVÍ PLAT NIKDY ANI KVALITOU PRÁCE DÁN NEBUDE - bohužel.
Učím matematiku, maturitní předmět - a jsem ceněna (já i kolegové matikáři) hůře než třeba tělocvikáři - a proč? Jako matikář nemám čas a možnost mít na starost sklad tělocvičného nářadí, tělocvičnu, jezdit na akce… Jo a nejsem chlap - to je taky problém. To, že učím náročný předmět se jaksi do úvahy nebere…
Zcela upřímně - ráda bych se dožila toho, že budu mít průměrný plat - a taky toho, že se nebudu za svou profesi v podstatě stydět.
Tak ze mě, já se stávkou nesouhlasím a nelíbí se mi, že učitelé dělají ze žáků a rodiců rukojmí.
Dneska jsem se dozvěděla, že ve středu bude vyučování posunuto a nebude zajištěna družina.
Co mají jako rodiče dělat, když musí ráno do práce a nemají hlídání???
Prvňák se sám do školy nevypraví a v zimě stepovat před školou nemůže. A ještě ke všemu se naše škola bude zavírat - duben?? - kam sse dají děti ještě není dojednáno, takže hladej rodiči, kam bude dítě chodit.
Tak jako já třeba taky nesouhlasím s tím, aby o odměnách rozhodoval ředitel - vidím to na ZŠ kde učí má příbuzná.Ředitel by tam určitě nerozhodoval dle kvalit, jak ho znám.Největší odměnu by jistě dostala jeho manželka, která už x let chlastá a dělá leda prd.Nejmenší pak jedna jeho neoblíbenkyně, která by udělala pro školu první poslední.
Každopádně souhlasím, že to co si k tobě dovolil odborář je nehoráznost ![]()
Tvůj kolega má nějaký mindrák, vykašli se na něj ![]()
Ale jinak souhlasím s Pudoslavou a ostatními. Pokud je odměňování na řediteli, tak to vždy více či méně souvisí s osobními sympatiemi, nadržováním chlapům a podobně ![]()
Dobrý večer,
já taky učím, ZŠ. O stávce jsme se v práci nijak nebavili. Abych pravdu řekla, ani jsem nevěděla, že se něco chystá.
K odměňování. My máme super ředitele. Ovšem, jak proběhlo to zvyšování platů…nástup 20tis., tak jsem byla nadšena, přilepšila jsem si, jako začínající, ovšem byla mi sebrána část osobního, prý aby se zachoval rozdíl mezi mnou a kolegyní, co je už v důchodu. Přišlo mi to dost líto a nefér.
Jinak osobní máme široko daleko nejvyšší, odměny 2× do roka pěkný.
Já jsem spokojena. Ale nechci, aby můj plat určoval ředitel, i když si ho vážim a považuju ho za schopnýho.
No my máme ředitelku a ta teda chlapům moc nenadržuje
,teda mně taky ne
a stávkovat nebudu, nemá to cenu!
Tvůj případ mi trochu připomíná „vstup do strany“. Jak nepodepíšeš, máš průšvih!! Osobně stávky všeho typu nemám ráda! Z lidí jsou jen rukojmí, ať jde o stávku učitelů, nebo řidičů, lékařů. Každý má snad právo vyjádřit svůj názor, ty jsi měla smůlu, že jako jediná jsi jim to „pokazila“.
A k ohodnocení učitelů, odpracované roky nedělají z učitele kvalitního. Ovšem vůbec nevím, jak by se taková kvalita dala posuzovat? Jak to ten ředitel pozná? Podle prospěchu žáků? A co u předmětů, který jsou nudný, to by měly chemikářky, fyzikářky a matikářky prostě nižší plat? To asi u těch učitelů není vůbec jednoduchý.
Do problematiky nevidím, ale musím napsat, že jsi dobrá, že sis stála za svým a nedala se strhnout davem.
Takoví lidi mají můj obdiv.
Hlavní odborář je kretén, to se jinak napsat nedá. Ignoruj ho. Já bych ho přestala zdravit (myslím opětovat pozdrav), na chodbě ho míjela bez povšimnutí, tohle si nemůže dovolit, ten by měl naklusat s obrovskou omluvou, blbec.
Vážená kolegyně,
jsem jedním z těch, koho titulujete „hlavní odborář“. Je dobře, že máte a hájíte jiný názor než další pedagogové. (U nás by se Vám ta situace, již popisujete, nestala.) Otázka je, jestli právě v tomto případě nemají pravdu ti, kdo se stávkou souhlasí. Dovolím si pokračovat:
Je smutné, že se vlastně nikdo (včetně odborářských vůdců) ještě nevyjádřil k důvodům stávky veřejně skutečně podle pravdy. Ti vůdcové asi spíš z nešikovnosti, pan ministr má zase své důvody.
Takže: ano, jde o platy. Pan ministr před rokem zkrouhl peníze nepedagogům (srovnejte si, co bere kuchařka v závodní kuchyni a co ve školní), mnohde jsou na minimu. Teď vláda má jednat o ztrestání učitelů, vychovatelů atd. Ano, máme slíbené miliardy. Ale ty jsou poslední. Zatímco nás opíjejí tímto rohlíkem, má vláda schválit změnu, aby bylo možno platit těmto vysokoškolákům jen základ, to jest 20 000 hrubého měsíčně. Změna by bez pozornosti lidí prošla, a až se utratí ty miliardy (ono to zas na školství tak moc není, viďte), bude tu už připraveno nové odměňování. I kdyby ředitelé byli zlatí a chtěli své lidi platit dál pořádně, nedostanou prostě dost financí a bude to. Stalo se teď zvykem, že změny zákonů se dělají potichu a ze dne na den. Tak se bráníme. Chápeme těžkou situaci, tedy nežádáme víc peněz. Chceme jen tolik co doposud. A také aby se veřejnosti ani nám nelhalo. Kdo lže, ten krade. Kde je zvykem ponižovat vysokoškoláky? Jen ve školství. (Že ostatní resorty už automat nemají, to je fakt. Ale s jakou úrovní platu oproti nám ve školách?) Kdo myslí dopředu, už ví, že se pedagogové za ten plánovaný plat nejen moc nerozšoupnou, ale že jim to dá na důchodu tak asi 9 000. A to jsem optimista. Je konec se slušností. Každá škola by se měla ve středu k výstražné stávce přidat. To je stejně jen slabá odezva na tak planetární lumpárnu.
tak tomu snad jediné: jako obyčejný zaměstnanec, pokud se vzepřu, přijdu o práci, tím o peníze a lidé s dětmi si něco takového prostě dovolit nemůžou. Řidiči, učitelé, lékaři…jen využívají toho, že svou stávkou ochromí dopravu, péči v nemocnicích apod.
chtějí od státu více peněz, nebo alespoň ty samé co mají doposud, hm, to by se mi taky líbilo, a ještě by se mi líbilo, aby ceny byly stejné jako před x lety. Ovšem myslím, že si musíme uvědomi, v jaké finanční krizi naše země je a musíme se uskromnit prostě všichni. Bez diskuze o o korupci nebo o tom kdo za to může.
Obyčejným lidem snižují platy zaměstnavatelé, aby snížili své režijní náklady…stát je také jen podnik.
To, že lidé pracující ve státní sféře jsou špatně placený, je zřejmé! Ale to samé mohou říci i obyčejní lidé v podnicích a ti si nemohou jen tak vyjít do stávky. Vždycky budeme nespokojeni s finančním ohodnocením!
Možná se někdo ohradí, že politici mohou začít u sebe, ale nalijme si čistého vína: kdo z nás, kdyby byl v politice, si sám sobě snížil plat nebo zrušil nějakou výhodu?
Rodiče prostě nezajímá, že učitel má málo peněz, nebo méně, rodič platí vyšší a vyšší daně a dává dítě do školy a očekává, že se dítěti dostane potřebného vzdělání a péče, jaká se ve škole očekává! Holt peněz je málo a stát na to nějak rozdělit musí.
Moje babička nadává na malý důchody, moje mamka zase na oddalování důchodu…nejsou peníze. V našem městě kousek za Prahou ještě nemáme ani kanalizaci-pořád se slibuje a nejsou peníze! A tak je to všude! Když ty peníze prostě nejsou, tak nejsou! Stávkující mi vždy připomenou malé děti: my chceme!! a víc je nezajímá. Ano, dostávají učitelé málo peněz, ale taky třeba lidi v zemědělství, bez kterých by lidi neměli co do huby mají ještě méně!
A malá připomínka stávky řidičů a lékařů:
např. v praze v době stávky bylo tak nádherně, jezdilo minimum aut, lidi na kolech…méně smradu a méně hluku…to se mi třeba líbilo. Lidi co byli zvyklí cestovat přes celou Prahu sockou asi moc nevýskali, ale mě se to líbilo! A jak jsem se smála, jak se to těm stávkující povedlo. Stávkou za lepší životní prostředí…:-)))
A lékaři? Pokud vím, tak jich hodně výpověď stáhlo. A někteří měli smůlu, že je nemocnice nevzala zpět, protože na jejich místo se nahrnula hromada jiných, např. ze Slovenska.
Zakladatelko, obdivuji tě, že jsi se postavila!! Jsi super jednička a zasloužíš si poklonu. Většina lidí si myslím, že by podlehla.
Ohledne toho, jak se snizily platy nepedagogum - podle me to je jasnej pokus, jak postvat verejnost proti stavkujicim. Ostatne verejnost je neustale mystifikovana tak, aby byla nenavistna vuci vsem stavkujicim.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky,
dneska se mi stala hrozná věc, ještě se z toho klepu. Jsem učitelka na ZŠ, bohužel je u nás většina odborářů. Já a pár kolegů v nich nejsme. Dnes jsme se měli rozhodovat, jestli se do plánované protestní stávky tuto tředu zapojíme nebo ne (má se učit až od 2.vyuč. hodiny). Já jediná byla proti. Měli jste vidět ten tanec, ještě teď mi je z toho zle. Připadala jsem si jako ve zlém filmu, jeden z takových který popisuje totalitní praktiky. Náš hlavní odborář za mnou běžel a řval na mě neskutečně, byl hrubý, mluvil ke mně jako k dítěti (troška ponižování), řval že nic nechápu a nutil mě k připojení se k většině, protože „se to tak dělá“ (jsem holt v menšině). Řval na mě fakt hrozně až mi bylo do breku. Taktak jsem to ustála, ale pak, když odešel, jsem se dost rozbrečela, protože to bylo fakt hodně drsný. Já jsem mladá učitelka a prostě si myslím, že by měl učitel být placen ne podle toho, kolik let sedí za katedrou, ale podle kvality své práce (pministerstvo chce zařazení učitele do tabulky nechat na řediteli). Navíc se mi nelíbí ta určitá schválnost rodičům, kdy se o stávce neví dopředu - jak se mají připravit na to, že škola bude možná začínat déle?
Je mi z toho dost zle. Má někdo z vás podobnou zkušenost?