Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme dceru 2,5 roku. Večeřet chodí kolem 18 hodiny a spát v 19 hodin. Přemýšlím, jak ji udělat štědrý den. V loňském roce jsme to udělali tak, že když jsme se vrátili z procházky, přišel Ježíšek, aby měla čas si s novými hračkami pohrát v klidu. Pak měla večeři a šla spát. Prostě den jako každý jiný.
Zajímalo by mě, jak to řešíte vy, kterým chodí dítě také spát tak brzy. Jenom pro inspiraci. Díky.
Tak vecerejte uz driv. My treba mame stedrovecerni veceri uz v 17 hodin. Pak je alespon cas se v klidu najist, rozbalit darky a stihnout i pohadku v 19 hodin na CT 1
.
My večeříme mezi 16:00-17:00 a to děti nemáme nějak malé, ale chceme v klidu rozbalit dárky, potěšit se z nich, uklidit bordel po večeři a zlikvidovat balící papíry a ty bebechy kolem a pak si užít pár hodin v klidu s vaječňákem, nebo dobrým vínem. Děti jsou stále zabaveny novými věcmi, takže je klid
.
Neobedvame, tak vecerime driv. Udelej to jako loni, pokud ti to nevyhovuje mějte veceri driv s pak Ježíška…
Když byly děti takhle malé, večeřeli jsme prostě dřív, klidně v půl páté. Pak dárky, třeba ještě druhá malá večeře a spinkat. A 2,5 leté dítě už bych nechala klidně hodinku nad běžný režim, pokud si bude v klidu hrát a nebude protivná ![]()
Večeři máme v 17 hodin, cca v 18 se rozbalí dárky, do 19 je to uklizené. Děti si prohrají a ve 21 jsou spát a to nejsou nijak malé, ale školní.
Dodržujeme režim i o Vánocích, starší má diagnózu a když se blbě vyspí, je s ním druhý den k nevydržení. Navíc druhý den chodíme k babičkám a nechceme tam přijít s protivným dítětem. Vydrží nerudný i 3 dny, takže bychom měli zbytek Vánoc po náladě.
To že mám pak s manželem večer klid na sebe je příjemný benefit.
My jsme večeřeli klidně už po 16hodině jak byla dcera malá. Aby právě měla čas na ty hračky. Letos už bude mít 7,5 tak už je to fuk… ale i tak to vidím kolem 17hodiny max. i já to mám raději dříve, a pak ještě v klidku pohádky a večer pohoda.
@Vlasta gh píše:
Máme dceru 2,5 roku. Večeřet chodí kolem 18 hodiny a spát v 19 hodin. Přemýšlím, jak ji udělat štědrý den. V loňském roce jsme to udělali tak, že když jsme se vrátili z procházky, přišel Ježíšek, aby měla čas si s novými hračkami pohrát v klidu. Pak měla večeři a šla spát. Prostě den jako každý jiný.Zajímalo by mě, jak to řešíte vy, kterým chodí dítě také spát tak brzy. Jenom pro inspiraci. Díky.
Večeře dřív a nebo dát dítě spát o hodinu později. Jednou se fakt nic nestane …
My začínáme rozbalovat kolem 19 a hotovo se vším všudy máme před půlnocí (je nás vždy 6-10 os.) Ale rozbalování prokládáme drinky, vyprávíme si, bavíme se, je to vždycky skvělý večer
Když byly děti malé, jedli jsme klidně kolem 16hod., nic není dáno, přizpůsobte vám, užijte si to ![]()
Já se už tak těším! ![]()
Co máme děti, večeříme v 16:30-17h, ať si stihnout pohrát a radovat se
Jsme velká rodina, než se najíme, rozdají se dárky, to trvá.. ![]()
Večeříme dřív - stále (dětem je už 10 let), protože nám to prostě vyhovuje (a děti jsou stále dost nedočkavé
). Kolem 17h večeře, pak jdeme ke stromečku, děti mají čas si dárky užít a já si večer v klídku můžu pustit vánoční pohádku ![]()
My jsme vždycky večeřeli už kolem půl páté a stejně to bude i letos. Děti chodí spát v půl osmé a většinou jsou i o Vánocích protivné, protože vstávají ještě dřív, než jindy. Přiznám se, že až s dětmi jsem pochopila smysl ranního rozbalování dárků v Anglii a jiných státech. Mám pak celý den na to, si je užít
Jo my jsme právě vloni šli po obědě na procházku. A vrátili jsme se kolem třetí a hnedka šla ke stromku. Vecereli jsme až s partnerem kolem ty osmý, to už malá hodinu spala.
Příspěvek upraven 13.11.23 v 12:00