Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prodala jsem byt a čeká mě stěhování.
Měla jsem v plánu před předáním byt vymalovat, ale mé okolí mě zrazuje, ať to nedělám, když to není ve smlouvě a nový majitel to výslovně nechtěl, že je to jen vyhození peněz, protože si pak stejně vymalují podle svého. Docela mě to zaskočilo, myslela jsem, že je automatické předat byt v co nejlepším stavu. Poprvé se budu stěhovat ze svého, je to jiné než v nájmu?
Jaké jsou vaše zkušenosti a očekávání?
Jak jste byt při prodeji předávali vy? Zadělávali jste díry ve zdi, malovali jste? Nebo jste byt nechali být, ať si nový majitel udělá všechno podle svého?
A když byt kupujete, očekáváte, že bude vymalovaný, nebo je vám milejší si to udělat sami, kdky přesně víte, co se dělo, jestli byla i seškrábaná omítka, jak kvalitní barva je použitá, kde jsou díry a hmoždinky ve zdi (využili jste třeba někdy ty stávající) apod.?
no nemalovala jsem, nezadělávala díry, v podstatě jsem zametla a vytřela, aby tam nebyl bordel, ale to je všechno.
S těma dírama bych se domluvila, jestli to chtěj zadělat ale jinak bych na to kašlala, já když jdu do nového tak si stejně všechno přemaluju podle sebe a jedno jedno jestli byt kupuju nebo du do podnájmu
jestli byt kupují tak si ho budou spíš chtít upravit podle sebe než kdyby šli do podnájmu a zbytečná vrstva malby navíc může být spíš ke vzteku než užitku ![]()
@terinka4444 Tak pořádné vytření a vydrhnutí toho, co zbude, tedy linky a koupelny, je samozřejmostí. Díky za názor!
@heia Třeba se nový majitel chystá bourat příčky, předělávat podlahu, kachle … zkrátka rekonstruovat. Pak by bylo tvé malování plýtvání prostředky a energie. Nemaluj. Kdyby to chtěl, dá si to do smlouvy.
@mgdln Kdyby to byl starý byt s umakartovým jádrem, tak bych neváhala a kašlala na to.
Je to ale dům kolaudovaný před deseti lety, byt je málo opotřebený (prakticky jsem tam jen přespávala, nebyly tam děti, zvířata), šikovně dispozičně řešený, takže rekonstrukce nutná není, proto váhám. (Ale samozřejmě si to nový majitel může chtít předělat i tak, to je jasné).
Díky! Já samozřejmě energii i prachy ráda ušetřím, starostí bude dost i bez toho…:-)
Ja bych nemalovala, souhlasim s tim, ze je to vyhazovani penez, novy majitel muze mit uplne jine predstavy/pozadavky. Ja bych osobne diry nebo nejake „skody“ zadelala, ale zbytek bych nechala na novem majiteli. Ja se teda stehovala jen z podnajmu do vlastniho, ted mozna budeme kupovat neco jineho, ocekavam, ze by nam byl dum predan v podobe, v jake jsme ho videli, bez velkych skod (megadiry ve zdi by me nastvali, pokud by tam predem nebyly a vznikly by behem vystehovavani), dirky po hrebicich si klidne zamaznu sama. Vymalovane bych to necekala, stejne si to muzu chtit vymalovat jinak.
@heia píše:
Prodala jsem byt a čeká mě stěhování.
Měla jsem v plánu před předáním byt vymalovat, ale mé okolí mě zrazuje, ať to nedělám, když to není ve smlouvě a nový majitel to výslovně nechtěl, že je to jen vyhození peněz, protože si pak stejně vymalují podle svého. Docela mě to zaskočilo, myslela jsem, že je automatické předat byt v co nejlepším stavu. Poprvé se budu stěhovat ze svého, je to jiné než v nájmu?Jaké jsou vaše zkušenosti a očekávání?
Jak jste byt při prodeji předávali vy? Zadělávali jste díry ve zdi, malovali jste? Nebo jste byt nechali být, ať si nový majitel udělá všechno podle svého?
A když byt kupujete, očekáváte, že bude vymalovaný, nebo je vám milejší si to udělat sami, kdky přesně víte, co se dělo, jestli byla i seškrábaná omítka, jak kvalitní barva je použitá, kde jsou díry a hmoždinky ve zdi (využili jste třeba někdy ty stávající) apod.?
Nikdy jsme nemalovali a nikdy to nevyžadovali ( ani by mě to nenapadlo).
Majitel si výslovně nepřeje,aby jsi malovala,tak to nedělej.
A přemaloval či zrekonstruovat může chtít i novou novostavbu. Za mě určitě nemalovat.
@beruska9 Díry ve zdi myšleno po hřebících, hmoždinky - tam, kde byly police nebo něco na zdi.
Je fakt, že já v novém bytě taky vymalování nečekám, chci mít janso v tom, že bdue seškrábaná i omítka a nechci mít bílé stěny, takže by to fakt bylo nadvakrát zbytečné. Díky!
@heia Jasně. Pokud máš ve smlouvě, že byt předáš jak leží (ještě jednou si to přečti), nový kupující ví, že nekupuje novostavbu, ale již používaný byt.
@heia jen dotaz, proč i seškrábaná omítka, to má nějaký význam jako?
Já bych nemalovala, maximálně zasádrovala díry po hmoždinkách. Nový majitel si to jistě bude chtít vymalovat podle svého vkusu.
Nemalovala, nezadělávala. Ani jako prodávající 2×, ani jako kupující 3× - předáno v pův stavu.
A jo, ten by vypadá prostě při předávání blbě - chybí to zůtulnění nábytkem, vybavením. A není to ani takvé to absolutně nespkrvněné nové u novostavby,
Ale tak to prostě je, pokud bych malovala, bylo by to ještě před nabídkou k proději. Ale když už je holub v hrsti…
Díky všem. Vidím, že to asi nemá smysl zbytečně hrotit. Což mě těší, protože i bez toho bude starostí dost a dost.
Jinak to škrábání omítek má smysl spíš u starších bytů, kde je hodně vrstev nátěrů a mlže to dělat neplechu (to zvažuju spíš pro sebe pro koupi bytu, pokud by byl starší, v mém bytě jsou nátěry dva, tam by to bylo zbytečné).
Chtela jsem se poptat jak se to delalo s garnyzema a osvetlenim. Brala jste taky s sebou? ![]()