Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak do školky přece vůbec nemusí chodit, a pochybuji že by během školního roku měli někde volno. Se školou by pak být problém neměl, určitě ji nějaká přijme..já si pamatuji že když jsem byla na základce já, přišla nová spolužačka v pololetí asi ve druhé třídě. Jen jde asi o to, vše včas vyřídit, třeba telefonicky se přeptat co bude potřeba ( před stěhováním a ne až po ![]()
Ještě doplnění jak to bylo myšleno
školka není povinná ani pro předškoláky
Axaxa: diky moc, ja si prave rikala, ze ve skolce by snad nepritomnost vadit nemela i kdyz by byla predskolak. (posledni rok pred skolou ted uz stejne povinny v MS neni, ze ne?)
S tou skolou tedy doufam, ze by nam ji proste nekde v okoli vzali, ale prave take nevim, kdyby meli vsude plno, tak je asi nejlepsi se obratit na mestsky urad, tam by meli na odboru skolstvi pomoci, nebo kam? Ja se prave take v detstv istehovala, ale skolu jsem nemenila, tak to ani z tehle strany neznam ![]()
Zakladatelka
Jj, školka povinná není, jen pokud je přihlášený předškolák (v den zápisu) a školka kam se hlásí ho nepřijme kvůli kapacitě, měla by mu obec zajistit místo v nějaké jiné školce v okolí(prostě má přednost) Mladší syn školku odmítá, tak když to bude možné finančně, půjde až do školy (já školku nenášela a pamatuju si to dodnes
tak nechci aby to prožil taky
)
Se školou bych si asi nejdřív obvolala školy v okolí kam se budete stěhovat, až pak kdyby nechtěli dceru přijmout, řešila bych na městském úřadě (určitě odbor školství)…ale myslím že takový problém se školou nebude.
Skolka nebyla povinna nikdy pro predskolaky, ne? takze ano, klidne muze byt doma.
škola ti ji vezme a myslim, ze pokud to nebude nejaka vyberova zakladka, tak místo bude…
ja chodila od druhé tridy na jazykovou zakladku, kde se delaly prijimaco zkoušky a i presto nebyl problém vzit dalšího nového zaka v prubehu roku (tenkrat to byl american)
vůbec se tim nestresuj a preji hodne stesti, nas to ceka taky a rada bych tostihla prave ještě před nastupem do skoly
Se školkou nevím jak to je, já byla přesvědčená, že pro předškoláky je povinná, ale asi není.
A se školou je to tak, že tam kde máte trvalé bydliště, tak Vás škola musí vzít i za cenu, že by museli otevřít novou třídu.
Nene, povinnost je jen predskolaka prijmout, pokud prijde na zapis, musí mu dat proste prednost před mladšími dětmi…
Do školky nemusí, to je vaše volba.. někde jí jako předškoláka vezmou i během šk. roku. Jinak až budete vědět, kam se stěhujete, zavolej tam na Základku, oni Ti řeknou, jaké doklady budou potřeba a dítě vykonává tzv rozdílové zkoušky - zkouší se učivo pro danou třídu, jestli není potřeba něco opakovat, doučit se a pod.. A vezmou Ti ho dle bydliště, v ZŠ není omezen počet dětí, problém s tím nebývá..
Ahoj holky, chceme se stěhovat a dcerka ted byla u zapisu hledáme bydlení sice máme něco vyhlídleho ale nevím jestli to klapne ale když ano tak v průběhu června se budem stěhovat cca 20km od současneho bydliště, myslíte že mě dcerku ve městě pak vezmou do první třídy aby nemusela dojíždět 20km? s bytama je to slabe u nás tak sehnat tady je opravdu boj tak nevím jestli už jí radši zkusit ted přihlásit ještě v nové škole a nebo jestli to nechat až budem mít jistotu stěhování.
To vám přece nikdo neřekne. Záleží na tom, jestli budou mít volná místa.
@pavla.velova Pokud budete mít v novém bytě trvalé bydliště, do spádové školy vás musí přijmout vždy.
@vokishka Pokud bude spadat pod jinou školu, musí pro ni místo zajistit.
@Karleon píše:
@pavla.velova Pokud budete mít v novém bytě trvalé bydliště, do spádové školy vás musí přijmout vždy.
To nemusi. Pokud nebudou mit misto, umisti dite jinde.
Ahoj holky, chtela jsem se zeptat na nekolik veci ohledne predskolaka a stehovani.
Vyhledove se mame stehovat pomerne daleko od soucasneho bydliste, ale jeste presne nevime kam, tzn. dcera ted chodi do MS v okresnim meste, od zari bude predskolak a me by zajimalo, pokud bychom se stehovali treba v listopadu, zda musim dceru v novem bydlisti dat hned do skolky - neverim, ze by tam bylo misto (na zapis jsme tam letos ani jit nemohli, kdyz nevime presne, ktere mesto si za svuj dalsi domov vybereme). Osobne by me nevadilo nechat ji pote do zari (nez by nastoupila do 1. tridy) doma - hlidani je, prace to umoznuje, ale muzu to udelat? Zase si rikam, ze kdyz ve skolce nebude misto, tak prece nikdo po me nemuze chtit abych ji vozila treba 40-60 km denne do skolky, ne?
Druhy dotaz zni takto: pokud bychom se stehovali az behem jeji prvni tridy - jak se to resi? To by presla do jine ZS behem sk. roku a tam nas vzit proste musi, pokud tam budeme mit trvale bydliste nebo jak? Ve skole prece nemuze zustat jen tak doma a nikam nechodit ne?
Diky moc - vkladam jako anonym, rodina sem chodi a o stehovani jsme ji jeste nerekli, tak at nema sok
diky za pochopeni