Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahooooj, prosím poradí někdo?
Kdo jste se stěhoval s prckem někam za hranice? Nějaké tipy kam a proč? Ze všech možných hledisek? Zdravotnictví, politika, sociální žití, vzdělání, finanční náročnost. Prostě vše. Přítel v ČR zůstat nechce. Já jsem momentálně ve 4. měsíci a jelikož ještě oba studujeme a chvíli budeme, stěhování by připadalo v úvahu cca za 3 roky. Kam se mám podívat po nějakých informacích? Popřípadě vaše zkušenosti? Dá se to yvládnout například se 3 až 4 ročním děťátkem? Přikláním se k té myšlence taky
Díky moc.
![]()
@Nicol93 Už jsi někdy žila v zahraničí? Chleba je totiž všude o dvou kůrkách.
Hlavně bych se přestěhovala tam, kde znám jazyk země a jsem i s chlapem schopná se zapojit do pracovního procesu.
Tak asi dost záleží kam… První práce a pak stěhování. První jsem se stěhovala svobodná bez dětí, dál s dvouletou vdaná. Vdát se je hodně podstatně.
Tak pokud tam nemáte domluvenou praci nikam bych se moc nehnala…manžel děla v mezinárodním týmu už jsme byli rok ve Francii a rok v USA ale firma zařídila vše od pojištěni přes bydlení, rozhodne bych nikam neměla na blint a ještě k tomu s prckem nikde na nikoho nikdo nečeká
Ji a taky bych si to nemalovala, protože všude je skutečně chleba o dvou kurkach a někdy je to opravdu náročné se v zemi aklimatizovat a nějak začít fungovat
Nezlob se, ale otehotnet a nemít s partnerem aspoň trochu představu, kde chceme žít…Jaké info mas namysli, ze by ses nekde podívala? Zadna země na nikoho nečeká, pokud dotyčný nebude te zemi prospěšný, zejména pracovně. Nejdruv bych hledala pracovní uplatnění a pak bych řešila ostatní…ono vzdělání, zdravotnictví je v Evropě téměř všude ok, pokud ma člověk praci, tudíž prijem. Promiň, ale tohle mi prijde naivita největší.
@Nicol93 My se stehovali z pulrocnim miminem + se nam behem pobytu v cizine narodilo druhe ditko, ale duvod byl, ze muz tu dostal praci. Tak jsem si rikala - jsem na RD, proc to nezkusit. Jsme v Nemecku, brzy se stehujem zpet do CR a tesim se jako mala holka. Byla uz jsi nekdy delsi dobu sama v cizine? Neni to pro kazdeho.. Nejake zname jsem si tu hledala tri roky. Ja uz predtim v cizine zila, v Portugalsku, jeste bez deti, jsou tam strasne mili lide, uzasna zeme dychajici historii, skoro exotika, ale stejne se mi styskalo, a to jsem tam mela pratel mraky. Zas kamaradka ted sbalila 3 deti a je v Holandsku a strasne si to pochvaluje. Dalsi kamaradi jsou v Londyne a horkotezko se tam uzivi, byt jsou VS. Ti jeli na blint se dvema detmi. Ale zatim zustavaj.
No a dalsi vec - rodina. V zahranici zijeme docela dlouho a o navratu do Ceska jsme neuvazovali ani nahodou, spis jsme premysleli, ze se odstehujeme jeste dal. Ale od te doby co mame mimino a pri kazdem skype hovoru vidime jak jsou prarodice smutni a i kdyz jsme schopni zaridit cca ctyri setkani rocne, tak se bojime, ze vezmeme nasim rodicum a mimcu cas, ktery uz nikdy nic nevrati.
Známá 24 let, bezdetna, odletela do Japonska, původně na 3 měsíce, pres agenturu, která pomohla zařídit formality, mela představu o konkrétní práci, ale hledala ji az na místě. Ted po trech mesicich priletela…spálit za sebou mosty tady, poleti zpátky, ze chce zit a pracovat tam, cestovat. Domluví se vsude anglicky. K tomu je ale potreba jednak povaha, schopnost přizpůsobit se kultuře dané země, a taky svoboda a s tim spojená časová flexibilita. S dítětem si to nedovedu představit. Byla to jeji druha zkušenost prace v zahraničí, prvni byla nevydarena Itálie, kdy se vrátila predcasne zpět.
Podívej se na travelbible.cz - v části blog inspirace z různých zemí, od lidí, co podnikají takové hurá akce, že se seberou a jedou, někteří i s dětma.
Nebo blogy lidí, co v zahraničí žijou. Nějaká rodina i s dětma odešli na Bali, to teď nemůžu najít.
Další třeba:
http://www.usinhola.com/
http://www.ostrovanka.cz/
Ujasnit si, co si od toho slibujete? Co vám v ČR vadí, jinde nebude? Jaké klima? Jaké podmínky jsou ve zvolené zemi pro práci, z čeho budete žít?