Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, stehuji se s dcerou (3 roky) do zahranici za pritelem. Problem je ze ani jedina nezname jazyk, ja se dorozumim leda tak anglicky. Ptam se, jak muzu dceri ulehcit tu velkou zmenu, ocitnout se bez velke rodiny na kterou je zvykla a zvyknout si…? Datum odjezdu se blizi a uz z toho zacinam byt nervozni…
Myslím, že dcera to zvládne ze všech nejlíp. Děti si spolu rozumí i bez řeči, někdy možná i líp.
@Hmarilla být ze začátku hodně s ní, zpříjemnit ji nové prostředí… může tam na ni v novm pokojíčku čekat dáreček, může si sama vybrat něco do nového pokojíčku, rozhodnout, kde co bude mít apod. Ale tak děti si zvyknou lépe než dospělí a hlavně asi rychleji, jsou spontánější a flexibilnější. Hlavně, že tam budeš s ní a pro ni ![]()
Taky si myslím
My jsme se stěhovali do ciziny a bylo mi asi deset, taky jsem řeč neuměla a nemusela jsem se jí ani učit, chodili jsme do české školy
. Žádná hrůza to nebyla, byla to taková změna prostě, byli jsme tam ale nakonec jen půl roku. Řeč jsem se nenaučila, sice mě to mrzí, ale vzpomínám si, jaké to tehdy bylo a německou školu bych asi nedala, byla jsem stydlivá.
Možná posurfuj po netu a koukni, co tam kde je, ať jsi o kousek před dcerkou a pak jí ukaž hezká a zábavná místa, co tam jsou.
@Hmarilla hlavne co nejdriv zaridit pokojicek a chodit s ni ven na hriste, proste klasika. Myslim, ze ona to ponese mnohem lepe nez Ty. Stehujete se za Nemcem? To se jazyk nauci rychle.
@Hmarilla Je to rok co jsme se stěhovali do Rakouska. Měla jsem s malým stejný „problém“ a koncem týdne nás bohužel čeká cesta zpět - neuvěříš co řeším - stejný problém jako Ty a to se v ČR narodil
Paradoxně děti si zvyknou nejlépe. Neřeš, Ty do toho také brzo přijdeš (kupodivu úplně bez znalosti jazyka to jde lépe než s nějakou) a ona… ani nepoznáš
Jenom hurá hned na hřiště a mezi lidi. Zima je na to trochu horší, využijte poslední pěkné dny ať máte s kým v zimě pít horkou čokoládu. A přeju hodně štěstí! Buď ráda že můžeš dceři dát takový základ ![]()
@Hmarilla Pro ná to bude ještě jednoduché děti se jazyk naučí extremně rychle
Deti si zvykaji rychle
Jestli ji chces naucit nemecky, at pritel na ni mluvim nemecky-neboj, bude to dobre ![]()
Jj, na tom jsme se s pritelem domluvili. Mluvi na ni nemecky, my dva spolu mluvime anglicky. Je tam uz vse zarizeno, ted uz jen pockat az ai pro nas prijede. Pokazde se mala na jeho prijezd tesi, ke mne ani nechce. Hihi. Pres znamosti(je vlivny) ma mala zarizenou skolku at se nauci i tam od deti, ale z toho mam docela strach kvuli ni. Snazim se ji naucit aspon jedinou vetu kterou jsem se naucila kvuli ni, a to oznamit aspon ze musi curat. Chyta se ale ne pokazde. Tak to jeste bude boj…
Příspěvek upraven 02.09.14 v 11:22
@Hmarilla syn zije stridave v cr a v luxu. Domaluvime cesky, v jeslich francouzsky a lucembursky. Pak mu poustime pohadky v anglictine a my pritel je anglican tak ze mluvime casto anglicky. V jeslich to neresi. Ucitelky vedi zakladni vyrazy ze kaka.je kakat a mnam. A v jeslich se mu libi