Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Dojcanis dělá to od začátku? Co je to za rasu? U některých psů se takhle může projevovat vzdor… případně teda ještě ze žárlivosti, což by mohlo vysvětlovat ty návštěvy. Když se ale vydělá i do postele, ve které jste mu dovolili spát, skoro bych tipla to první. Pokud máte příliš „demokratický“ přístup k její výchově, prostě si vydupává své místo pod sluncem, do čehož spadá značkování vašeho spacího místa nebo věcí návštěvy. Má pocit, že je ta hlavní v domě. Fenky to zkouší většinou jen během puberty a pak se zklidní narozdíl od mnohých psů, na druhou stranu o to drsnější ty projevy mohou být.
Je to louisiansky leopardi pes (catahoula) no ja si to treba oduvodnuju ,,co kdyz to dneska nestihla?" Protože to byl průjem.Tohle udělala po druhé.Vykadi se a ještě to pocura.Tohle udělala právě jednou v té posteli když ji byly asi tři měsíce.Teď po druhé.Za druhé můžu říct,že je na mě závislá.Nedojdu si sama ani na wc,ani koupat.Včera sem musela být celý den pryč,přítel vencil.Prisel domu a vycurala se u misek na zradlo …
mam pocit,ze prostě teď to všechno dělá tak nějak schválně a nevím jak tomu pomoc,aby to nedělala.S temi kabelkami,to už bylo snad po páté.Kabelka je na zemi,a pak to pocura(neni toho moc jako kdyby curala venku) prostě jenom trosek.Pak mi návštěva řekne,že má pocurany veci a ja se hanbou propadam,ze mám ,,nevychovance" .Na moje veci to nikdy neudělala.
Ja ji nechci neustále bít novinama.Je mi ji pak líto.Kdyz se vydělá na koberec tak utíká na hanbu.Ale jakmile to udělá někomu na věci tak na hanbu nejde.Přijde ji to dle mého ,,normální"
@Nimie myslíte,že mám teď dát alespoň na nějakou dobu zákaz na postel,aby spala na zemi? Aby vedela ,ze takhle teda ne? ![]()
@Dojcanis píše:
Ja ji nechci neustále bít novinama.Je mi ji pak líto.Kdyz se vydělá na koberec tak utíká na hanbu.Ale jakmile to udělá někomu na věci tak na hanbu nejde.Přijde ji to dle mého ,,normální"
Psa v žádném případě nemlatte. Cihejte az dze bude chystat neco pocurat a v tu chvili durazne reknete ne, fuj cokoli takoveho. Pokid toho necha, velká pochvala. Pokud ji pretahnete novinama a navic az kdyz je po vsem, nevi proc to delate. Podle toho co rikate, muze to byt separacni uzkost, musite ji zvykat postupne na to ze sice odejdete, ale vzdy se vatite. Po minutkach, pomalu a nedelat z vaseho prichodu divadlo. Proste „ahoj“ pohladit a konec. Řeknete ji tim ue je to normalni.
No tak paní co dříve cvičila psy,nám řekla,že novinami je to ok.Ale nesmí se rukou.Jako,chtěla bych vidět člověka,který ji řekne jenom fuj,když udělá na postel kopec hoven…
Říkám ji fuj neustále.I když se někde doma vykadí okamžitě jde na hanbu.Sama od sebe.Ona moc dobře ví,co udělala i za pár hodin.Rozumí mi až moc dobře.Jenom prostě nechápu,proč najednou …
Ale tak snad to bude už lepší
@Dojcanis píše:
No tak paní co dříve cvičila psy,nám řekla,že novinami je to ok.Ale nesmí se rukou.Jako,chtěla bych vidět člověka,který ji řekne jenom fuj,když udělá na postel kopec hoven…Říkám ji fuj neustále.I když se někde doma vykadí okamžitě jde na hanbu.Sama od sebe.Ona moc dobře ví,co udělala i za pár hodin.Rozumí mi až moc dobře.Jenom prostě nechápu,proč najednou …
Ale tak snad to bude už lepší
O to nejde, ale jednak stačí přijít potom a už je to na trest (a tím spíš fyzický) pozdě (tzn. musíš jí přistihnout při tom nebo úplně těsně poté, nejde přijít do místnosti, zjistit že to tam pokadila a ztrestat jí) a jednak stále je to fyzický trest, který by se měl používat - pokud vůbec (současné výchovné metody už jsou na vyšší úrovni) - v krajní nouzi, což není tvůj případ.
Proč najednou, protože je to puberťačka, vzdoruje (je to normální, děje se to i u dětí úplně stejně) a navíc je na tobě nepřirozeně závislá. Jak píšeš, že si nedojdeš ani na WC, na tom už jste dávno měli začít pracovat.
Pokud se tě skutečně úzkostlivě drží, moc ti nepomůže jí najednou odříznout, tzn. taky bych na to šla jak zmiňuje Elki postupně. Kolem návštěv nedělat velké halo, ideálně poprosit třeba kamarády, aby chodili častěji na kratší dobu a zvykat jí na to, že nemá veškerou tvou pozornost, že je normální že jsou tam lidi atd. pokud na tobě tak visí, může to být skutečně i jenom to, že se bavíš s jinýma lidma a jí nevěnuješ tolik pozornosti. Tak jde a „pomstí se“. Že jí pak vezmeš novinama je úplně zbytečné a navíc místo řešení problému vysvětlením situace jí akorát učíš něco nedělat kvůli strachu. To je úplně špatně. Jak jsi sama napsala, ten pes není hloupý, ani nemáte náročnou „mstivou“ rasu, že fakt potřebuje železnou ruku, tak se naučte mu věci vysvětlovat místo trestání.
Sama od sebe jde na hanbu, protože jí permanentně mlátíš novinama
jen do kolečka říkat fuj taky nestačí. Používej intonaci, případně si vyhraď jiné slovo, které bude znamenat velký průšvih. Já třeba fuj používám na běžné odlákání psa od něčeho, takže když bych pak jako „máš fakt průšvih“ použila to samé, tak mě bude ignoruje. Tak mám další odstupňované povely, např. „Aaaaaaaaach ty jedna!“. Mimochodem to Ačko na začátku výrazně usnadňuje zvýšit tón a udělat mnohem nepříjemnější hlas než obvykle, takže pes už když slyší to moje vysoké Aaaaa, tak ví že má problém ![]()
@Dojcanis a není nemocná? Pokud se vyčůrala venku tak je divné že se počůrala pak hned doma
Jak často chodí ven?
@Dojcanis píše:
Je to louisiansky leopardi pes (catahoula) no ja si to treba oduvodnuju ,,co kdyz to dneska nestihla?" Protože to byl průjem.Tohle udělala po druhé.Vykadi se a ještě to pocura.Tohle udělala právě jednou v té posteli když ji byly asi tři měsíce.Teď po druhé.Za druhé můžu říct,že je na mě závislá.Nedojdu si sama ani na wc,ani koupat.Včera sem musela být celý den pryč,přítel vencil.Prisel domu a vycurala se u misek na zradlo …mam pocit,ze prostě teď to všechno dělá tak nějak schválně a nevím jak tomu pomoc,aby to nedělala.S temi kabelkami,to už bylo snad po páté.Kabelka je na zemi,a pak to pocura(neni toho moc jako kdyby curala venku) prostě jenom trosek.Pak mi návštěva řekne,že má pocurany veci a ja se hanbou propadam,ze mám ,,nevychovance" .Na moje veci to nikdy neudělala.
No… v prvním příspěvku prosíš o radu „jak už jí to konečně odnaučit“ a tady píšeš, že a) měla průjem b) že to udělala 2×, jednou ve 3 měsících a jednou v 6
Tak jak to teda je?
pokud je zvyklá spát v posteli, měla průjem a podařilo se jí se tam pokadit, tak už vůbec nechápu že zmiňuješ nějaké noviny
tys jí za to opravdu potrestala?
(Nejpravděpodobnější) vysvětlení situace č. 1: Psovi bylo špatně a jelikož jste ho navykli na spaní v posteli, tak tam buď zrovna byla a pokadila se a nebo jí začalo být hodně špatně, tak se šla schovat na místo, kde se cítí dobře a bezpečně a tam se pokadila. To jednak není absolutně nic k trestání ani k fuj. Psa dát do kupy, nedělat z toho velkou vědu, věci vyprat a pro příště pamatovat, že takové věci prostě hrozí, když povolíš psovi spát v posteli. Kdyby nespala tam, pokadí si s největší pravděpodobností pelech, to není účelové, štěně prostě dostalo průjem. To je jako když se ti mimino vyzvrací na triko, taky ho za to nebudeš trestat… počůrala to dost možná kvůli strachu, stresu nebo že jí bylo hodně špatně.
Další věc, pes co se ti doma (v posteli, do kabelky, kamkoliv) vydělá 2× za půl roku nemá výchovný problém. To se prostě může stát. Tak jak jsi to popsala na začátku to znělo, že to dělá 4 - 5× do měsíce minimálně.
Pak píšeš, že se počůrala u misek na žrádlo. Jak konkrétně to probíhalo? Přišla domů, dali jste jí najíst a ona si učůrla? Nebo misky byly prázdné? Jak se chovala u toho když čůrala?
S návštěvami viz. výše + moc nerozumím tomu, proč máte se štěnětem nezabezpečené boty a tím spíš kabelku na zemi. Vyhraďte místo pro věci návštěvy a dávejte je nějak normálně, určitě se se válet po zemi. I kdyby je nepočůrala, může se stát cokoliv. Půlročnímu štěněti nemůžeš plně důvěřovat a i kdyby, může se jí udělat zle, cokoliv. Ono i v domácnosti bez psa nějak nevidím důvod aby se tyhle věci válely na zemi ![]()
@Markéta80 jestli jí dávali jídlo, může to být i nadšením
ale máš pravdu, že zdravotní hledisko je taky nutno vzít v potaz, člověk nikdy neví.
Mame sedmimesicnaka, od mala byl sikovny na curani venku (v podstate nauceny od chovatele), nedavno se vycural doma a koukal u toho na manzela, tak dostal pekny ceres a od ty doby je klid. Proste psi puberta.
Tady bych slecne teda zakazala spat v posteli. Jinak jsou spreje, ktere odpuzuji curani, tak treba by to na ty mista, kam chodi, pomohlo…
@Nimie mne to přijde prostě strašně brzo, aby sotva přijde z vycházky se počůrala
. Snad se psem i pracují, hodně píšou že úplně to s tímto plemenem jednoduché není. A pokud ví že dostává
Já venčila ze začátku často a nehody stejně byly. Nejlepší bylo když si mladší vzal manžel na palandu a pak nadával že se měla ozvat a prý vyšplhala na polštář a asi průjem a zasáhlo to i telefon ![]()