Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@TutaTerka stalo se nám to taky, bohužel, kocourek zemřel v deseti letech na selhání ledvin. Měl chronický zánět a prý musel trpět bolestmi neustále. Kastráti na to prý trpí a dle našeho veterináře, stravu člověk ovlivní, ale ne to okolo…
@TutaTerka Měla jsem kocoura po stejné operaci (amputace penisu). Vzhledem k tomu, že se před zákrokem, kdy se mu močová trubice ucpala 3× ve velice krátké době (v rozmezí dvou měsíců) v moči nezjistili žádné močové kameny, jsme žádnou speciální dietu nenasadili (v mezičase měl granule zaměřené na prevenci vzniku struvitů s tím, že to bývá nejpravděpodobnější příčina, takže ač je v moči nalezené neměl, tak z preventivních důvodů je jedl. Po té poslední operaci dietu nedržel a již se neucpal. U nás zase veterinář říkal (ten, který ho operoval. Byli jsme odesláni na kliniku, protože náš veterinář tento typ operací neprovádí), že ještě nezažil, že by se kocourovi po tomto zákroku problém vrátil.
Takže ono hlavně záleží, co mu tu močovou trubici ucpávalo.
@Aduš8 píše:
@TutaTerka stalo se nám to taky, bohužel, kocourek zemřel v deseti letech na selhání ledvin. Měl chronický zánět a prý musel trpět bolestmi neustále. Kastráti na to prý trpí a dle našeho veterináře, stravu člověk ovlivní, ale ne to okolo…
To je mi líto. Já bych ráda bojovala do konce, dokavaď to půjde.. přeci jen je to člen rodiny a hodně si s námi vytrpěl.
@Kakika píše:
@TutaTerka Měla jsem kocoura po stejné operaci (amputace penisu). Vzhledem k tomu, že se před zákrokem, kdy se mu močová trubice ucpala 3× ve velice krátké době (v rozmezí dvou měsíců) v moči nezjistili žádné močové kameny, jsme žádnou speciální dietu nenasadili (v mezičase měl granule zaměřené na prevenci vzniku struvitů s tím, že to bývá nejpravděpodobnější příčina, takže ač je v moči nalezené neměl, tak z preventivních důvodů je jedl. Po té poslední operaci dietu nedržel a již se neucpal. U nás zase veterinář říkal (ten, který ho operoval. Byli jsme odesláni na kliniku, protože náš veterinář tento typ operací neprovádí), že ještě nezažil, že by se kocourovi po tomto zákroku problém vrátil.Takže ono hlavně záleží, co mu tu močovou trubici ucpávalo.
Kakiko díky za povzbudivý příspěvek. Nám právě bylo řečeno, že nakonec se nejspíš trubice neucpávala v nejtenčím místě ale až dál. Taky bych si hrozně přála, aby se to nevrátilo
proto bych ráda nějakou prevenci.
1. přísně dodržujte veterinární dietu. Maximálně zkuste přidávat rybí tuk.
2. odstrantě případné zdroje stresu pro kocoura a důsledně mu věnujte čas a posilujte jeho teritorialitu. Tomu pomáhá možnost sedět někde ve výšce v místnosti, kde se dostatečně často zdržujete - sedí na stromě a pozoruje svoje území a hra s něčím na udici či laserovým ukazovátkem, alespoň 5-10 minut v kuse a pak ho nakrmit. Tohle je moje území kde úspěšně lovím.
3. spousta chovatelů přísahá na bachovy kapky. Ty jsem nezkoušela - ale nemůžou ublžíit.
Obávám se že je za tím doporučením logika - když to pomáhá chlapům s močením, tak to bude pomáhat i kocourům. To je bohužel volovina - kočičí organismus fakt není lidskému podobná a u FLUTD prostata nehraje žádnou roli.
https://examine.com/…aw-palmetto/
Taky mám ucpávacího přeoperovaného kocoura a fakt mu pomohla důsledná dieta a to, že mu protistruvitové granule nechutnají, takže fakt zhubl. Protože máme koček víc, tak to krmení logisticky docela složité.