Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všechny zdravím,nejsem si jista jestli se tu podobné téma probíralo,ale zajímalo by mě co říkáte na sterilizaci.Mám v plánu za pár týdnů otěhotnět a po porodu bych si zrovna nechala provést sterilizaci,mám 30 let,měla bych tři děti a manžel má 47 let.
Máte někdo s tím zkušenosti?
Slyším na to jen špatné názory,jako zráty chuti na sex,přibrání,náladovost,návaly horka.
Myslíte,že sterilizací můžeme uspíšit přechod,který by nás třeba čekal až kolem 50.
Díky za názory
Ahoj
Jedna moje známá o zákrok žádala před asi čtyřmi lety a podmínkou bylo mít za sebou tři porody a mít víc jak 35 let, ale stejně jí to neschválili a potřebovala jseště posudek, že je to nutné ze zdravotních důvodů.
Ale třeba je to teď jinak…
Jediným problémem, o kterém vím, že měla - možná ještě má - bylo, že ji to tak nějak začlo mrzet, brala se najednou jako méněcenná, co by ženská.
A sousedka, co tu kdysi bydlela, ta po sterilizaci otěhotněla, to je taky 4 roky.
Což samozřejmě neznamená, že se to stane každému…
tak tahle oblast mě dost zajímá. Hrozně mě štve, že má někdo rozhodovat o mém těle. Ráda bych ji podstoupila, ale nevyhovuji věkem (zatím 27) an počtem dětí (mám 2 a víc nechceme) a už vůbec ne způsobem porodu.
BOhužel to vypadá, že bude muset manžel, jinak nevim
![]()
…já jsem zapomněla napsat, že ta známá měla minimálně jednoho císaře.
já to ale fakt nechápu. V cizině je to i normální forma ochrany a tady se s tím nadělaj ciráty - však já vím, co to znamená, jsem si toho plně vědoma, fakt nechápu…
to mam jako případně, pokud selže ochrana (kterou mi přijde zbytečné užívat, když už opravdu nechci a navíc s ní mám problém), chodit na potrat? Proti kterému jsem?
Já fakt nevim…(a ještě o tom rozhodujou chlapi - ať už o zákonu, tak většinou i o tom, zda to povolit, že…)
Tak já vím,že určitě čtvrté nechci,ani bych ho už nezvládla,ale pro mé štěstí si chci pořídit ještě jedno mimino.
Antikoncepce je problém,vystřídala jsem jich několik:
Začala jsem pilulkama,po prvním porodu nitroděložní tělísko(katastrofa,málem jsem vykrvácela,musela jsem jet na vyčištění),opět pilulky,pak po druhém porodu injekce(návaly horka,hysterická a protivná),pak opět pilulky,poté jsem zkusila nuvaring(vaginální kroužek,pořád jsem se dívala jestli mi někde nevypadl a taky jsem ztratila chuť na sex a vyschla jsem jak studna),nakonec poslední co beru asi 9 měs jsou náplasti Evra(není mi nic,nepřibrala jsem,nálada normál,sex dobrý,ale to svědění to je trauma,manžel mi to musel nalepit na záda kousek od lopatky,abych si to pořád neškrábala,probudila jsem ráno a okraje byly odlepené a jednou jsem ji měla do půlky odlepenou,protože jsem ji měla na ruce a na zadku) ![]()
Jelikož chci po novém roce otěhotnět tak mi tam zbývá ještě pár náplastí,ale co pak dál po porodu,zase pilulky? ![]()
Manžel nepůjde na vasektomii,má strach o svoji potenci,ale mě nenutí on mi nechává vybrat.A co se týče kondomů tak to je u nás nehrozí.Jo a pokud vím tak chlap,když to chce podstoupit tak se ho nikdo neptá,kolik má dětí a kolik má let,to bude asi tím,že jsme pro život důležitější,pro nás stačí jeden chlap a hodně rodiček ![]()
Takže co ještě zbývá?…
Báro,rozhodují chlapi,ale oni by nešli na vasektomii,mají strach o tu jejich chloubu.
A pak když náhodou se ti to stane tak řešíš zda si to nechat,ne všechny rodiny to můžou zvládat nebo jít na potrat.
Což bych šla v krajním případě.Z potratů mám hroší kůži,nikdy jsem ho nepodstoupila,ale nedělá mi to zrovna dobře,když si to uvědomím co se tam dělá a jak se to provádí. ![]()
no v teoretické rovině to chlap podstoupí. Ale mělo to být v zimě a nemáme finance, takže holt později. Ale protože mi to neudělaj, nezbývá nic jiného…tož tak
Můj názor, momentálně je mi 40 pryč a když mi bylo 35 a změnila jsem gyndařku, tak se mě ptala jestli nechci podstoupit sterilizaci, když mám 4. děti. Koukala jsem na ni nechápavě, nepřipadala jsem si až tak stará a stát se může cokoliv (když jsem měla 37, syna 18. let srazilo auto-naštěstí se nic hrozného nestalo), ale v ten moment jsem si uvědomila, co kdyby nebo případ (teda ne můj), že by se rozpadlo manželství a partner by dítě chtěl. Nevím, manžel taky naráží „nemusíš investovat do pilulí“. Ptám se proč nejde on, no jo u nás dělají caviky, jak jsem četla se sterilizací u chlapa a ani u žen to není jednoduché. Musí tam být pokud chce zákrok podstoupit před věkovou hranicí, císařské řezy apod.
Nevím, před tak nezvratným řešením zůstávám obezřetná A
ale to je věc každýho, že? Já to za hrůzu nepovažuju. A žít život tím, že co když se něco stane dětem? (to může i na starý kolena) a co když se rozvedem a budem chtít novou rodinu - to je ale riziko a toho jsem si vědoma. A přemýšlet, že nám to nevydrží? No nevim, ale žiju tím,c o je a neřeším, co by kdyby - bo bych se zbláznila:)
Ale je fakt, že tohle si člověk fakt musí rozmyslet (jo a teda mam názor, že i když to nemusí vyjít, tak dítě lze přes CAR případně..a to si pak rozmyslím:) )
Pro mě je to pořád přijatelnější varianta, než potrat
Pro chlapi je to jednodušší jak legislativně (bohužel), tak i co se náročnosti týče, co jsem si zatím zjišťovala…
Ahojky,
tak to me byla sterilizace nabidnuta pred planovanym 2. cisarem, nabizeli mi ji asi 4 krat, ja nakonec odmitla, je mi teprve 25 a i kdyz treti dite uz neplanujem, tak treba za 10 let tomu bude jinak i presto, ze je tehotenstvi po 2 cisarich jiz rizikove, tak bych do toho sla a taky souhlasim s nazorem, ze v pripade zmeny partnera (teda ja mam v planu s manzelem zustat
), ale clovek nikdy nevi, pak chtit zalozit rodinu a nemoct?? Nevim, pro me je to docela nezvratna situace, kterou jiz nelze vzit zpet, samozrejme je uplne neco jineho, kdyz clovek musi ze zdravotnich duvodu, atd. Takze se divim, ze s tim delaji caviky a me to pomalu jeste rozmlouvali na sale ![]()
Sterilizaci po 3 dětech nevidím jako tragédii, naopak jako snad jedinou bezpečnou ATK pro ženu. A kdybys přece jen chtěla čtvrté, zbývá IVF.
Samozřejmě zákrok u manžela je jednodušší a měl by ji proto podstoupit on. Zní to logicky, v praxi to tak nefunguje.
On se jaksi ten sterilizovaný cítí méněcenný a omezený do budoucna.
Co nevím, proč nepoužíváte prezervativ. Ten by snad neublížil žádnému z vás. Také to vysvětluji svému „drahému“.
třeba proto, že nám nevyhovuje, jen dočasně při kojení, ale doživotně…
proč, když už nechcem prostě vůbec, že?:)
prostě mi se sterilizací problém vnitřně nemáme:) Jistě, maličko to člověka „žere“, ale bude nám to vyhovovat - už se těším, až to bude za námi:)
Ahoj,
kondom prostě nevyhovuje,nebudu popisovat jak a proč.Ani já si nedokážu představit,že musím přerušit milování a věnovat se navlékání kondomu a já i manžel jsme si věrní a brala jsem vždycky prášky.Ale pokud žádné dítě už do budoucna nechci mít a to jestli manžel bude nebo bude jiný,na tom se nic nemění,když se s někým seznámím tak už s ním rodinu zakládat nebudu,to bude moje podmínka,budu mít děti tři(pokud mi to třetí vyjde)a to opravdu pro radosti i starosti stačí.
A znám hodně žen,které zůstanou po 35 osamocené(vdovy nebo rozvedené) a už si žádného neberou,ale mají jen přítele.Moje mamča má 59 let a lékař jí to n\ní nabídnul,není křesťanka a mimino určitě mít nebude,žije v šťastném manželství,ale sterilizaci odmítá.Věc názoru,má strach,že ztratí menstruaci a bude jí nějak vnitřně hůř.
Ale je to můj názor a každý ho ma jíný.
Slysil koukám, že máš „hotovo“:) Gratuluji:) a koukám, že míry byly tentokrát milosrdnější, což?:) Doufám, že už to nebyla taková akce jako poprvé s tím cs a porodem vůbec…:)
Mi prostě rozum nebere, proč mi má zákon dávat podmínky, za jakých mohu nějak naložit se svým tělem a proč o tom má rozhodovat někdo jinej (jak vidim, tak ani 3 děti nejsou záruka, že na to můžu…). Podle dr mi to prej neudělaj ani na doporučení jiného odborného lékaře, tak jsem docela smutná.
No nic…se trošku vymykam:D