Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím Vás maminky,
chci se zeptat, zda máte některá zkušenost podávat 5 měsíčnímu miminku sirup Stoptussin na kašel. Děkuji za rady ![]()
Konzultuj to na pohotovosti. Co vím tak se léky na kašel moc nedoporučují. Někdy se tím ty děti začnou v těch hlenech úplně topit. Právě se mi to s půlročním dítětem stalo. Špatně mi teda zrovna poradili na pohotovosti- akorát už nevím co jsem tehdá dávala. Spíš jestli to jde tak hodně větrat, odsávat nos, stříkat nasivin a klín pod hlavou na spaní. Mě se osvědčilo mít dítě přes den na spaní v nosítku. Víc se jim tak ulevilo. Super jsou i inhalace.
Obecně sirupy na kašel jsou vcelku k ničemu a u tak malého dítěte bych neexperimentovala. Mně se dokonce malá po Stoptussinu budila kašlem mnohem víc než bez něj.
Já dávala kdysi dceři ve dvou měsících mucosolvan, naordinovala nám ho doktorka. Jinak stoptussin se nám obecně na kašel moc neosvědčil (u starších dětí)
No, efektivitu léků proti kašli přirovnávají zlí jazykové k placebu.
K tlumení kašle u dětí do 2 let je doporučen pouze butamirát, ideálně tedy čistý (Sinecod, Tussin, Tussical). Stoptussin je farmakologický nesmysl. Zlaté pravidlo účelné farmakologie říká, že by se neměly kombinovat léky s protichůdným účinkem, ve Stoptussinu je butamirát na tlumení kašle a guaifenesin na vykašlávání. A k tomu je ještě hořký jak čert.
Raději tedy Stoptussin nepodávat, spíše Sinecod / Tussin / Tussical, butamirát je periferně působící léčivo, dechové centrum neovlivňuje, nemusíte se tedy bát rizika útlumu dechového centra.