Strach z autonehody

Anonymní
7.6.23 02:52

Strach z autonehody

Dobrý večer všem! Možná už tu taková diskuze existuje, ale nedá mi to.
Před týdnem jsem úspěšně udělala řidičák. Já se vždy bála i jako spolujezdec, ale nějak to ze mě opadlo a odhodlala jsem se, se přihlásit na kurz. Jde o to, že mám dvouletou dceru. Do auta jsem ji ještě nevzala a zatím to vůbec nemám v plánu. Ale jako zákon schválnosti, se mi všude zobrazují autonehody na soc. sítích, autonehody při kterých zemřelo dítě/děti. Vůbec nikde tohle nevyhledávám dobrovolně. Koupila jsem i dceři protisměrnou autosedačku za 14 tis. Chápu, že člověk to při cizím zavinění nijak neovlivní, nebo že jsou řidiči, kteří jezdí jako prasata. Dá se zbavit tohoto strachu? Je možné vyhledat psychologa, který by mi ukázal i jiný pohled na tuto věc? Předem děkuji za tipy a rady. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30453
7.6.23 03:20

Autonehody ti tam skáčou, neboť si to asi v nejbližší době vyhledávala. Reklamy/ukázky videii se nabízí uživatelce přesně podle toho, co naposled hledala.
No a strach jde obecně odstranit jen jednou cestou - postavit se mu :). Každý má strach z řízení, když začíná. Já měl taky velký strach, teď už na auto nedam dopustit :D. Zkus jezdit pomalu v těžších podmínkách… Nejdřív začni mimo špičku, třeba jen nakoupit a pomalu si přidavej na co se budeš citit. To jinak nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
7.6.23 03:23

@Lorre má pravdu. Začni jezdit v době, kdy je na silnici volněji, ideálně jen sama.
Dítě si vezmeš do auta, až si budeš jistější.
Všechno je v tréninku.

• Citovat
  • Upravit
30453
7.6.23 03:24

Jo a není špatný pro pocit tvé jistoty někoho požádat, kdo má řidičák, a kdo není úplný nervák :D, jestli by s tebou občas nechtěl jet jako spolujezdec ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.23 04:26

@Lorre ti dal dobrou radu ohledně těch kratších jízd mimo špičku a postupně přidávat. Časem si i vycvičíš odhad ve stylu “tohle auto se chová nepředvídatelně, dám si pozor”.

Máš manuální nebo automatickou převodovku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.23 05:36

2 roky jsem se bála jezdit sama. Takže vždycky s někým. Pak jsem musela. Ono to chce prostě jezdit. Otrkat se dostat jistotu v několika trasách. Pak už to bude lepší. Alespoň tak kde to budeš znát. Jezdit v době kde je málo auto. 9no je celkem us že nejsi závislá na konkrétním čase. Žádný hledání spojů. Sednes a jedeš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.6.23 05:42

Za mě máš obdiv už za to, že ses k tomu řidičáku odhodlala. Do mě už roky hučí okolí, ať si ho udělám, ale ten strach z nehody je silnější.

Držím palce ať ten svůj strach překonáš :)

• Citovat
  • Upravit
4385
7.6.23 06:24
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem! Možná už tu taková diskuze existuje, ale nedá mi to.
Před týdnem jsem úspěšně udělala řidičák. Já se vždy bála i jako spolujezdec, ale nějak to ze mě opadlo a odhodlala jsem se, se přihlásit na kurz. Jde o to, že mám dvouletou dceru. Do auta jsem ji ještě nevzala a zatím to vůbec nemám v plánu. Ale jako zákon schválnosti, se mi všude zobrazují autonehody na soc. sítích, autonehody při kterých zemřelo dítě/děti. Vůbec nikde tohle nevyhledávám dobrovolně. Koupila jsem i dceři protisměrnou autosedačku za 14 tis. Chápu, že člověk to při cizím zavinění nijak neovlivní, nebo že jsou řidiči, kteří jezdí jako prasata. Dá se zbavit tohoto strachu? Je možné vyhledat psychologa, který by mi ukázal i jiný pohled na tuto věc? Předem děkuji za tipy a rady. :srdce:

Jezdit a jezdit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22864
7.6.23 08:54
@Anonymní píše:
Za mě máš obdiv už za to, že ses k tomu řidičáku odhodlala. Do mě už roky hučí okolí, ať si ho udělám, ale ten strach z nehody je silnější.Držím palce ať ten svůj strach překonáš :)

Mám to stejně :roll:

Jinak ty nehody skáčou, protože je vyhledáváš, stačí zablokovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
7.6.23 09:07

První týdny mojeho ježdění vypadaly tak, že jsem ve dvě ráno jezdila k nejbližšímu kruháči a pak zase domů.
Postupně pak kolem bloku, kolem dvou..zajela jsem k obchodu, k benzínce a postupně dál a dál.
Pak jsem jezdila v neděli ráno.
Až jsem dokázala bez nervů ve špičce dojet na neznámé místo podle navigace, začala jsem vozit i děti.
On ten tvůj strach z velké části pramení z toho, že si nevěříš a řízení je pro tebe cizí.
Je žádnoucí být obezřetná, ale vyděšená nikoliv.
Určitě tomu dej šanci a zkus se vyjezdit-pak to bude taky jiné.
A nahoře mají pravdu-ukazuje se ti to, na co klikáš.
Když ty články/videa neotevřeš a budeš místo toho klikat na skotačivá koťátka, začne ti to časem házet koťátka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.23 10:50

Příspěvek @Kryptozoo mi připomněl, že na jedné ze svých prvních jízd jsem chtěla být efektivní a vzít auto do myčky. Což o to, myčka byla kousek po celkem jednoduché trase. Ale pak jsem to málem nevytočila do těch myčkových vrat. :mrgreen: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35694
7.6.23 10:57

Já jsem po absolvování autoškoly jezdila hodně dlouho s taťkem, který kdyžtak poradil. Ne, že bych se vyloženě bála ale prostě tam ten respekt toho že se může něco stát byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
9.6.23 22:48

Když jsem po čtyřicítce oprášila řidičák, bála jsem se hrozně. Nejvíc toho, že potkám auto a nevyhnu se. Nevěděla jsem, co s tím, protože jsem nevím proč byla tímhle úplně posedlá. Abych vůbec mohla jezdit, musela jsem tohle nějak zpracovat. A tak jsem si řekla, ať se vyhne ten druhej. Hlídala jsem si svou stranu a nazdar. Již během prvních kondičních jízd se instruktor chytal za hlavu, že jezdím rychle a bezohledně. Já jela, abych lekcí měla rychle za sebou a spolujezdec se rozhlížel, jestli nejsou někde policajti. Na kruhák jsem se většinou nacpala dřív, jak jsem viděla, že se někdo rozmýšlí nebo zpomaluje, tradá a už jsem tam byla. Moje jediná klika byla, že auto si po rozvodu nechal bývalý manžel. Možná bych už dávno poskytovala rozumy tam nahoře, protože bych si už dávno někde rozbila ústa. No vozit někoho je odpovědnost. Tím spíš dítě. Jenomže pokud není zbytí a musí se do práce, do školky, do školy a autobus nejede…bude se muset vyjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí