Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj lidičky, příští víkend se chystáme s dětmi na celodenní výlet v přírodě, bereme s sebou i manželovo sestry děti, takže dětí bude celkem 5 od věku 6-13 let + já a manžel. Myslela jsem si, že vezmu nějaké ovoce, sušenky, namazané housky + buřty a opečem si je někde po cestě, ale manžel mě řekl, že žádné veřejné ohniště po cestě nebude a je zakázané zakládat oheň.
Takže si už dva dny lámu hlavu tím, co těm dětem vzít, aby nám po cestě nehladověly. Nechci, aby byly celý den jen o pečivu, ale krom housek a nebo nějakých tortil mě nic nenapadá.
A zase aby se to v batohu nerozčvachtalo a nebrala jsem s sebou 10 pixel.
Že mi pomůžete něco vymyslet. Děti jí všechno, žádné alergeny, bezlepkáči a ani diabetici. ![]()
A co klasicky rizek s chlebem, zapeceny toast? Tohle nikdy nezklamalo.
Udělala bych kuřecí stripsy (pečené v troubě) nebo klasika kuřecí řízky. Do misky zavařené okurky. Chleba. Naše babi takhle na výlety vždy dělá sekanou. Dělá skvělou sekanou. I naše děcka ji milují. Takže máme vždycky výběr. Nějakou zeleninu. Vždycky vše zabalím do alobalu. To dělá takové termo.
Moje nejstarší dítě třeba nejí špekáčky, že to nemá ráda. A je jí po nich těžko. Takže ta by si vybrala na jídlo něco jiného. Prostřední zas nemá ráda studené tousty.
Česká klasika.. Řízky, chleba, vařené vejce. Nakrájená zelenina.
Dá se udělat třeba i selsky salat s brambory a masem.
Ale u nás by byl jasný požadavek na řízky, ba další zastávku ovoce a sušenky nebo nějaké sladké pečivo.
My si nekdy bereme na vylet do krabicky rizoto, da se jist i studene (ve velkem horku s tunakem ne s kurecim), neni to tezke do zaludku a nikdy se nam od rana z lednice do obeda nezkazilo.
Jinak toasty, housky/bageta/chleba s cimkoli.
A nebo tunakove konzervy - bud tunak se zeleninou a prikusovat pecivo nebo rovnou tunak, zelenina a nejaka priloha, ale to nemusi chutnat vsem a je to ve vetsim poctu lidi uz drazsi.
Nezapomenout lzicku pro kazdeho.
A ovocne kapsicky by mohly byt fajn.
My vozíme na takové cesty touasty a slané šneky. Děti jsou z toho vždy nadšené. K tomu do jednoho boxíku nakrájet zeleninu, do druhého ovoce - ideálně jablka a je klid. Jeden den to dají.
Já taky hlasuju pro řízek, lhostejno zda vepřový, nebo kuřecí, případně i šišky s mákem. A nesmí chybět TATRANKA.
Zrovna jedeme na výlet
nasmažila jsem řízky, nakrájela chleba, do další krabičky zeleninu (paprika a cherry rajčata), do další nakrájená jabka, do poslední vafle od snídaně. Pro děti do zálohy ovocnou tyčinku a kapsičku a hlavně hodně vody. A miluju ty krabičky, co se dají prázdné splácnout, večer přivezu prázdn batoh.
My si nosíme třeba tousty, šneky z listového těsta, klidně nějakou upečenou buchtu, tortily plněné šunkou a sýrem… Řízky ne. Studený řízek, to je hnus. Nemáme to rádi.
Nebo klidně nějaké namazané pečivo. Pak zelenina, ovoce, ovo kapsičky pro malou, nějaké sladkosti, sušenky a chipsy. Ty jsou super motivace, když už dítě nemůže ![]()
Taky hlasuju pro řízky
neno zapecene toasty, nebo když chce teple jídlo, uvař nějaký guláš do termosky. Když sezenes nějakou přiměřeně velkou a naplnis ji až po víko vroucim gulášem, vydrží ti to horké několik hodin úplně v pohodě.
Ano rozdelavat nablind oheň v přírodě je v dnešní době fakt nesmysl, dokonce už to i zavání jakýmsi buranstvim a je to něco, co se proste nedělá, stejně jako se do přírody neodhazuji odpadky
to má manžel rozhodne pravdu. Zdaleka už celkově neprší tak jako dříve, vše je prosusene, myslis si, ze to uhasis, ale nakonec z toho muže blafnout cely les. O žádném lesním pozaru u nas jsi ještě neslyšela? ![]()
Toasty, řízek, těstovinový salat, bagety, nejaký slaný koláč - možnosti je mnoho ![]()
Vždyť není problém si dát až doma teplou večeři, ne? Nebo počítáš s obědem i večeří na cestě?
Já s menšími dětmi nosila termosky na jídlo, vděčný byl třeba buřtguláš - v termosce to vydrželo horké s přehledem ty 4-5h, takže bylo teplé jídlo. Ale to jsem dělala na výletech na jaře nebo na podzim, kdy bylo třeba 10-15 stupňů a horké jídlo udělalo radost. V létě jsem naopak do těch termomisek dávala třeba studený těstovinový salát (těstoviny, vejce natvrdo, zelenina, jogurt a nějaké bylinky, někdy i šunka nebo kuřecí nudličky) a naopak jsme ocenili to studené. Ale to bylo spíš, když byly děti menší a chtěla jsem udržet tu iluzi, že oběd je větší jídlo a nenahrazuje se sušenkou
.
Teď moje děti milují jogurtová a kefírová mléka, takže když to ráno vyndám z lednice a vyrážíme na delší trasu, tak si dají na první sváču třeba kolem 10h kefír (to i v teplém počasí ještě vydrží), a to ani ne 20kg dítě vyžahne těch asi 350-400g kefíru, takže pak tak do 12-13h fakt hlad nemá, to si dá housku nebo něco podobného a zeleninu a něco sladkého. Děti se stejně vždycky nejvíc těší na túrách na sušenky.
Kdysi jsem na hromadné akce s dalšími rodinami pekla slané kynuté rohlíčky (s uzeným a zelím, klobáskou a vejcem, šunkou a sýrem), to jsem dělala celou krabici a na parkovišti se to rozebralo, ale víc než u dětí to bylo oblíbené u tatínků ![]()