Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
@Šmoulice tak kuřecí řízek a sekaná, chleba, domácí zavařovačky. To bylo i za nás na výletě vždycky. Nebo na práci ve vzdálené zahradě.
Však nemusíš, když to nemáte rádi. Naštěstí je výběr a možností. Někdo rád tu naši klasiku. Co je na tom špatně?
Já neříkám, že je to špatně. Jezte si co chcete. Jen říkám, že něco mi přijde jako brutální. Viz ty rizota, těstovinové saláty, termosky s čímkoli
Češi by sežrali i smaženej telefonní seznam. Ty řízky sebou na cesty už asi nikdo neodpáře.
Ale pořád lepší, jak viz výše zmíněné věci.
@Zumpa tak třeba to přehodnotí, když jsme jim to tak hezky poradili ![]()
@Eemii píše:
No za to studena polivka nebo gulas jsou vylozene mnamky
To narve do termosky
![]()
@Siskysmakem tak vidíš. Je vyřešeno. Taky se ptám dětí, co chtějí. Byla jsem teď se synem na stejném výletě. A řízek byl
.
Držela jsem kdysi půsty. I dost dní po sobě. Nebyl problém. Třetí nebo čtvrtý rok jim prášky na vysoký tlak (po mamce to mám, měla 4 mrtvice). Přiznám se, že bych nevydržela nejíst pravidelně. Jen v případě, že je mi hodně zle od žaludku. Když mám hlad, tak mi furt škrká v břichu a hlasitě. S tím jezdi vlakem. Raději si třikrát kousnu co dvě hodiny. Jinak by mi bylo zle, těžko. Ale celý den jak dřív nevydržím. Mladší dcera si to ani nesmí dovolit. Ta má ve skoro 12 letech 30 kilo. A tak teď přibrala. Dlouho měla nehnutě 26-27 kilo. I tak ji hrozí endikronoložka, že půjde do nemocnice, že furt je na hraně. Tak ta taky musí pravidelně něco jíst. Řízky nebo stripsy jsou hned. To není nic náročného, zdlouhavého. Dej do vajíčka trochu oleje a můžeš je péct na pečícím papíru. Nebudou mastné. Pěkná malá porce na půlku krajíce. Za nás
.
@Šmoulice @Monchichik A nepřemýšlely jste třeba o tom, že pro někoho ta hospoda/restaurace může být nejmíň vhodná volba z různých důvodů, a ta termoska s jídlem je jednodušší řešení? Když jsme chtěli na delší trasu s dětmi 2 a 4 roky, tak fakt moc nešlo odhadnout, jakou rychlostí půjdeme, kdy dorazíme na horskou chalupu. Hospodská jídla totálně přesolená, dětem to stejně nechutnalo. A tak třeba na horské boudě ve frontě čekali lidi víc než půl hodiny na jídlo za tisícovku pro rodinu a dítě jim pak řeklo, že mu to nechutná. My jsme si venku sedli k piknikovému stolu a za minutu jsme jedli teplý guláš za zlomek ceny, bez čekání, a hlavně s jistotou, že máme jídlo, které naše děti znají a chutná jim, tzn. opravdu se nají. Když jezdíme na výlety se známými, tak jejich dítě má cukrovku a celiakii najednou, tam je třeba fakt dost obtížné řešit to hospodou, má krabičky podle bodové hodnoty, a když bylo mladší, tak jsme se taky přizpůsobovali tomu, že když ten cukrovkář musí jíst, tak si prostě sedneme a najíme se všichni. A i z toho důvodu, že jiné čtyřleté dítě tu sušenku nesmí, jsem volila svačiny tak, aby děti taky neměly sušenky a kapsičky a další věci, které je jednoduché vzít sebou, ale děti odmalička věděly, že by to tomu druhému dítěti bylo líto a na tenhle výlet se nic z toho nebere.
@zrcadlo píše:
@Šmoulice @Monchichik A nepřemýšlely jste třeba o tom, že pro někoho ta hospoda/restaurace může být nejmíň vhodná volba z různých důvodů, a ta termoska s jídlem je jednodušší řešení? Když jsme chtěli na delší trasu s dětmi 2 a 4 roky, tak fakt moc nešlo odhadnout, jakou rychlostí půjdeme, kdy dorazíme na horskou chalupu. Hospodská jídla totálně přesolená, dětem to stejně nechutnalo. A tak třeba na horské boudě ve frontě čekali lidi víc než půl hodiny na jídlo za tisícovku pro rodinu a dítě jim pak řeklo, že mu to nechutná. My jsme si venku sedli k piknikovému stolu a za minutu jsme jedli teplý guláš za zlomek ceny, bez čekání, a hlavně s jistotou, že máme jídlo, které naše děti znají a chutná jim, tzn. opravdu se nají. Když jezdíme na výlety se známými, tak jejich dítě má cukrovku a celiakii najednou, tam je třeba fakt dost obtížné řešit to hospodou, má krabičky podle bodové hodnoty, a když bylo mladší, tak jsme se taky přizpůsobovali tomu, že když ten cukrovkář musí jíst, tak si prostě sedneme a najíme se všichni. A i z toho důvodu, že jiné čtyřleté dítě tu sušenku nesmí, jsem volila svačiny tak, aby děti taky neměly sušenky a kapsičky a další věci, které je jednoduché vzít sebou, ale děti odmalička věděly, že by to tomu druhému dítěti bylo líto a na tenhle výlet se nic z toho nebere.
Vždyť se večer vrací domů, můžou mít hlavní jídlo večer.
@zrcadlo No já nepřemýšlím moc ani o hospodě…protože mám problém tam jíst…
a za ty dnešní ceny už vůbec ne…nechápu proč sebou táhnout guláš a jiné teplé věci v termosce…to bez teplého jídla někdo do včera nevydrží? Chápu nemocné dítě s cukrovkou…i to, že raději dám dětem to, co jí a vím, že sní…tak dostanou chleba nebo studený řízek či sekanou…ale fakt mě překvapuje co je kdo schopný táhnout na výlet…ale jejich volba… ![]()
My na takovy vylet bereme karbanatky pecene v troube. Je to lepsi nez sekana a neni to tak nacucane jako rizek. A jidlo mezi deti rozdelim…nekdo nese karbose, nekdo nakrajeny chleba, nekdo ruznou zeleninu…susenky nesu ja ![]()
@terien píše:
Vždyť se večer vrací domů, můžou mít hlavní jídlo večer.
Tak jestli odjíždí v 18h, jedou hodinu a půl vlakem, pak než se dostanou domů, tak počítá s večeří cestou ![]()
Já jsem taky psala, že u starších dětí bych už den bez teplého jídla neřešila, ale obecně mi fakt vadí ten výsměch a omezené myšlení.
Když jsem se rozhodla jít s dětmi neplánovaně na delší odpolední výlet a měla zrovna čerstvě uvařené jídlo, tak hodit do termosky třeba to rizoto a vzít lžičky mě stálo mnohem míň času, než začít připravovat nějakou svačinu sebou, krájet a mazat housky atd. Ušetřila jsem čas, místa v batohu to zabralo stejně, a děti třeba v sychravém počasí zahřálo teplé jídlo. Ale tady místní sněm by to viděl tak, že jsem asi úplně pitomá, že jsem sebou tahala rizoto místo zastávky v restauraci nebo housky se sýrem. Jenže ten samý sněm by potom v jiné diskuzi lynčoval někoho, že utrácí v restauraci zbytečně, že kupuje studené jídlo a neumí uvařit oběd atd. atd. Stačilo by nebýt tak radikální a zbrklý v úsudku.
@Monchichik píše:
@Šmoulice tak termoska s gulášem mě teda taky rozsekala…řízek a chleba mám ráda…takhle studený…a ještě jsem ochotná…někdy…zapéct tousty…..ale jinak teda bohužel…na výletě se nepočítá s tím, že budou jíst jako doma…nebo můžou jít do hospody…nebo se nají až doma…
Jako taky koukam
.
U nas obcas toust pro dite, musli tyčinka ![]()
A ten rizek jsem diteti objednala v te hospode..
Rizky v batuzku mi prijdou Hrozne teda..
Kdyz je to turisticky vylet, je nekdy s hospodami problem.. dost jich skoncilo, nebo bych si v nekterych radsi nic nedala…vzpominam, jak jsme planovali neco podobneho s dospelymi, bez vetsich svacin, a z peti hospod po ceste jsme se najedli v seste, ke ktere jsme zabloudili omylem a ukecali jsme je driv otevrit…ostatni mely bud zavreno( vetsina), i kdyz se podle netu tvarili, ze ne, nebo bych si tam dala max tycinky v obalu…
Ale nekdy jindy jsme zas byli prijemne prekvapeni…
S detmi bych bez svaciny nevyrazila.
On je totiz velky rozdil vyrazit nekam autem a vlakem…s detmi dvojnasob..
Příspěvek upraven 04.06.23 v 11:37
Udělala bych klidně smaženou rýži se zeleninou a k tomu volske oko. Nebo plněné tortily. Klidně řízek s chlebem. K tomu nějaká zelenina a třeba jablka.
Příspěvek upraven 04.06.23 v 11:37
@_.Emilyyy píše:
Jako taky koukam.
U nas obcas toust pro dite, musli tyčinka
A ten rizek jsem diteti objednala v te hospode..
Rizky v batuzku mi prijdou Hrozne teda..
A kdyz bude mit zavreno?
Obycejne rizky, nehrozi zkazeni, ani rozpatlani a je to klasicka mnamka, kterou nikdo nepohrdne.
A kazde z deti si ponese pekne sve jidlo a piti, ti starsi i vse ostatni potrebne pro sebe.
@zrcadlo Tak nikdo se nikomu nesměje…to sis tam vyčetla nevím kde…ať si každý tahá co chce…já mu to nosit nebudu…
rizoto do termosky by mě fakt ani nenapadlo…ani nic jiného teplého k jídlu rvát do termosky…nad tím bych prostě ani nepřemýšlela…já mám výlety spojené se studeným jídlem…v nejhorším tak možná cosi v hospodě, ale ty nemám ráda, takže já ani tam ne…ale jestli to tak někdo má, tak klidně…každého věc…