Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Havlova píše:
Tak asi cestujete jinak (což je u vás i pravděpodobné). My ještě před pár lety často nepotkali civilizaci celý víkend.
My si to vzdycky zjistujeme..
Treba tury v Rakousku jsou lepsi pres vsedni dny.. V nedeli uz by jsme se musela hoodne snazit ![]()
@Jahru píše:
Odvážné tvrzení
Kdyz pohrdne, tak jedine dobre, alespon zbyde.
@Kasandra159 píše:
Já naposled souhlasila s českým obědem v civilizaci v Adršpachu. Chlap našel ohvězdičkovanou restauraci a nechutnalo tam ani jemu
Jasny no, my jsme jako docela rozmazleni, ale tak zvladame ![]()
@Kelsey píše:
Udělala bych kuřecí stripsy (pečené v troubě) nebo klasika kuřecí řízky. Do misky zavařené okurky. Chleba. Naše babi takhle na výlety vždy dělá sekanou. Dělá skvělou sekanou. I naše děcka ji milují. Takže máme vždycky výběr. Nějakou zeleninu. Vždycky vše zabalím do alobalu. To dělá takové termo.
Moje nejstarší dítě třeba nejí špekáčky, že to nemá ráda. A je jí po nich těžko. Takže ta by si vybrala na jídlo něco jiného. Prostřední zas nemá ráda studené tousty.
Moje nejstarší po špekáčkách a párcích dokonce zvrací
na školním výletě jedla opečený suchý chleba
@_.Emilyyy píše:
My cestujeme hodne a tohle se nam jeste nestalo
Cestovat se dá různě. Taky jsem byla na výletech, kde zakopneš o hospodu na každém rohu. Ale taky jsou místa, je opravdu jen příroda a na hospodu si počká několik desítek km. Třeba v oblasti, kde máme chatu, na našem oblíbeném treku. Ony tam sice jsou tři horské chaty s restaurací, ve všech třech i poměrně dobře vaří. Ale taky nemají otevřeno každý den. Takže se ti klidně muže stát, že budou zavřené všechny tři, nebo na té, co bude otevřená, bude zrovna svatba a uzavřená společnost, takže ti dovolí si maximálně načepovat vodu, pokud je vedro. A to pak můžeš udělat 20km dlouhou hřebenovku a nekoupíš si po cestě ani suchý chleba.
@Havlova píše:
S tím pitím máš pravdu. To je tak 10 -11 litrů.
Pití bereme vždy minimálně 2 litry na osobu, pokud opravdu víme, že jdeme mimo civilizaci.
Pokud někde najdeme studánku, dopijeme pití abychom mohli doplnit.
Jednou se nám stalo v Jeseníkách, že ta trasa byla delší než jedné plánovali, nikde nic po ceste. Úplnou náhodou jsbe šli kolem nějakého domu na samotě, paní na zahradě, nejdřív z nám měla strach, co po ní chceme, ale když jsme jí řekli odkud jdeme a kam až potřebujeme dojít, vodu nám dala ráda a ptala se, zda máme dost jídla… takže voda důležitější než to jídlo… nedej bože, když je teplo. nikdy nevím, zda to občerstvení bude otevřené, tak se opravdu spoléháme na své zdroje, jídlo i pití. Na celodenní túry do přírody mimo civilizaci chodíme docela často, na dovolené poměrně běžné. V Tatrách třeba člověk s nějakým občerstvením po cestě fakt počítat nemůže…
Ráno je základem pořádná snídaně…
Příspěvek upraven 04.06.23 v 12:41
@Havlova píše:
Borůvkovým koláčem bych se klidně nakrmila.
No dobrý, takže vyresis jidlo první čtvrtiny cesty. Ale co pak?
Ditese mi ule drsné těšilo na „hamburgr“ v kempu u Máchace. Dostal po 20 cyklokilomegrech (během kterých zkonzumoval kapsiku, housku s něčím a nějakou zeleninu a ovocr) nic moc polotovar z toho lepšího ze dvou otevřených stánku a jak pak byl rád, že rodiče vezou ještě další domácí zásoby, když měl před sebou ještě 13 km na kole k autu a pak hodinu cesty autem domu na večeři.
@Monchichik píše:
Teda fakt jsem překvapená, co kdo dokáže táhnout sebou k jídlu![]()
namazat chleba nebo rohlík se šunkou nebo sýrem…chleba a řízek…sušenky a nazdar…
Tak mě by taky ani nehlo s sebou nějaký guláš nebo bůhví co tahat, ale zakladatelce se jen pečivo s něčím nezdá a chtěla tipy, tak je dostala. ![]()
A její chlap chce zřejmě výlet bez nějakých zastávek v restauraci.
Navíc když ani nejedou autem, aby se někde stavili až po cestě, tak prostě bude nejjednodušší nachystat večeři doma. Nebo taky ne, vždyť teplé jídlo snad není nutné. ![]()
@Anais Brno píše:
Pití bereme vždy minimálně 2 litry na osobu, pokud opravdu víme, že jdeme mimo civilizaci.
Pokud někde najdeme studánku, dopijeme pití abychom mohli doplnit.
Jednou se nám stalo v Jeseníkách, že ta trasa byla delší než jedné plánovali, nikde nic po ceste. Úplnou náhodou jsbe šli kolem nějakého domu na samotě, paní na zahradě, nejdřív z nám měla strach, co po ní chceme, ale když jsme jí řekli odkud jdeme a kam až potřebujeme dojít, vodu nám dala ráda a ptáka se, zda máme dost jídla… takže voda důležitější než to jídlo… nedej bože, když je teplo. nikdy nevím, zda to občerstvení bude otevřené, tak se opravdu spoléháme na své zdroje, jídlo i pití. Na celodenní túry do přírody mimo civilizaci chodíme docela často, na dovolené poměrně běžné. V Tatrách třeba člověk s nějakým občerstvením po cestě fakt počítat nemůže…
Ráno je základem pořádná snídaně…
Určitě. Dostatek vody je důležitý. My ještě nějaký rychlý cukr (třeba ty bonbóny z hroznového) do zásoby (s tou mojí parašutistkou).
@Svistice píše:
No dobrý, takže vyresis jidlo první čtvrtiny cesty. Ale co pak?Ditese mi ule drsné těšilo na „hamburgr“ v kempu u Máchace. Dostal po 20 cyklokilomegrech (během kterých zkonzumoval kapsiku, housku s něčím a nějakou zeleninu a ovocr) nic moc polotovar z toho lepšího ze dvou otevřených stánku a jak pak byl rád, že rodiče vezou ještě další domácí zásoby, když měl před sebou ještě 13 km na kole k autu a pak hodinu cesty autem domu na večeři.
To si neseme z domu. ![]()
@Ahep píše:
Kdyz pohrdne, tak jedine dobre, alespon zbyde.
Vskutku geniální plán brát na výlet s dtěmi jídlo, o kterém vím, že ho nejí. ![]()
@_.Emilyyy píše:
Vzdy na celodenni vylety, jsme se koukali jak je to s restauracemi, jak daleko jsou od prirody a tak
Jo, to my taky. Ovsem realita byla nakonec uplne jina. Naplanovat vylet umim. Ty je obvolavas? Protoze fakt, ze podle netu maji mit otevreno, neznamena, ze fakt otevreno maji ![]()
@Havlova píše:
Určitě. Dostatek vody je důležitý. My ještě nějaký rychlý cukr (třeba ty bonbóny z hroznového) do zásoby (s tou mojí parašutistkou).
Manžel je diabetik, takže sladké je nutností taky, ikdyz teď už objevil kouzlo proteinového nápoje, ktery mu cukr hezky drží…
Vyrážíme se snídaní v břiše, kolem poledne oběd, na svačinu ovoce, nebo ty oříšky… vše z vlastních zásob v batohu…Ono když má člověk ujít 15 - 20 km túru po horách, tak nemá čas co chvíli někde zastavovat na svačinku…
@Havlova píše:
Mě s mým potomkem o tom chvíli povídej - vegetarián s nízhohistaminovou a nízkolaktózovou dietou, k tomu alergie na některé ořechy a slunečnici.
Jj. My povezeme příští týden dvě nové bezlepkářky na výlet. Obědy domácí v jídelně od rodičů vidím. Ohříváme to holkám, kdo má zrovna při dohledu čas. Svačiny jsem zatím neviděla. Ale vlastně to by mohl být ten strips domácí kuřecí. To je přece bezlepkové. Melu cornflakes na strouhanku a v tom to obalím, upeču. Mouku nedávám. Takže to je bezlepkové. Takový jiný řízek i pro bezlepkáře.
@Anais Brno píše:
Manžel je diabetik, takže sladké je nutností taky, ikdyz teď už objevil kouzlo proteinového nápoje, ktery mu cukr hezky drží…
Vyrážíme se snídaní v břiše, kolem poledne oběd, na svačinu ovoce, nebo ty oříšky… vše z vlastních zásob v batohu…Ono když má člověk ujít 15 - 20 km túru po horách, tak nemá čas co chvíli někde zastavovat na svačinku…
Proteinový nápoj také nesmí. Mandle nebo kešu nosíme nejen na výlety, bere si i do školy.