Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den je mi 11 skoro 12 a ještě jsem nedostala menstruaci a nevím co mám od toho očekávat mamka už mě informovala ale stejně poradíte mi prosím a jak to mám říct mamce že jsem ti dostala?
Normálně. Mami, dostala jsem menstruaci. Ona ji má už nějaký ten pátek, tak se s tím vyrovná. Neni to nic hrozného.
V 11 máš ještě čas. Mamce to řekni normálně, dyť o nic nejde, ona to ma taky.
Buď uplně v klidu.. Je to běžná věc kterou ženy prostě mají.. Mamce to řekni normálně, nemusíš se bát nebo stydět.. Možná to bude znít divně.. Ale já to dostala poprvé u babičky, vše vpohodě a žila jsem jen s otcem.. Ani nevím jak ten byl na mě pyšný, že už jsem velká holka
Anonym prosím
Až objevíš na kalhotkách nejspíš hnědou krev, zašpiněné kalhotky, tak jdi za mamkou a klidně řekni, že už jsi to dostala. Dá ti nějaké vložky. Co jsem se bavila s kamarádkama, často to začíná spíš jako špinění, než tekoucí červená krev. I když i takové případy jsou. Potom můžeš a nemusíš očekávat bolení podbřišku nebo třeba i zad. Nějakou dobu před nástupem menstruace bývají kalhotky znečištěné od průhledného bílého výtoku. Nemusíš se bát o tom s maminkou mluvit, taky si tím prošla. ![]()
Neboj se, dle popisu je maminka fajn. Takže se jí zeptej i na otázky, které ti mohou připadat třeba hloupé. Nestyď se zeptat.
U nás poučila jen sestru, pamatuju si, jak to ona dostala, já došla do kuchyně a ona na mě byla hnusná a já nevěděla, co se děje. Sotva jsem vstala. Byla naštvaná, že já o tři roky mladší, to nemám. Mně neřekla mama nic, nejen k menstruaci.
Daleko lepší vztah jsem měla s babičkou. Ta mi řekla, co a jak, když jsem to dostala asi potřetí a zrovna byla u ní na víkend. Byla moc hodná.
Někdo tu psal o hnědé krvi, já si pamatuji jasně červenou u sebe i většiny spolužaček, když jsme se o tom bavily.
Já ji dostala den před 12. narozeninami. Sestřenice v 15 a ještě tak, že měla tři dny slabou menstruaci a další dostala až po půl roce.
Já ji měla přesně po 28 dnech, nepravidelně až po porodu. Přitom se většinou dočte člověk o nepravidelnosti u prvních let menstruace.
Teta měla menstruaci také kolem 15 let, dle mojí gynekoložky to může být podobné, jako u tety a sestřenice, ale nemusí.
Doporučuji nosit pár hygienických potřeb u sebe, kdybys to nečekaně dostala.
Prosím anonym, údaje o rodině.
Na bolesti zad při menstruaci mi zabírá suché teplo, nahřát polštář s pecičkami v mikrovlnce.
Dobrý den je mi 11 skoro 12 a ještě jsem nedostala menstruaci a nevím co mám od toho očekávat mamka už mě informovala ale stejně poradíte mi prosím a jak to mám říct mamce že jsem ti dostala?