Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, mám takový problém, už jsem se tu jednou ptala, ale tak se raději zeptám znovu…Svou první menstruaci jsem dostala konkrétně 24.3 a od té doby nic… Příští týden jedeme na dovolenou, kde se budeme koupat v bazéně… Jediné čeho se bojím je to, že to dostanu ve vodě, bude to hodně vidět? Co pak? Měla bych to nějak poznat, před první menstruací mne asi týden před tím silně bolelo břicho, jinak v ten den jsem nic necítila, děkuji…Nevím co dělat a s mámou se o tom bavit nechci, snad mi poradíte
Tak ja myslim, ze je nepravdepodobne, ze to dostanes primo ve vode. A jako ze by to nateklo do vody to snad ne, na svetlych plavkach by to videt byt mohlo ale totez treba na satech
zabalila bych pro jistotu vlozky a nemyslela na to.
Já už to mám nějaký ten pátek ale nebala bych se že to dostanu ve vodě. Navíc ke to postupně, tak by sis všimla dřív ty. Vem si vložky nebo tampony s sebou ale klid
Ahoj určitě bych si zbalila vybavení sebou…jak bylo psáno na svetlich plavkách by to bylo vidět ale taky záleží jak se ti menstruace rychle rozjede mne to nejde vůbec pozvolna jak se mi začne tak to valí. Kdyby jsi měla nějaké bolesti vzala bych si pro jistotu do vody tampon nebo častěji chodit na záchod a kontrolovat
Buď v klidu. Nepředstavuj si hororové scénáře, že se koupeš v bazénu a kolem tebe je najednou červeno nebo to po vylezení z bazénu poteče proudem
. Určitě to zjistíš dřív - bolest v podbřišku, trochu krve (špinění) na toaletním papíru, nebo v kalhotkách, ale to neprosákne, to už by si v tom musela být extra dlouho nebo by se ti spustila extrémně hodně hned na začátku, a to je nepravděpodobné. I kdyby to přišlo ve vodě, tak nebude nic vidět, krve jena začátku malinko, a vodou by se zředila tak, že by to opravdu nikdo nepoznal, ani kdybys vylezla. Pro svůj klid si ber do vody tampon, ale myslím, že není třeba plašit.
Ja taky nevím, kdy přesně to mám dostat, nosím s sebou tampony neustále v kabelce. První den to začíná špiněním, tak sice kalhotky dostanou decentní zásah, ale nic třeskutého, co by hned protékalo jak z kohoutku se neděje. A ani po porodech, kdy intenzita krvácení bývalá stylem „pichli prase“ a neměla jsem tušení, kdy to dostanu, tak to vždy začalo špiněním a bylo pár hodin na to si tam strčit vložku či tampon.
Ale připomnělo mi to historku o paní, která se spustila s milencem, promilovali noc, po tmě, ráno se vzbudili pomazání krvi, no ona to v noci dostala a jak to u sexu různé cvachta, tak tomu nevěnovali pozornost ![]()
@Anneaa Neboj, budeš to cítit. Bude tě svíravě bolet v podbřišku.
Jak tu někdo psal, menstruace není tepenné krvácení. Ze začátku je to jen trochu krve. To poznáš.
Vem si holčičí vercajk a tmavý plavky. Pohoda.
@Michaela65 píše:
Ahoj určitě bych si zbalila vybavení sebou…jak bylo psáno na svetlich plavkách by to bylo vidět ale taky záleží jak se ti menstruace rychle rozjede mne to nejde vůbec pozvolna jak se mi začne tak to valí. Kdyby jsi měla nějaké bolesti vzala bych si pro jistotu do vody tampon nebo častěji chodit na záchod a kontrolovat
Mladá holka tam na sucho tampon nenarve, si myslím.
Ani bych to nezkoušela. To chce cvil.
@Bábrdl píše:
Mladá holka tam na sucho tampon nenarve, si myslím.
Ani bych to nezkoušela. To chce cvil.
Nevím proč by nedala když to nemá… taky to tak dělám když to očekávám a jdeme se kopat nebo tak…
@Michaela65 píše:
Nevím proč by nedala když to nemá… taky to tak dělám když to očekávám a jdeme se kopat nebo tak…
Já taky. ![]()
Ale když jsem byla holka, tak se mi to nepovedlo. Nasucho to tam narvat. Proto to vím ![]()
@Bábrdl @Michaela65 Pokud vím, tak se ani nedoporučuje používat tampon mimo menstruaci, tohle bych mladé slečně asi moc neradila, ještě by si mohla ublížit - vzhledem k tomu, že to bude podruhé, co ji bude mít.
@Anneaa Vzala bych si s sebou potřebné „propriety“ a více bych to neřešila, já tehdy měla mezi první a druhou menstruací rozestup neskutečný, řekla bych že možná i půl roku
. Takže být tebou byl na to nemyslela (ale věci si vezmi) a s velkou pravděpodobností to bude vše v pohodě
, pokud si to sama „nervama“ nepřivoláš.
@Bábrdl píše:
Já taky.
Ale když jsem byla holka, tak se mi to nepovedlo. Nasucho to tam narvat. Proto to vím
Já jsem teda s tím ještě nikdy neměla problém
dělám to tak vždy hodně cestujeme atd a kolikrát i v den kdy mám to dostat a jelikož u mne to začíná hodně rychle tak si nedokážu představit co bych dělala někde po cestě kort třeba na dálnici kde nemůžeme ani zastavit
@Michaela65 píše:
Já jsem teda s tím ještě nikdy neměla problémdělám to tak vždy hodně cestujeme atd a kolikrát i v den kdy mám to dostat a jelikož u mne to začíná hodně rychle tak si nedokážu představit co bych dělala někde po cestě kort třeba na dálnici kde nemůžeme ani zastavit
Tak na cestu si muze dat vlozku kdyby se bala. Opravdu bych ji neradila davat si tampon ‚pro jistotu‘ kdyz netusi, zda ms vubec na dovolene dostane, prece nebude chodit denne do vody s tamponem, kdyz nema ms.
Mne se menstruace rozjizdi tak pul dne, nikdy se mi nestala zadna nehoda. Mam u sebe vzdy vlozku a tampon, v kosmeticke tasticce a zasoby doma/v kufru a vic tomu pozornost nevenuju.
Tak už někdo psal výše, na cestu si vezmi vložku kdyby jsi to náhodou dostala, jinak zásobu vložek/tamponů určitě sebou. a menstruace se rozjíždí pomalu neboj se, chce to když tak chodit častěji na záchod