Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ne, neměla jsem strach a vůbec jsem nepremyslela nad tím, že by něco mělo být špatne. Tehotenstvi jsem si užívala a bylo to krásné období.
Já měla také obavy, aby se miminko narodilo zdravé, aby se něco do porodu nepřihodilo… A upřímně, o děti budu mít strach až do konce života. Nejlepší je na takové věci nemyslet. Stejně se to nedá ovlivnit. Co bude to bude.
Užívej si těhotenství a života. ![]()
Vyšlo mi riziko DS nad 1: 11000, což je taky dobrý výsledek, ale jak píšeš ty. Také mě občas přepadne strach, jestli to přece jen nemůže dopadnout špatně. Přitom celkový výsledek screeningu včetně preeklampsie (I když zde mohlo být to číslo skutečně ještě lepší) mi vyšel negativní. Prostě závěr je negativní, ale mě stejně přepadají černé myšlenky. A taky nevím, co s tím.
Zaruka na zdrave dite bohuzel neexistuje. Na druhou stranu kdyz sedas do auta, tak si asi pokazde nerikas, ze se muze stat nehoda, ne?
Taky jsem měla strach, velmi mi pomohlo si udělat (soukromě placený) Panorama test.
Co takhle neřešit ty případy, kdy to dopadlo blbě, ale ty, kdy to dopadlo dobře? Drtivá většina miminek se rodí úplně zdravá 😊
Měla jsem obavu a pak najednou, přešla. Ale o jeho zdraví jsem se modlila každý den a to jsem věřící na baterky. Za to bych dala cokoliv.
Před více jak rokem sem psala paní, které se narodilo dítě s Downovým syndromem. Testy dopadly dobře, vůbec to nečekali.
I to se bohužel může stát a pak už to jen nějak ustát. Život je děsně nefér ![]()
Strach jsem měla, a to ne jen z tady těch vad, ono je dalších X, které ani screeningem odhalit nejde… takze prostě že něco nebude v pořádku. Obecně mám sklon k uzkostem a tendenci vidět vše možné katastrofy, takže u mě poměrně „normalni.“ Ve finále jedine, co asi zbývá je si furt opakovat, že většina dětí je v pořádku a doufat.
U druhého jsem i měla pozitivní screening a pak negativní NIPT, ale i tak, v člověku to trochu hlodá, takže o to víc…ale prostě jsem nějak musela věřit, že to bude ok, jelikož jsem se rozhodla pro tohle a ne odběr plodovky.
Nestresuj se, stejne to neovlivnis. Mne taky bysly vsechny testy dobre a stejne se mi narodilo mimi s dedicnou poruchou. Na kterou se test ani bezne nedela. Proste nekdy se to stane…ale je to spis minimum pripadu, tak proste ver, ze zrovna tvoje dite bude zdrave
Měla jsem velký strach navzdory skvělým výsledkům screeningů. Ale před těhotenstvím jsem pracovala s dětmi s různými handicapy (od mírných po ty nejvážnější) a vlastně jsem znala víc nemocných než zdravých dětí.
Pomáhalo mi číst o „síle života“, o miminkách, co přežily pod troskami při zemětřeseních apod.
Dítě (děti, ale u dalších těhotenství jsem se už tolik nebála) se mi narodily zdravé ![]()
@Anonymní píše: Více
to je skvělá odpověď😟 v diskuzi, kde chce podpořit
Ahoj holky,
doufam, ze to nektere z vas nepobouri, ale chci si tu jit asi pro uklidneni a ze je to normalni, ze si timhle prochazim. A mrzi me, ze nastvu ty, kterym testy treba nedopadly dobre a maji opravneny strah.
jsem tehotna, mam za sebou prvotrimestralni screening a dopadl velmi dobre. DS upravene riziko 1:18504, ostatni vyvojove vady dokonce mene nez 1:20000.
A ja mam proste stejne strach, ze by se mi mohlo narodit ne-zdrave miminko. Pak se uplne zbytecne timto overthinkovanim dostanu do kruhu, ze si to snad temi myslenkami jeste privolam.
Prosim, reknete mi, ze jste taktez meli strach (i kdyz neopraveny) a ze to bude vsehcno v poradku.
PS, neni to tak, ze bych kazdy den stresovala. Jen mi vadi, ze na to vubec myslim a pak je mi lito, ze se takto,,rouham“ a jsem negativni bez duvodu…
Dekuju moc a vsechny tehotne, drzte se:)
Příspěvek upraven 03.04.25 v 22:11