Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dopln bilkoviny, ty ti pomuzou zkrotit chutě. Nebo si kup i masla oriskove s prichuti Vanilkovy rohlicek, pernicek a to si dej na tvaroh. Doporucim rozhodne skupinu na fb - Těhotenská cukrovka recepty a rady.
A vím, že je to těžký, ale prosím, mysli na to malé miminko, ktere musi ten curk odbourat a nemá pak čas na svůj vývoj.
Ty chutě jsou nedostatkem bílkovin. Já je zaháněla tak, že jsem jedla vajíčka natvrdo nebo kvalitní šunku. Ty tvoje úlety se samozřejmě na dlouhodobém cukru v testech projeví. S tím počítej. Teď jsi v kritickém období, kdy se cukrovka výrazněji zhoršuje. Ale už jsi za polovinou. To zvládneš! Také jsem u druhého dítěte byla na dietě od 10tt. Ale ustála jsem to jen s dietou, inzulín nebyl potřeba.
Dokud jsem si ve stravě jen ubírala sacharidy, měla jsem pořád hlad. Hladu jsem se zbavila až když jsem se naučila ty chybějící kalorie nahrazovat bílkovinami a tuky. Inspirovala jsem se paleo stravováním.
Jedla jsem hodně maso, zeleninu, vejce, sýry. V podstatě jsem jedla to co zbytek rodiny, jen jsem výrazně ubrala přílohy, a přidala tu bílkovinou složku. Tzn. pokud rodinka papala knedlíky s masem a omáčkou, já měla jako to hlavní jídlo maso, maso, maso, omáčku a jeden plátek knedlíku (dva plátky už byli moc). Pokud rodinka večeřela rohlík s pomazánkou a trochou zeleniny, já jsem si tu stejnou pomazánku mazala na kusy zeleniny (mrkev, okurka) a přikousla si kus eidamu.
Někomu dělají problém mléčné výrobky, já měla to štěstí že mě nijak hladinu cukru nezvyšovaly, tak jsem rychlé snídaně mohla ošidit bílým smetanovým jogurtem nebo tvarohem, s ořechy a trochou ovesných vloček.
Když mě honila mlsná, zobala jsem oříšky. Když byla fakt chuť na sladké, dala jsem si dvě kostičky fakt kvalitní vysokoprocentní čokolády.
Ovoce je mrcha zrádná, obsahuje obrovské množství sacharidů, na chuti to moc nepoznáš, tu sladkou chuť hodně srazí kyseliny, ale pořád tam ten cukr je.
Jéjej těch chutí a hladíčků jsem si zažila. I když je to od mých cukrovkářských těhotenství už 8 a 12 let, ještě teď si vybavuju ten strašlivej hlad než jsem se naučila to o co se omezím zase doplnit jinak, povolenými potravinami.
Taky si určitě najdeš ten správný systém, jak nepadnout z hladu. Držím palce.
Jóó, a taky mě překvapilo že po dvou těhotenstvích s cukrovkou, přišlo ještě další těhotenství bez cukrovky ![]()
Ahoj holky,
od 9tt mám těhotenskou cukrovku. Nyní jsem začátek 6.měsíce a je to pro mě peklo. První měsíce jsem vše krásně dodržovala a ani na nic sladkého neměla chuť, ale od konce 5. měsíce to jsou neskutečný chutě a bohužel se neovládám, jak bych chtěla. Není to tedy tak, že bych se cpala od rána do večera sladkým, ale prostě jednou týdně se neudržím nad něčím.. včera menší čoko vajíčko, minulý týden čoko perník, ochutnala jsem Paříž. salát, měli jsme palačinky (neslazené), občas míša nanuk, povidlový šáteček, a teda jakmile jsem ve městě (Ugo) a i víc doma mixuju smoothie z ovoce, což si sem vědoma, že i toho je víc

Holky, co vám pomohlo na snížení/zahnani chutí? Dřív jsem jela denně bílé jogurty, tvarohy… jenže to teď nemůžu ani vidět
Jsem od 3mesice i na inzulínu večerním, takže nic moc. Dlouhodobý cukr jsem měla na poslední kontrole 35, myslíte, že se zhoršil tímhle a dr to za 3týdny pozná?
Hezký den holky