Streptokok - jak se řeší

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
26.12.23 08:38

streptokok - jak se řeší

Ahoj,
víte prosím někdo, co se správně má dělat, když u malého dítěte se léčí antibiotiky streptokok (po běžné viróze se objevila velká uzlina - testy ukázaly streptokoka) a druhé dítě mělo taky virózu (teploty jen zvýšené) a tři týdny se motá v kašli (má se testovat?) a my s manželem se snažíme o dítě a já už mám 3 týdny sice lehčí, ale bolesti v krku a vykašlávám hlen, ale jinak mi nic není, mám se testovat? Nehrnu se do antibiotik, ale kdyby ten streptokok tam byl (malý na mě slintal furt, tak to je asi skoro jistý ne?) a otěhotněla bych, tak co? Rozumí tomu někdo, prosím, děkuju!!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1688
26.12.23 08:45
@Anonymní píše:
Ahoj,
víte prosím někdo, co se správně má dělat, když u malého dítěte se léčí antibiotiky streptokok (po běžné viróze se objevila velká uzlina - testy ukázaly streptokoka) a druhé dítě mělo taky virózu (teploty jen zvýšené) a tři týdny se motá v kašli (má se testovat?) a my s manželem se snažíme o dítě a já už mám 3 týdny sice lehčí, ale bolesti v krku a vykašlávám hlen, ale jinak mi nic není, mám se testovat? Nehrnu se do antibiotik, ale kdyby ten streptokok tam byl (malý na mě slintal furt, tak to je asi skoro jistý ne?) a otěhotněla bych, tak co? Rozumí tomu někdo, prosím, děkuju!!

A co bys chtela resit, vetsinou se atb predepisuju zbytecne, dokonce se u streptokoka pokud nejsou komplikace ani nedoporucuji, u zdravych lidi, kteri nemaji nejake zdravitni problemy nejsou treba a vylecis se bez nich do 10 dnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
26.12.23 09:25
@Anonymní píše:
Ahoj,

Moment, moment, moment. Takže po prodělané virové infekci se horečky vrátily, přidaly se bolesti v krku, objektivně na dítěti zarudlé hrdlo, mandle s povlaky a zvětšené uzliny, proto se dělal strep-test? Nebo se strep-test dělal jen kvůli té uzlině?

Pokud platí druhá možnost, tak ATB byla nasazena zcela zbytečně.

Druhé dítě určitě na streptokoka netestovat, kašle nedělá, půjde o virovou infekci, případně o kombinaci se zadní rýmou (na to je dobré konvičkování).

Pokud vykašláváte hlen, tak se taky netestujte, hlavní vylučovací kritérium streptokokové infekce je přítomnost virových příznaků (rýma, kašel, bolesti svalů a kloubů atd.).

Pyogenní streptokok nepředstavuje ani pro těhotnou nějaké riziko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tajemnadama
26.12.23 09:48

@Doctus Vzdyt je to ta samá co se zvětšenou uzlinou chce jet na pohotovost. :roll:

• Citovat
  • Upravit
9729
26.12.23 10:04

@Tajemnadama
Já myslím, že je to jiná, ta z druhé diskuse měla uzliny sama, tady to mělo dítě. Ale možná je to tatáž osoba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.23 10:07

@Doctus
ORL doktor poslal dítě na kompletní odběry kvůli velké tvrdé uzlině. Vše v pořádku, kromě nálezu streptokoka.
V těhotenství mám obavu z důvodu toho, že mi byla zjištěna snížená imunita, která v těhotenství je už třeba sledovat a případně doplnit, a jsem po předčasném porodu (29tt) (příčina není stoprocentně známá).
Nerozumím tomu, ptám se, nevěděla jsem ani co někdo píše výše, že se antibiotika u streptokoka nemusí dávat. I na netu to působí, že streptokok = antibiotika.
Ráda se na všechna řešení vykašlu, antibiotika beru v krajním případě. U dítěte ORL i pediatr se tvářili, že jsou nutná na 10 dnů.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.12.23 10:08

@Doctus Nepsala jsem nikde, že letím s uzlinou na pohotovost. Byli jsme na ORL s dítětem.
Můžu se zeptat, ty jsi doktorka? Děkuju.

• Citovat
  • Upravit
9729
26.12.23 10:21
@Anonymní píše:
@Doctus
ORL doktor poslal dítě na kompletní odběry kvůli velké tvrdé uzlině. Vše v pořádku, kromě nálezu streptokoka.
V těhotenství mám obavu z důvodu toho, že mi byla zjištěna snížená imunita, která v těhotenství je už třeba sledovat a případně doplnit, a jsem po předčasném porodu (29tt) (příčina není stoprocentně známá).
Nerozumím tomu, ptám se, nevěděla jsem ani co někdo píše výše, že se antibiotika u streptokoka nemusí dávat. I na netu to působí, že streptokok = antibiotika.
Ráda se na všechna řešení vykašlu, antibiotika beru v krajním případě. U dítěte ORL i pediatr se tvářili, že jsou nutná na 10 dnů.

Až 40 % dětí je asymptomatickými nosiči streptokoka (toto se neléčí), samotná zvětšená uzlina je pouze nespecifickou reakcí imunitního systému.

A upřímně - i plně rozjetá angína je samolimitujícím onemocněním a zcela bezpečně se u nerizikového pacienta obejde bez ATB. V ČR se však jede ještě „po paměti“, tedy streptokok = ATB.

Ano, jsem lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.23 10:32

@Doctus A to těhotenství, jestli můžu poprosit ještě o názor tedy. Dítě mělo dřív např i pneumokoka (je očkované, dostalo jiný kmen), průběh s hospitalizací, a mně potom řekla má doktorka, že teda mám s největší pravděpodobností pneumokoka (a teď teda třeba streptokoka) a mám se očkovat z důvodu té snížené imunity (mám igg netěhotná ok, těhotná pod normou), aby se předešlo riziko opětovného predčasn. porodu kvůli infekci (jestli to byl v minulém důvod, se neví stopro). Neočkovala jsem se. Netěhotná nebývám nemocná, jinak jsem zdravá a přesně se nechci na vše očkovat nebo brát ATB, ale zase porod ve 29tt nebyla sranda", naštěstí dítě ok, ale samozřejmě strach něco nepodcenit mám pak větší.
 Děkuju

• Citovat
  • Upravit
9729
26.12.23 10:54

To bych se poptal imunologa, zda by to chtělo nějak ovlivnit. Ale určitě nemusíte chodit na stěry, pneumokok je v nose poměrně častým nálezem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.23 11:05

@Doctus Imunolog mi obecně řekl, že v těhotenství by mě sledoval a pokud igg klesne hodně, dostanu imunoglobuliny nebo jak se tomu říká. Ale na tyhle „koky“ jsem se neptala.
Tak děkuju

• Citovat
  • Upravit
34322
27.12.23 00:20
@Anonymní píše:
@Doctus Imunolog mi obecně řekl, že v těhotenství by mě sledoval a pokud igg klesne hodně, dostanu imunoglobuliny nebo jak se tomu říká. Ale na tyhle „koky“ jsem se neptala.
Tak děkuju

Streptokok i pneumokok jsou normalni soucasti sliznic nosohltanu, od toho mas imunitu, aby je drzela na uzde.
Na podporu jsou fajn ruzne veci od cecka, decka, zinku, az po treba lichorerisnici ci cesnek. Dulezita je i kvalitni strava, hodne udela denne snist kopec zeleniny - sezonni, mistni, lehce podusene, pecene ci orestovane.
Zbytek bych resila s imunologem.

Pokud predcasny porod zpusobila infekce, tak tim je myslena infekce v porodnich cestach, ne? Ty nemaji s nosohltanem nic spolecneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.12.25 14:28
  1. @Doctus Dobrý den, mohla bych se k tomuto prosím zeptat? Miminko 10m dostalo rýmu a kašle vlhce (možná hleny z rýmy) Rýma je průzračná. Teplotu nemělo vůbec, ani zvýšenou. Jelikož máme letět na dovolenou zvala jsem jí k doktorce na poslech a vzala i stěr z nosu. Řekla mi, že má i červené v krku - ten ji vůbec netrápil jedla i pila v pohodě. Dala ji atb sumamed. Ty jsem ji nedávala, jelikož jsem měla pocit, že chytla virózu od nás. Byli jsme doma nemocní všichni. Což jsem i dr. říkala. Dnes volala, že má v nose streptokoka ++. Tak jsem teď zmatená jestli ji je dávat, jelikož mi to stále přijde jako rýma a kašel, stav se lepší. Do toho ji vyrostl i zub a druhý se dere ven, což spolu asi nesouvisí, ale jsem z toho teď zmatená. Mají tedy atb smysl? Děkuji moc
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
22.12.25 19:54

@CaraMia
Sumamed teda dítko dostalo na co? Pochopil bych při zánětu průdušek. Pokud je v nose streptokok (pneumokok? pyogenní streptokok?), tak když už léčit, tak iniciálně vždy lokálně (Pamycon). Osobně bych Sumamed nedával.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.12.25 20:45

@Doctus p. doktorka neříkala proč jej nasazuje, ale o zánětu průdušek nic neříkala. O tom, že je to atb jsem se dozvěděla až v lékarně. Předepsala ho ještě před výsledky stěru. Nyní je miminko už téměř bez rýmy i kašle. Má cenu teda trvat na nějakém zaléčení streptokoka? V pátek máme letět letadlem a pokud by byla potřeba léčba, tak nepoletíme. Jen jsem četla, že se streptokok někdy neléčí. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí