Streptokok - léčba

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
15.7.23 09:32

Streptokok, léčba

Mám dvě děti. Obe měly streptokoka.

Jedno dítě mělo teploty, červený krk, bolesti v krku - sice se lepšilo, ale stejně jsem zašla k lékaři, abych neprodluzovala lecbu. Udělali test a prý je to streptokok. Dítě dostalo antibiotika. Po čtení diskuzi pořád přemýšlím nad tím, jestli se da vyléčit (tak jako v zahraničí) bez antibiotik, jak to probíhá, jak se to léčí? V případě léčby antibiotiky, jak dlouho trvá, než zaberou?

Druhé dítě mělo stejne příznaky (bylo nemocné po delší době od prvního dítěte). Byli jsme u jiné lékařky a ta test nedělala a rovnou nasadila antibiotika, že se jedná o streptokoka. A mně vrtá hlavou - opravdu to byl streptokok? Když byly děti menší, mělo jedno dítě červeny krk a doktorka udělala test a streptokok to nebyl - přestože to tak vypadalo. :nevim: A já od té doby mám pořád nepříjemný pocit, když děti dostanou antibiotika - jestli byly opravdu potřeba.

Léčba antibiotiky je 10 dni. Někdo dával dítěti kratší dobu 8 dní a nic se nestalo. Je nutnych těch 10 dní?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9726
15.7.23 09:43

Rychlotest (strep-test) neodliší masivní kultivační nález od asymptomatického nosiče. Většina bolestí v krku s horečkami je virového původu. Neléčením streptokokové angíny u nerizikového pacienta se tento pacient nevystavuje většímu nebezpečí, v mnoha západních zemích s moderním zdravotnictvím streptokokové angíny považují za samolimitující a ATB je neléčí. Kmeny vyvolávající revmatickou horečku a post-streptokokové glomerulonefritidy z populace téměř vymizely. Standardní 10denní léčba cílí k minimalizaci už tak nízkého rizika post-streptokokových komplikací, jejím zkrácením se tento efekt nuluje, ve výsledku to pak dopadne stejně, jako kdyby ATB nebyla podávána vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
15.7.23 09:43

Ano, vylecila jsem dceri i sobe streptokoka kapkami lichoresnice ;) obe jsme mely pozitivni streptest, dostaly jsme atb, ktera jsem teda vyzvedla, ale nedavala, ze ani jedne z nas nebylo nejak zle, jen nas bolelo v krku a zkusila jen tu lichoresnici, po asi 10 dnech opakovan streptest a negativni :)
Ono ale hodne zalezi jak moc tam toho streprokoka clovek ma, nam nebylo zle, tak jsem nechtela hned atb..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.23 09:58
@Doctus píše:
Rychlotest (strep-test) neodliší masivní kultivační nález od asymptomatického nosiče. Většina bolestí v krku s horečkami je virového původu. Neléčením streptokokové angíny u nerizikového pacienta se tento pacient nevystavuje většímu nebezpečí, v mnoha západních zemích s moderním zdravotnictvím streptokokové angíny považují za samolimitující a ATB je neléčí. Kmeny vyvolávající revmatickou horečku a post-streptokokové glomerulonefritidy z populace téměř vymizely. Standardní 10denní léčba cílí k minimalizaci už tak nízkého rizika post-streptokokových komplikací, jejím zkrácením se tento efekt nuluje, ve výsledku to pak dopadne stejně, jako kdyby ATB nebyla podávána vůbec.

Takže jsem oběma dětem dávala antibiotika zbytečně a dostaly by se z toho i bez nich. :( Proč se antibiotika tolik předepisují? Proč mě varovali před nedávnem antibiotik? Jedna doktorka mě upozorňovala, že už měla pár děti s dalšími komplikacemi (s ledvinami), druhá, že hrozí vysoké horečky, křeče.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.23 10:00
@Vesnickaholka píše:
Ano, vylecila jsem dceri i sobe streptokoka kapkami lichoresnice ;) obe jsme mely pozitivni streptest, dostaly jsme atb, ktera jsem teda vyzvedla, ale nedavala, ze ani jedne z nas nebylo nejak zle, jen nas bolelo v krku a zkusila jen tu lichoresnici, po asi 10 dnech opakovan streptest a negativni :)
Ono ale hodne zalezi jak moc tam toho streprokoka clovek ma, nam nebylo zle, tak jsem nechtela hned atb..

Fakt? To je super. A jak dlouho vám trvala léčba? A jaké byly priznaky? Teplotu jste neměli? Obě děti měly na začátku vysokou teplotu. Po vyspani se vždy snížila.

• Citovat
  • Upravit
9726
15.7.23 10:02
@Anonymní píše:
Takže jsem oběma dětem dávala antibiotika zbytečně a dostaly by se z toho i bez nich. :( Proč se antibiotika tolik předepisují? Proč mě varovali před nedávnem antibiotik? Jedna doktorka mě upozorňovala, že už měla pár děti s dalšími komplikacemi (s ledvinami), druhá, že hrozí vysoké horečky, křeče.

O zbytečnosti podávání ATB u prokázané streptokokové angíny by bylo třeba vést odbornou diskusi. V zahraničí to ATB neléčí a větší výskyt komplikací, z nichž mají mnozí strach, tam nemají. Tady až z pekelné obavy ze streptokoka léčíme mnohé virové infekce ATB. Post-streptokokové glomerulonefritidy jsou vzácné, ještě vzácnější jsou takové, které zanechají trvalé následky, většina totiž vymizí během pár týdnů, a to zcela bez následků. Vysoké horečky hrozí u infekčních nemocí obecně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
15.7.23 11:07
@Anonymní píše:
Fakt? To je super. A jak dlouho vám trvala léčba? A jaké byly priznaky? Teplotu jste neměli? Obě děti měly na začátku vysokou teplotu. Po vyspani se vždy snížila.

Obe jsme braly tu lichoresnici celych tech 10 dni do dalsiho streptestu a pak snad jeste tyden :) holka mela horecku prvni den, ale jen par hodin, srazeno nurofenem, ja mela horecku taky jen chvilku.. a ta lichoresnice je prave i doplnek pri horeckach, takze ja ji davam pokazde, kdyz je holka nemocna prvnich par dni :) ale pozor, zkouseli jsme doma ruzne lichoresnice a jedina, ktera fakt mela nekolikrat za sebou efekt je od pani Podhorne z Nadeje ;)

• Citovat
  • Upravit
8441
15.7.23 11:54

Jako takhle - obecné pravidlo, že se chodí k doktorce po třech dnech horečky dodržuji. Ale pokud má dítě červený krk, teplotu do 38, tak léčím doma. Když byly děti menší a potřebovala jsem OČR hned, tak jsem taky hned šla k doktorce a vždy byl streptokok a antibiotika. Pak jsme jednou i přes pozitivní test zkusili po poradě s doktorkou ATB nedat a stříkali jsme streptokill a kontrolní test byl negativní. Řešila jsem to s doktorkou a závěr jsme si udělala takový - pokud dítě nemá teplotu nad 38, tak nemá zánět v celém těle a není potřeba léčba ATB a lze stříkat pouze lokálně. Ale je to hrozně individuální, pokud jsou děti celý špatný, hoří a mají jeden čep vedle druhého, tak jdu hned k doktorce. Jinak léčím doma - zábal a co půl hoďky stříkáme. Druhý den je to vždy lepší a do čtyř dnů bez bolesti. Ale musím říct, že od té doby, co stříkáme a neléčíme ATB, tak vlastně špatný průběh angíny nemělo ani jedno dítě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
15.7.23 14:42

Ja uz davam na vsechno C vitamin, vysoke davky, med, streptokill, propolis. Kdyz je fakt krize, pridam zinek, decko, lichorerisnici, v total krizi cinske tablety, takovy dryjak misto atb.

Deti anginy nemaji, resp. to nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
15.7.23 18:04
@Anonymní píše:
Mám dvě děti. Obe měly streptokoka.

Jedno dítě mělo teploty, červený krk, bolesti v krku - sice se lepšilo, ale stejně jsem zašla k lékaři, abych neprodluzovala lecbu. Udělali test a prý je to streptokok. Dítě dostalo antibiotika. Po čtení diskuzi pořád přemýšlím nad tím, jestli se da vyléčit (tak jako v zahraničí) bez antibiotik, jak to probíhá, jak se to léčí? V případě léčby antibiotiky, jak dlouho trvá, než zaberou?

Druhé dítě mělo stejne příznaky (bylo nemocné po delší době od prvního dítěte). Byli jsme u jiné lékařky a ta test nedělala a rovnou nasadila antibiotika, že se jedná o streptokoka. A mně vrtá hlavou - opravdu to byl streptokok? Když byly děti menší, mělo jedno dítě červeny krk a doktorka udělala test a streptokok to nebyl - přestože to tak vypadalo. :nevim: A já od té doby mám pořád nepříjemný pocit, když děti dostanou antibiotika - jestli byly opravdu potřeba.

Léčba antibiotiky je 10 dni. Někdo dával dítěti kratší dobu 8 dní a nic se nestalo. Je nutnych těch 10 dní?

Moje dcera 4,5 roku měla nedávno streptokoka. V neděli to začalo, celý den teploty 38,5 až 39,nechtěla jíst jen pila. Dávala sem nurofen a paralen sirup, sice to teplotu snížilo ale za chvilku vyskočila nazpět. V pondělí k doktorce kvůli ošetřovačce, streptest negativní ale pro jistotu jí udělali výtěr z krku kde budou výsledky ve středu. Z úterý na středu měla takový kašel až se mi dusila a teplota stále 39,v noci jsme spali(nespali) v sedě jinak to nešlo, otevřené okno, cibule, vitamíny. Ve středu ráno opět k doktorce že má dcera stále teplotu 39 a do toho opravdu velký kašel a nic se nezlepšuje. Dostala antibiotika na 10 dní, odpoledne volala doktorka že přišli výsledky a je pozitivní na streptokoka. Už druhý den se jí konečně ulevilo a mohli se aspoň trochu vyspat a ona aspoň snědla trochu polévky. Doma byla 15 dní. Nejsem pro dávat za každou cenu antibiotika, většinou to zvládneme doma, ale když už je to extrém tak jí nenechám trápit. Chodí prvním rokem do školky a za celý rok měla antibiotika 2×,tak to není tak strašný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí